bhtom wrote: Witam,
Od kiedy kolor jasnozielony to naruszenie...
Proponuję zapoznać się z instrukcją.
Pozdrawiam.
Pouczasz, ale nie pomagasz...
str. 14 instrukcji, cytuję:
moduł alarmowy: zielony – wejście w stanie normalnym; niebieski – wejście zablokowane; jasnozielony – wejście naruszone; czerwony – alarm z wejścia; bordowy – pamięć alarmu; szary – wejście niewykorzystywane
A z problemem uporałem się tak: uznawszy, że moduł reaguje dokładnie odwrotnie niż tego chcę, zmieniłem styki mikrowłączników. Są oczywiście nadal spięte w szereg z zaciskami modułu COM i TMP. Ale wykorzystałem styki nie NC a NO. Teraz wejście TMP modułu zaprogramowane jako NC (1:24) reaguje moim zdaniem poprawnie: każde otwarcie obudowy wywołuje alarm i jest zgłaszane jako sabotaż, a jej zamknięcie jako jego koniec. Tak chyba ma być prawda? Jeśli coś zrobiłem źle - proszę o sugestie. Czy dobrze rozumiem, że w ten sam szereg mogę wpiąć mikrowłącznik sabotażowy sygnalizatora, gdy będę go podłączał do modułu? Wtedy w trybie (1:24) dowolne przerwanie tego obwodu (oderwanie obudowy modułu/ sygnalizatora od podłoża lub otwarcie obudowy modułu/ sygnalizatora) będzie traktowane jako sabotaż.
Dodano po 12 [minuty]: Jeszcze nurtuje mnie jedna sprawa: czy mogę zaprogramować moduł tak, żeby czujka bezprzewodowa kontrolująca pomieszczenie wejściowe w którym będzie zainstalowana bezprzewodowa klawiatura dała osobie wchodzącej nie tylko czas na użycie klawiatury (to już zrobiłem - wybierając typ reakcji - z opóźnieniem 60s.), ale wyzwalała w klawiaturze dźwięk towarzyszący jej sabotażowi - do momentu wpisania poprawnego hasła dezaktywującego alarm? Z takim rozwiązaniem kiedyś się spotkałem na sali wykładowej i uważam je za dobre - bo osobie wchodzącej do pomieszczenia sugeruje, że została zidentyfikowana przez czujkę i jeśli w ciągu minuty nie wpisze w piszczącą już klawiaturę hasła, to wywoła alarm. A może nawet dobrze byłoby, żeby wszystkie czujki czuwającego alarmu stwierdzając ruch aktywowały także dźwięk sabotażu klawiatury? Co o tym sądzicie? Czy Micra to potrafi?