Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra M2405S - Podłączanie magnetofonu szpulowego do laptopa na stałe...

jarowit 23 Feb 2015 15:34 5088 2
    jarowit
    Level 9  
    Witam,

Chcę podłączyć głośniki z magnetofonu Unitra 2405S pod laptopa. Z tego co wyczytałem muszę podpiąć cały magnetofon kablem jack-DIN5. Chciałem się jednak zapytać, czy takie używanie Unitry na dłuższą metę nie będzie dla niej szkodliwe?:) Mam ten sprzęt po rodzicach i darzę sentymentem...

Pozdrawiam
  • Helpful post
    romeok01
    Level 35  
    To jest normalne wejście/wyjście dżwięku i do tego służy.
    Oczywiście musisz mieć przejściówkę Din5 - mały jack i podłączasz do wejścia Line In w laptopie.

Wtedy możesz przegrywać nagrania z magnetofonu na laptopa.

W gnieździe DIN5 jest też wejście dźwięku służace do nagrywania.

Po podłączeniu do pinów 3,5 i 2 mamy wejście dźwięku, służy ono do nagrywania ze źródeł zewnętrznych i można podłączyć wyjście słuchawkowe z laptopa.
    Tylko nie wiem do jakiego celu chcesz tak podłączyć, bo służy to do nagrywania na magnetofonie.
    pukow
    Level 1  
    cześć, Jeśli chcesz podłączyć m2405 pod laptopa aby użyć magnetofonu jako wzmacniacza z głośnikami to musisz posiadać kabel stereo z wtykiem jack zakończony wtykiem DIN. DIN włożysz do wejście radio w magnetofonie lub do wejścia mikrofonowego. Następnie trzeba w magnetofonie włączyć prawym klawiszem zapis, wybrać wejście radiowe lub mikrofonowe przyciskami i wyregulować poziom sygnału na wskaźnikach. Ponieważ DIN ma 4 wejścia (plus masa) a jack 3 (2 plus masa) to nie każdy taki kabelek będzie pasował. Osobiście do słuchania to bym nie polecał tej kombinacji bo włączony magnetofon cały czas kręci silnikiem i kołem zamachowych zżerając prąd i lekko hałasując. Natomiast do nagrywania czegoś z laptopa na magnetofon jak najbardziej. Z kupnem takiego kabelka może być kłopot dlatego polecam inne rozwiązanie. Kup kabelek mały jack - dwa męskie chinche i drugi kabelek 4 chinche damskie - wtyk DIN. Takie kabelki łatwo kupić a rozwiążą twój problem i zawsze będę ok bo będziesz miał do wyboru wszystkie 4 nóżki sygnałowe DIN każdą na innym żeńskim chinchu. To jest uniwersalne rozwiązanie z wejściami do gniazd DIN w starych magnetofonach.
    pozdrawiam pukownik