logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Intel Core i7 z oznaczeniem U nadaje się do gier?

xardes polska 26 Lut 2015 09:31 1569 6
REKLAMA
  • #1 14478930
    xardes polska
    Poziom 8  
    Witam.
    Mój kolega kupuje laptopa do gier i jest jeden Lenovo z50-70 z Intel Core i7.
    Nie znam modelu ale wiem, że na końcu jest U (procesor niskonapięciowy) i ma taktowanie 2.9 GHz.
    Moje pytanie takie jak w temacie czy procesor z oznaczeniem U nadaje się do gier? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)
  • REKLAMA
  • #2 14480923
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    To nie procesor ma się nadawać do gier, a karta graficzna oraz odpowiednia ilość pamięci RAM.
    Ogólnie rzecz biorąc kupowanie laptopa do gier to pomyłka - za pół roku będzie już za słaby.
    Natomiast laptop w którym dałoby się wymienić choćby kartę graficzną (choć i tak w ograniczonym zakresie) to wydatek ze 2x większy niż ten Lenovo Z50.
  • REKLAMA
  • #3 14482254
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    To nie jest laptop do gier. Takie naleśniki nie mają ani odpowiedniego chłodzenia ani stosownej karty grafiki. Zobacz sobie na komputery Eurocom, Sager, Clevo, Asus G750 tak wyglądają komputery przenośne (trudno je nazwać laptopami, zwłaszcza 3 pierwsze bo to są DTR-y) które można obciążać całodobowo bez żadnego przegrzewania. Ten lenovo bez trików nie potrafi nawet używać funkcji turbo procesora z powodu ciepła właśnie. Wyrzucony pieniądz ale co kto lubi.
  • #4 14482504
    xardes polska
    Poziom 8  
    No dobra a lenovo y510p lub y50 one są dobre ? Ale mi chodzi czy procesor intel core i7 z oznaczeniem U jest wydajniejszy od i5 z oznaczeniem M i czy taki z U nadaje się do gier
  • REKLAMA
  • #5 14483944
    gregorianin
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    xardes polska napisał:

No dobra a lenovo y510p lub y50 one są dobre ?

Nie podałeś konfiguracji tego laptopa ale do grania nie nadają się komputery ze wspólnym chłodzeniem CPU i GPU.

xardes polska napisał:
    Ale mi chodzi czy procesor intel core i7 z oznaczeniem U jest wydajniejszy od i5 z oznaczeniem M i czy taki z U nadaje się do gier

Intel Core i7-5500U jest wolniejszy od Intel Core i5-4210M a jednocześnie szybszy od Intel Core i5-3320M więc chcąc coś porównać podawaj konkretne modele bo bez tego nie można nic sensownego napisać.
  • REKLAMA
  • #6 14484041
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Kolejny raz napiszę, że akurat w grach obecnie procesor nie ma aż tak dużego znaczenia. Największe znaczenie ma pamięć RAM i karta graficzna, a w tej klasie cenowej w jaką celujesz nie kupisz laptopa dobrego do gier. Potrzeba przynajmniej 2x tyle.
  • #7 14490163
    xardes polska
    Poziom 8  
    dziękuję temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wydajności procesora Intel Core i7 z oznaczeniem U w kontekście gier. Użytkownicy podkreślili, że kluczowymi komponentami do gier są karta graficzna oraz pamięć RAM, a nie sam procesor. Laptop Lenovo Z50-70, wyposażony w procesor niskonapięciowy, nie jest odpowiedni do gier ze względu na ograniczone chłodzenie i wspólne chłodzenie CPU i GPU. Wskazano, że procesor i7-5500U jest wolniejszy od i5-4210M, co sugeruje, że i5 z oznaczeniem M może być lepszym wyborem do gier. Użytkownicy zalecili rozważenie laptopów od producentów takich jak Eurocom, Sager, Clevo oraz Asus, które są bardziej odpowiednie do intensywnego użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA