Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

honda - Spadajace obroty po rozgrzaniu silnika.

stefan357 20 Feb 2015 21:13 1194 1
    stefan357
    Level 2  
    Witam wszystkich!
    Mam pewien problem z moim civicem 1.4 (d14a8) generacja VI.
    Otóż po rozgrzaniu silnika, mysle ze od momentu wyłączenia sie ssania obroty spadają na biegu jałowym. Na przykład dojeżdżając do skrzyżowania wbijam na luz, samochód tocząc sie ma prawidłowe obroty, dopiero kiedy calkowicie sie zatrzyma obroty spadają z 1000 do 500 a czasami nawet do 200. Zauważyłem tez że kiedy jade łagodnie to obroty spadają troche mniej lecz podczas agresywnej jazdy na rozgrzanym silniku kiedy przygotowuje sie do hamowania po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają bardzo gwałtownie do 200 a czasami samochód nawet zgaśnie.
    Dodam, że podczas postoju po kolejnym włączaniu świateł, dmuchawy, ogrzewania tylnej szyby obroty z 1000 potrafią spaść do 500 i sie nie wyrównują tylko juz tak zostają.
    Samochód posiada instalacje LPG zwykłą II gen.

Co było robione:
    -wymieniony parownik na nowy
    -regulacja zaworów
    -czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego
    -wymiana łożysk alternatora
    Sprawdzałem lądowanie alternatora, utrzymuje sie ono na dobrym poziomie, lecz nie jest perfekcyjne. Dodam jeszcze, że na zimnym silniku obroty na ssaniu wynoszą 2100, fabryczne 1500.

Bardzo proszę o odpowiedzi.
    stefan357
    Level 2  
    Zapomniałem dopisać że sprawdziłem diody w alternatorze i wygląda na to że wszystkie są sprawne.