Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Smarowanie Procesora - Mozliwe "przypalenie procesora"

Kappaczino 23 Feb 2015 21:34 855 2
  • #1
    Kappaczino
    Level 2  
    Witam
    Dzisiaj 1szy raz w zyciu smarowalem procesor pastą termo przewodzącą.
    Zaczalem oczywiscie od otwarcia obudowy potem zdjalem chlodzenie z procesora wyczyscilem je z kurzu i zabralem się do wyjmowania procesora (i5 2500k)
    Otwarlem ramke, wyjalem i zaczalem czyscic z starej pasty, a nastepnie to samo z podstawa chlodzenia. Potem wlozylem procesor do gniazda i wycisnalem troche pasty. Wg internetu dobra jest metoda zamontowania procesora zeby pasta pod wplywlem nacisku sie rozprowadzila i tak tez zrobilem. Chce zalozyc chlodzenie a tu okazuje sie, ze 2 push piny są wyłamane (prawdopodobnie chlodzenie chodzilo na juz podlamanych i wypadly przy wyjmowaniu, a robilem to w miare ostroznie) Stwierdzilem, ze zamontuje na te 2 co sa zeby sprawdzic czy komp odpali. Zanim zamknalem obudowe podpialem jeszcze wentylator ktory z niewiadomego mi powodu nie byl podpiety do zasilania (wtyczka wisiala obok gniazda chyba 4pinowego wiec wpialem). Zamykam kompa i go odpalam, wentylator ktory podpialem pieknie chodzi i komputer normalnie sie odpala. Juz sie ciesze, ze mi sie udalo a tu widze ze po 2 moze 3 minutach komputer sie scial na ladowaniu "xfast USB" (sterownik do usb 3.0 od plyty glownej czy cos takiego, zawsze sie laduje po wlaczeniu kompa juz na pulpicie windowsowym) Przytrzymalem wiec klawisz do wlaczania kompa zeby go od nowa odpalic. Komp odpalil tylko 1szy ekran o plycie glownej i sie wylaczyl. Otworzylem wiec go a tu procesor ramka dosyc ciepla i czuje troche dziwny zapach. Serce mi zamarlo bo myslalem ze spalilem procesor i strace kompa, ale po wyjeciu nie zauwazylem niczego ewidentnie spalonego a moze minimalnie przyciemniony obszar ktory mogl byc juz taki wczesniej. Wlozylem spowrotem ale kompa polozylem tak zeby radiator dociskala sila grawitacji i komputer normalnie wystartowal, ale nie chcialem zeby cos sie stalo wiec po 20 sekundach na pulpicie go wylaczylem.



    Co to moglo byc? Chyba procesor sie nie spalil skoro komputer po tym zdarzeniu odpalil. Moze po prostu komputer sie wylaczyl bo radiator nie dociskal dokladnie do procesora? a moze za duzo nalozylem pasty? Zamowilem juz nowe pushpiny i moze jutro przyjda i wtedy sprawdze jak z nimi. Jak juz je bede mial to moge bez obaw wlaczac komputer?

    Z gory dzieki za pomoc i sorry za sciane tekstu ale chcialem dokladnie opisac problem.
  • #2
    dedito
    Level 39  
    Poczekaj na te nowe "pushpiny". Jak je zamontujesz to spróbuj uruchomić.
    Od jakiegoś czasu procesory mają zabezpieczenia termiczne i raczej nie jest łatwo je spalić z powodu nadmiernej temperatury (ale nie dam głowy co do i5).
  • #3
    Kappaczino
    Level 2  
    dedito wrote:
    Poczekaj na te nowe "pushpiny". Jak je zamontujesz to spróbuj uruchomić.
    Od jakiegoś czasu procesory mają zabezpieczenia termiczne i raczej nie jest łatwo je spalić z powodu nadmiernej temperatury (ale nie dam głowy co do i5).


    Ok dzięki wielkie za odpowiedź