Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Simson s51 elektronik - po naciśnięciu hamulca gasną światła

gitarzysta12.05 21 Feb 2015 15:56 2970 13
  • #1
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Witam wiem że ten temat był wielokrotnie poruszany lecz i tak nie mogę dojść do skutku. Mam simsona s51 elektronika i gdy nacisnę hamulec gaśnie mi przednia i tylnia lampa nie wiem co mam z tym zrobić dodam że niedawno wymieniałem iskrownik na stary bo w nowym pierdzielła mi ta kostka od iskry i założyłem stary co miałem. Proszę o pomoc
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #3
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    No wiem ze mam coś właśnie pokręcone z kablami ale nie niem dokładnie jak to podłączyć pomożesz
  • Helpful post
    #4
    omen522
    Level 9  
    Od cewki ładowania daj plus na czujnik i od czujnika na lampę, masę daj na czujniku i po problemie ja tak robiłem stop od postaw i działa. :) Pozdrawiam.
  • #5
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    No tak, tylko ja to nogą w elektryce jestem. Lecz mam tego Simsona w oryginale, nic nie przerabiane, więc nie chciałbym przerabiać instalacji. Wiem że coś pokręciłem z kablami, tylko nie wiem co i to musi być przy stacyjce. :(


    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Słuchajcie, byłem przed chwila przy Simsonie i z iskrownika wychodzą 4 kable, jeden jest od przedniej i tylnej lampy, a drugi od stopu i od ładowania, reszta jest do iskry. Tak więc myślałem że mam źle podpięte kable przy stacyjce, więc je zamieniłem, ale to nic nie dało, załączam zdjęcie.
  • Helpful post
    #6
    BANANvanDYK
    Level 40  
    Który rok produkcji i jaka wersja wyposażenia? Wygląda mi na starszą wersję z instalacją 6V. Tak na wstępie przewód czerwono-żółty nie powinien być podłączony bezpośrednio do stacyjki - on służy do ładowania akumulatora, w instalacji 6V powinien tam być podłączony przewód czerwono-biały (cewka oświetlenia).
  • #7
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Simson S-51 Elektronik 1984r.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Ja akumulator mam podłączony minus do masy, a plus pod bezpiecznik, a od bezpiecznika pod styk 98 i 30.
  • #8
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Pomoże ktoś!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Helpful post
    #9
    BANANvanDYK
    Level 40  
    Tak jak mówiłem wcześniej, czerwono-biały (oświetlenie) na stacyjkę, czerwono-żółty na bezpiecznik od ładowania, szaro-czerwony (światło stop i pozycyjne) na styk potrójny stacyjki.
    Schemat instalacji do elektronika 6V (S51 B2-4, C, E) w załączniku.
  • #10
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Dzięki chłopaki problem rozwiązany kabel czerwono biały idący od iskrownika podpięty był po bezpiecznik a powinien być pod podstacyjke a kabel czerwono żółty zamiast pod bezpiecznik podpięty był pod stacyjke. Ale mam jeszcze jedno pytanie gdy jadę simkiem ostro zgrzytanie w silniku. Lecz gdy simson jest odpalony i jak gazuje wszystko jest ok wiec czy to bendzie łożysko na skrzyni biegów czy jak?
  • #11
    User removed account
    Level 1  
  • #12
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Czyli może być to łożysko na tej zębatce tak ale żeby go wymienić bez rozebrania silnika się nie obejdzie?
  • #13
    BANANvanDYK
    Level 40  
    Trochę we wróżki mamy się pobawić? W jakich sytuacjach występuje zgrzytanie?
    Łańcuch może przeskakiwać na zębatce w dwóch przypadkach:
    - jest założony łańcuch 420 zamiast 086 (inna średnica rolki),
    - zębatka tylna jest mocno zużyta.
    Zazwyczaj objawia się to przy ostrym ruszaniu na pierwszym biegu, w skrajnych przypadkach też na drugim.
    Inna możliwa przyczyna to zużycie lub pęknięcie łożyska 6000 w skrzyni. W takim przypadku po pierwsze przełożenie sprzęgła mocno by wyło, a po drugie na ostatnim biegu głośno pracował ew. zgrzytał. Stopień zużycia tego łożyska łatwo zaobserwować podważając sprzęgło poprzez boczny otwór w pokrywie sprzęgła.
    Piszesz że Simson w oryginale, jaki przebieg i czy silnik nosi ślady rozpoławiania?
  • #14
    gitarzysta12.05
    Level 7  
    Moim zdaniem jest to łożysko na skrzyni biegów. Ten fakt stwierdzam po tym że jak jadę i jestem w średnim rozpędzeniu na 2 lub na 1 zaczyna zgrzytać dopiero jak nabiorę prędkości, przestaje na dalszych biegach tak samo chociaż gdy jadę 60 i tak zgrzyta. Przebieg podam później bo muszę do garażu lecieć.