Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault master 2.5 dci 120 - dopasowanie pompy wysokiego ciśnienia, ustawienie

urban030390 23 Feb 2015 19:42 7611 9
    urban030390
    Level 10  
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie ustawienia pompy.mam do wymiany pompe ponieważ się przytarła.Przy wymianie pompy odkręciłem koło zębate pompy,lecz nie ma tam żadnego klina,ma znaczenie jak ustawie koło względem wałeczka w pompie czy ma się tylko zgadzać z ustawieniem koła zębatego pompy względem rozrządu?a drugi mój problem polega na tym czy pompa musi być z takimi samymi oznaczeniami części ponieważ moja pompa ma nr 8200503229 a na allegro jest ich mało i są drogie,a mam drugą pompę o nr 8200042766 rozstaw śrub jest ten sam,lecz wole mieć pewność,że po zamontowaniu auto odpali:)
    Master 2.5 dci 120 2007rok

z góry dziękuję za pomoc
    Golf90
    Level 23  
    Nie ma znaczenia jak ustawisz koło pompy wedle walka czy rozrządu, te pompy mają za zadanie wytważać ciśnienie, a sekcje na poszczególne cylindry rozdziela sterownik silnika poprzez wtryski. Co do numerów, uważam że nie mają większego znaczenia,oby pompa była od takiego samego silnika.
    urban030390
    Level 10  
    To po co jest czujnik na kole zębatym pompy? wiem,że w 1.9 dci nie ma znaczenia bo nie ma tam czujnika
    Golf90
    Level 23  
    Wybacz kolego, nie wiedziałem że owy czujnik występuje w tym silniku. A więc ustawienie tego koła ma kluczowe znaczenie dla tego silnika, synchronizacja(koło pompy,rozrząd,wał).
    urban030390
    Level 10  
    a ma znaczenie jak ustawie koło od pompy względem wałeczka od pompy? bo tak nie ma żadnego klina więc raczej nie ma możliwości ustawienia?
    ftp.kowal
    Level 36  
    Pompy nie musisz ustawiać ważne żeby koło zgrywało się z resztą. Co do samej pompy lepiej założyć taką jak była.
    urban030390
    Level 10  
    Wielkie dzięki za pomoc,a co do tej pompy to sam już nie wiem,jedni piszą,że każda pompa od 2.5 dci będzie pasowała drudzy,że nie.rozstaw śrub jest ten sam,czujnik jest taki sam,lecz różni się trochę wyglądem.Przy złożeniu jest trochę roboty więc wolałbym mieć pewność niż drugi raz miałbym to rozbierać:)
    10kilo
    Level 13  
    8200503229 tylko taki nr podaje Renault
    urban030390
    Level 10  
    Mógłby ktoś podrzucić z jakim momentem dokręca się śruby mocujące wtryskiwacze?