Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

płytka uniwersalna - korozja miedzi

23 Feb 2015 21:19 1842 19
Diolut
    User removed account
    User removed account  
  • Diolut
    User removed account
    User removed account  
    Zygaqra
    Level 35  
    Zrób sobie ,,lakier" z kalafonii i pomaluj całość będziesz spał spokojnie. Lakier to roztwór kalafonii w spirytusie.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Co masz na myśli korozja? Jaki objaw?

Osobiście mam kilka uniwersalnych w dodatku chińskich i nie mam problemu bo podczas lutowania zawsze na bieżąco smaruje topnikiem RF ( pędzelkiem ) i lutuję.
    Fakt miedź jest ciemna jak by utleniona czy co w tym stylu ale po przesmarowaniu jaśnieje i lutuje się dobrze.
    User removed account
    User removed account  
    cirrostrato
    Level 38  
    goldcap wrote:
    Zygaqra wrote:
    Zrób sobie ,,lakier" z kalafonii i pomaluj całość będziesz spał spokojnie. Lakier to roztwór kalafonii w spirytusie.

W czym to jest lepsze od samej kalafoni?
    Weź do ręki kawałek kalafonii i zastanów się, jak tym czymś twardym pomalować płytkę, ja używam kalafonii rozpuszczonej w denaturacie, nawet po długim czasie tak zabezpieczona miedź lutuje się idealnie.
    User removed account
    User removed account  
    Zygaqra
    Level 35  
    Pasta łatwo się zetrze całkiem przypadkowo i jej nie będzie. Nic prostszego bierzesz kawałeczek kalafonii, zalewasz 3-4 razy większą ilością spirytusu(dykta też może być)objętościowo niż kalafonii kawałek po kilku godzinach masz gotowy lakier. Pędzelkiem malujesz płytkę, po wyschnięciu masz bezpieczną płytkę.
    Freddy
    Level 43  
    goldcap wrote:
    cirrostrato wrote:
    goldcap wrote:
    Zygaqra wrote:

W czym to jest lepsze od samej kalafoni?
    Weź do ręki kawałek kalafonii i zastanów się, jak tym czymś twardym pomalować płytkę, ja używam kalafonii rozpuszczonej w denaturacie, nawet po długim czasie tak zabezpieczona miedź lutuje się idealnie.

Nie wiem. Kupilem sobie kalafonie co jest w formie pasty.

NIe widziałem jeszcze kalafonii w postaci pasty. Pokaż zdjęcie tej pasty.
    W postaci past są żrące topniki, nie nadające się do elektroniki. Trzeba bardzo dokładnie myć płytkę.
    Przeczytaj dokładnie opis na opakowaniu.
    alekt77
    Level 38  
    Jako rozpuszczalnik lepszy od spirytusu (denaturat zostawia osad) jest nitro. Lepiej się w nim kalafonia rozpuszcza i szybciej wysycha na laminacie
    Zygaqra
    Level 35  
    alekt77 wrote:
    jest nitro. Lepiej się w nim kalafonia rozpuszcza i szybciej wysycha na laminacie
    Mimo wszystko jestem za spirytusem. Nitro jest zbyt lotny przez co trudny do ,, ujarzmienia" nitro nie jest lepszym rozpuszczalnikiem lecz może szybszym ale ponoć pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł ;-)
    alekt77
    Level 38  
    A spirytus wskazany do nalewek.... Spróbuj raz nitro (wcale nie jest taki lotny), a spirytus będziesz od tej chwili używał do właściwszych zastosowań.
    Freddy
    Level 43  
    alekt77 wrote:
    A spirytus wskazany do nalewek.... Spróbuj raz nitro (wcale nie jest taki lotny), a spirytus będziesz od tej chwili używał do właściwszych zastosowań.
    Mylisz pojęcia, albo pomyliłeś forum kolego :)
    Właśnie, że spirytus, ale np. alkohol izopropylowy. W nitro nie miesza się z wodą, a spirytusy tak. Pomyśl dlaczego o tym piszę.
    alekt77
    Level 38  
    Jeśli spirytus to w domyśle alkohol etylowy. No chyba że spirytus drzewny czyli alkohol metylowy lub spirytus salicylowy czyli roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym. Do innych alkoholi nie używa się nazwy "spirytus". Tak więc alkohol iZopropylowy to nie spirytus, nawet jeśli jest 99,8 %. Nie bardzo rozumiem na czym ma polegać wyższość alkoholu izopropylowego przez mieszalność z wodą? Nie ryzykowałbym stosowania kalafonii rozpuszczonej w nitro do płytek z JUŻ wlutowanymi elementami (szczególnie smd), ale tu chodziło o zabezpieczenie gołej płytki uniwersalnej, czyli laminat epoksydowy i miedź.
    Freddy
    Level 43  
    alekt77 wrote:
    ... Do innych alkoholi nie używa się nazwy "spirytus" ...
    Zgadza się, to była "przenośnia", już poprawiłem, ma być alkohol izopropylowy.
    User removed account
    User removed account  
    Freddy
    Level 43  
    goldcap wrote:
    ... Na opakowaniu nie ma żadnych napisów. Ten topik był dołączony do chińskiej lutownicy transformatorowej:
    płytka uniwersalna - korozja miedzi
    No i masz tu właśnie powód korozji miedzi.
    To jest zwykła pasta kwasowa. Nie nadaje się do lutowania elektroniki.
    Wywal to i kup zwykłą kalafonię.
    No chyba, że chcesz zostawić do lutowania rynien :)
    User removed account
    User removed account  
    Freddy
    Level 43  
    goldcap wrote:
    ... Kalafonie mam. Tą paste używałem do zlutowania przewodów. Czy opary tej pasty mogą być szkoldliwe?
    Tak
    Quote:
    PS: A da się tą pastą zlutować aluminium? :)
    Niestety nie.
    Zygaqra
    Level 35  
    Aluminium powiedzmy da się zlutować kiedy najpierw na łączone powierzchnie nałoży się wazelinę. Robiłem to kiedyś ale nie ukrywam efekt był połowiczny, tzn elementy połączyły się ale spoina nie była zbyt mocna.