Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

seicento 1100 brak wskażnika temperatury

tomasz jerz jaworski 23 Feb 2015 22:54 1377 4
    tomasz jerz jaworski
    Level 2  
    Witam,
    użytkowane do tej pory przez żonę Cinquecento zamieniłem na Seicento 1100 z roku 1999.Kupiłem je praktycznie w ciemno szczególnie,że dotychczasowe cc sprawdziło się w 100 procentach.
    Dlatego bardzo mnie zdziwił fakt,że w zestawie wskażników Seicento nie ma wskażnika temperatury płynu chłodzącego - kontrolka,która go zastępuje moim zdaniem nie spełnia swojej roli szczególnie jeśli autko użytkuje kobieta.
    Zwracam się z pytaniem czy ktoś może mi podpowiedzieć od jakiego modelu Fiata pasuje zestaw ze wskażnikiem temperatury i jak go podłączyć (czy wystarczy do czujnika od wspomnianej kontrolki czy trzeba nowy czujnik instalować) czy ewentualnie zamontować dodatkowy ???
    Zależy mi na tym gdyż w kupionym była uszkodzona uszczelka pod głowicą prawdopodobnie z przegrzania silnika i nie chciałbym tego ponownie wymieniać szczególnie,że autkiem jak wspomniałem będzie jeżdzić moja żona a kobieta wiadomo...............
    pozdrawiam wszystkich
    Tomek9699
  • Helpful post
    web69
    Level 32  
    Żaden zestaw wskaźników nie pasuje zamiennie do 600. Dodatkowy zegar+czujnik załatwi sprawę.
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Czujnik od kontrolki jest włącznikiem bimetalowym, więc nadaje się jedynie do sterowania kontrolki, w jego miejsce można założyć czujnik od Poloneza lub Punta, ale tak szczerze powiedziawszy to nie widzę sensu, podczas jazdy rzadko kiedy patrzy się na wskaźnik temperatury, dopiero zaświecenie kontrolki zwraca uwagę. Wiele nowszych samochodów nie posiada wskaźnika temperatury (choćby Astra H czy Corsa D).

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz ogłoszenia człowieka o nicku "tasiemiec", który robi ładnie wyglądające modyfikacje zegarów (obrotomierz + wskaźnik temperatury).
  • Helpful post
    mario 77
    Level 23  
    W sklepach z akcesoriami do motorsportu , tuningu były takie komplety . Króciec na wąż wodny z nagwintowanym wyjściem pod czujnik + wskaźnik temperatury + czujnik.
    tomasz jerz jaworski
    Level 2  
    Dzięki bardzo za podpowiedzi w sprawie tego nieszczęsnego wskażnika temperatury w Seicento - bardzo mi pomogliście i napewno skorzystam

Tomek9699