Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASROCK 980DE3/U3S3 i AMD FX-6300 grzanie AUX

25 Feb 2015 10:26 1593 12
  • Level 10  
    Witajcie.

    Mam taki problem. Kupiłem sobie najpierw płyte główna ASROCK 980DE3/U3S3 miałem ją pod procesor AMD Athlon II x4 620 i zmieniłem go na AMD FX-6300. I zauważyłem w programie SpeedFan i w HWMonitor że temeratura na AUX skacze mi do 127 stopni ale potem spada i takie ma skoki czasem sie chwile utrzymuje. Raz sprawdziłem radiator na płycie głównej i jest on no nawet ciepły. Potem chciałem właczyć fife 15 i mi sie komputer wyłączył i czasami ma tak że sie wyłącza nawet gdy siedze na necie. Jak myślicie co może być nie tak? płyta główna nie daje rady ?

    Moja specyfikacja:
    AMD FX-6300 3,5 GHz
    Asrock 980DE/U3S3 (zaktualizowany bios)
    Ram 4GB GoodRam 1600
    Karta Graficzna Radeon R7 260x 2gb DDR5 128bit
    Zasilacz 450W (nie pamietam firmy)

    Mam zamiar dzisiaj wymienić paste termoprzewodząca na radiatorze w płycie głównej myślicie że może pomóc ??

  • Level 43  
    Może pomóc, tak samo jak zamontowanie na nim małego wentylatora.
    Marka i model zasilacza?
  • Level 10  
    No jak dobrze pamiętam to zasilacz był od ModeCom ale dokładnie będę mógł podać dopiero po 16 godzinach. ;/

  • Level 43  
  • Level 10  
    Wiem że jest na czarnej liście. Dlatego mam zamiar wziąć jakiś mocniejszy zasilacz 500W chieftec i zobaczyć czy dalej będzie ten problem występował.

    Jeszcze dodam że mam taką obudowę nie wiem czy to może ona jest winowajcą.
    ASROCK 980DE3/U3S3 i AMD FX-6300 grzanie AUX
  • Level 11  
    Obudowa też zbyt dobra nie jest...
    Ale dziwią mnie te skoki. Gdyby powodem grzania byłaby słaba cyrkulacja powietrza wewnątrz obudowy i wysoka temperatura to odczyty z HW Monitor nie powinny skakać.

    Sprawdź co będzie się działo na zasilaczu Chieftec i daj znać. :)
  • Level 10  
    Ok. Jak tylko podłącze nowy zasilacz to dam znać. No właśnie jak jestem nawet na mozilli to raz pokazuje 40 nagle skacze do 80 spada i znowu skacze do 127. A przy wlaczeniu np fify jeszcze nie sprawdzalem jak tam skacze ale chwile wlacze gre to zaraz mi sie komp wyłącza.
  • Level 10  
    Otóż tak:
    Wczoraj zmieniłem zasilacz na i-box 500W wcześniej po sprawdzeniu siedział Logic 500W.
    Wszystko ok temperatura auxtin tez spoko 50 stopni czasem skakala wyzej czasem nizej.
    Ale teraz inny problem wlaczylem gre Fifa 15 na maxa ustawienia i chodzi bardzo szybko az za szybko nie da sie grac pilkarze biegaja jak by predkosc byla x3. A ogolnie strasznie ciezko chodzi system aplikacje strasznie dlugo sie wlaczaja. Mam teraz wrażenie że to chyba wina dysku bo reszta czesci jest nowiutka oprocz dysku.

  • Level 43  
    Wklej SMART odczytany za pomocą Crystal Disk Info.
  • Level 10  
    No będę mógł to dopiero po 16 wrzucić.

    Ale tez taki pomysł mi wpadł żeby odłączyć zasilanie od płyty głównej, wyjąć ram, bateryjkę od płyty głównej i ją zrestartować a potem zaktualizować bios jak myślicie ?

    A i właśnie też mam takie pytanie bo na płycie głównej jest wyjście na ATX 12V na 8 pin a zasilacz ma tylko wtyczkę na 4 piny no to ja je i tak podłączyłem może to tutaj jest problem ?

  • Level 43  
    Zaktualizuj Bios, dopiero później go resetu (poprzez odłączenie zasilania z sieci i zworki bądź wyciągając baterię - pamięci nie trzeba).
    Jeśli jest prawidłowo podpięte to nie ma żadnego znaczenia.
  • Level 10  
    Wymieniłem na nowy zasilacz Corsair 450W z ATX 12V na 8 pin i wydaje sie byc wmiare ok.
    Ale jeszcze tak mi sie wydaje jak by byl troche zamulony system. Mam takie pytanko bo dysk w biosie mam na IDE i nie wiem czy lepiej by nie zmienic na AHCI jak myślicie ? jak tak to jak to zrobic ? czy trzeba no nowo robic formata dysku ?
  • Level 8  
    O panie ale masz pan farta że tu jestem :D Akurat mam podobny zestaw i te resety są powodowane ramem. Ten Ram nie działa zbyt dobrze na tej płycie nawet kiedy bios jest na default. U mnie pomogła zmiana ustawień Ramu na AUTO (napięcie, taktowanie, timingi) po tej zmianie odrazu przestawiły sie na inne niz były i komputer działa stabilnie.