Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Focus 1.6 TDCi - Benzyna zamiast ropy

Patryk_1990 22 Feb 2015 20:26 2817 5
    Patryk_1990
    Level 9  
    Witam. Omyłkowo została wlana benzyna do Focusa MK2 1.6 TDCi. W zbiorniku było trochę ropy, samochód dojechał na miejsce lecz po zgaszeniu już nie odpalił. Mechanik zdemontował zbiornik, spuścił benzyne, wyczyścił cały układ, wymienił filtr paliwa, odpowietrzył i samochód odpalił jednak strasznie "tyrkotał". Z kilometra na kilometr sytuacja się poprawiała, dziś cykanie jest dosyć małe, ale jednak jest. Teraz pytanie czy to się jeszcze "rozchodzi" wszystko czy tak już pozostanie. Miał ktoś może podobną sytuację? Poczekać jeszcze czy robić już wtryski? Samochód odpala od strzała, mocy nie stracił w ogóle. Pozostało tylko te tyrkotanie. Możliwe że od razu wszystki wtryski się uszkodziły?
    domex32
    Moderator of Cars
    Zatankuj ON do pełna, wtryski i pompa dostały od benzyny, ale jest szansa że jeszcze trochę pojeździsz zanim będziesz musiał regenerować układ wtryskowy.

Takie "szczekanie" może świadczyć o tym, że mechanik mógł nie wypłukać zbiornika, tylko dolać ON.

Odkręć korek i sprawdź czy czuć zapach benzyny ze zbiornika.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    domex32 wrote:
    Takie "szczekanie" może świadczyć o tym, że mechanik mógł nie wypłukać zbiornika, tylko dolać ON.

Tak potwierdzam trzeba płukać cały układ Ropą bo sporo się zbiera jest w rurkach , filtrze i zakamarkach.
    Patryk_1990
    Level 9  
    Co do mechanika to na 100% wyczyścił wszystko, nawet bak był ściągany. Wczoraj cykanie było ledwo co słyszalne, dziś rano też było ok, po około 30 km znów było głośniej, a na wieczór znów cichutko. Pierwszy raz po całej operacji zalałem do pełna jakiegoś lepszego paliwa (verva czy coś w tym stylu) wyjeździłem cały bak, wczoraj zalałem znowu do pełna i wlałem środek z cpnu do czyszczenia wtrysków. Zobaczymy co będzie dalej
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Może wcześniej też ta "cykał", tylko nie byłeś przewrażliwiony i nie zwracałeś na to uwagi. Siła autosugestii.
    Patryk_1990
    Level 9  
    Nieee, wcześniej tego na pewno nie było. Dziś już na wolnych nic nie słychać, dopiero jak przygazuje to cyka wraz ze wzrostem obrotów.

Dlaczego teraz jest tak, że raz już w ogóle ich nie słychać, a później znowu? Czy one nie pracują cały czas jednocześnie?