Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Myphone Evolve GX440 - Ciągle pusty wskaźnik podczas ładowania

24 Lut 2015 11:40 888 5
  • Poziom 23  
    Dostałem za darmo tytułowy telefon z rozładowaną baterią, bez ładowarki. Bateria Li-ion 3,7V/900mAh, o maksymalnym napięciu ładowania 4,2V. W celu uruchomienia telefonu, z pinów do stacjonarnej ładowarki na płycie głównej wyprowadziłem przewód i podłączyłem do niego zgodnie z polaryzacją ładowarkę Samsunga 5V, 500mA. Ładowanie rozpoczęło się, jednak po 2 godzinach jego trwania wskaźnik nadal pokazywał pustą baterię. Po odłączeniu ładowarki ikona poziomu naładowania pokazywała trzy kreski, natomiast po jej podłączeniu, ponowne pustą baterię. Napięcie na stykach baterii obecnie wynosi 3,83V. Przed ładowaniem napięcie wynosiło 2,70V. Czy poziom napięcia ładowarki 5V, jest zbyt duży dla tego telefonu ? Co może być przyczyną wskazania ciągle pustej baterii podczas ładowania ?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Robisz ładowanie "na ostro"co nie powinno być robione w telefonie - duże prawdopodobieństwo uszkodzenia układów. Za wskazanie ładowania odpowiada procesor a Ty omijasz cały układ kontroli ładowania.
  • Poziom 23  
    Wydaję mi się że nie ominąłem układów kontroli. Podłączyłem ładowarkę, do styków na piny ładowarki stacjonarnej. Telefon wyposażony jest również w tradycyjne gniazdo ładowania. Sprawdziłem przejścia pomiędzy gniazdem, a pinami do podstawy ładowarki, oporność wynosiła około 1,7Ω dlatego uznałem że obydwa miejsca połączone są ze sobą równolegle i dla procesu ładowania obojętne jest na które złącze podane zostanie napięcie :)
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Kumam :-).
    Zmieniałeś baterię ??
    Sprawdzałeś czy jest pobór prądu podczas ładowania ??
    Jest prawdopodobne, że wysiadł układ odpowiedzialny za ładowanie.
  • Poziom 23  
    Baterii nie zmieniałem jeszcze, pobór prądu na początku ładowania wynosi około 500mA. Telefon pokazuje również błąd karty sim, która w innym telefonie działa prawidłowo. Teraz należałoby podmienić baterię ? :)
  • Poziom 23  
    Ładowałem telefon ponownie i w pewnym momencie wskaźnik pokazał pełną baterię, a kontrolka ładowania zmieniła kolor na niebieski. Ikonka baterii jest cały czas pusta, do czasu, kiedy najprawdopodobniej telefon w pełni się naładuje. Czy tak powinno być ?
    Okazało się również że przyczyną wyświetlania błędu SIM, jest przedawnienie jednej z kart, oraz brudne styki drugiej. Po ich oczyszczeniu, oraz sprawdzeniu telefonu na innych kartach, aparat zaczął działać poprawnie w różnych sieciach.
    Pozostaje mi jednak jeszcze zakup odpowiedniej ładowarki, wtyczki, bądź przewodu. Z tego co zauważyłem nie ma już w sprzedaży ładowarek dedykowanych do tego modelu, dlatego zastanawiam się czy ładowarka 5V, 500mA jest odpowiednia do tego telefonu ?