Witam, zmontowałem prosty układ do sterowania serwem: serwo zasilane 4xAA, Arduino Uno zasilane z usb, wspólna masa, przewód sygnałowy serwa podpięty do pinu 9. Próbuję odpalić przykład sweep ze stronki Arduino (obrót serwem na pozycję 180° i powrotem na 0°), ale serwo zachowuje się dziwnie. Porusza się między ok 120° a 180° potem staje, potem próbuje przekroczyć zakres ruchu, generalnie to co się dzieje nie jest ruchem, którego oczekuję.
Próbowałem zmiany kąta w programie, ale to niczego nie zmienia. Trafiłem na informację że rezystor 330Ω na linii sygnałowej może pomóc - nic, wpiąłem kondensator 470µF między Vcc i GND zasilania serwa - też nie pomogło. Otwierałem serwo myśląc, że problemem może być potencjometr ale pomiary nie wskazują na to. Dodam jeszcze że inne serwo Power HD 1600A w tym układzie zachowuje się prawidłowo.
Czy ktoś z doświadczeniem mógłby posłużyć pomocą w opanowaniu serwa?
Próbowałem zmiany kąta w programie, ale to niczego nie zmienia. Trafiłem na informację że rezystor 330Ω na linii sygnałowej może pomóc - nic, wpiąłem kondensator 470µF między Vcc i GND zasilania serwa - też nie pomogło. Otwierałem serwo myśląc, że problemem może być potencjometr ale pomiary nie wskazują na to. Dodam jeszcze że inne serwo Power HD 1600A w tym układzie zachowuje się prawidłowo.
Czy ktoś z doświadczeniem mógłby posłużyć pomocą w opanowaniu serwa?