Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II 2006 - Spadek mocy silnika po rozgrzaniu auta

veiligheidsmaatregelen 26 Feb 2015 18:19 3264 14
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Witam, jezdżę Laguną 2 (po lifcie) 2006, 1,6 benzyna (170000 tys) i po 3 latach uzytkowania pojawił mi sie pierwszy problem. Auto po osiagnieciu odpowiedniej temperatury silnika traci moc czyli jak dodaje gazu to sie słabo rozpedza naprawde nie ma siły i pojawia sie przy tym dziwny charczacy odgłos na skutek otwarcia przepustnicy do konca. Auto bardzo ciezko z ledwoscia przyspiesza, na kazdym biegu masakra. Podczas odpalenia na zimnym silniku do momentu rozgrzania auto pracuje i przyspiesza na kazdym biegu normalnie. Na poczatku dzialo mi sie to co jakis czas nie zawsze a teraz juz zostalo na stale. Czy ktos spotkał sie juz z podobnym problemem? na forach nic na ten temat niestety nie moge znaleźć. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    decybel91
    Level 42  
    Kontrolka się wtedy zapala?
  • Helpful post
    coperfild
    Level 35  
    Koło zmiennych faz rozrządu robiłeś ?
  • Helpful post
    AUTOGRZEBOLOG
    Level 15  
    Takie objawy może dawać kończąca się sonda lambda, do póki jest zimny i jedzie na bogatszej mieszance wszystko będzie ok a kiedy się zagrzeje fisiująca sonda go podlewa, dobrze gdybyś ją odpiął i zobaczył jak się będzie zachowywać, jedna wtyczka :)
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Dzieki za szybka reakcje a wiec ... zadne lampki sie nie zapalaja, kola zmiennych faz rozrzadu nie robilem nie wiem czy ten model ma ale moze chyba miec musze to sprawdzic a jesli chodzi o lambde to jak to sprawdzic? mi sie wlasnie wydaje ze to chyba jakis czujnik moze byc bo do jakiegos czasu zdazalo mi sie to czasami ale nie zawsze a teraz prawie juz ciagle powiedzmy raz w tygodniu auto jezdzi normalnie jakby jakies humory mialo.
  • Helpful post
    AUTOGRZEBOLOG
    Level 15  
    Wpełzasz pod autko ustalasz gdzie do wydechu masz przytwierdzoną lambdę odpinasz wtyczkę i obserwujesz podczas jazdy począwszy od zimnego po rozgrzanym jak się autko sprawuje
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Acha, czyli jak po odpieciu bedzie sie działo to co teraz to znaczy ze lambda padła.

A jesli chodzi o koło zmiennych faz rozrzadu to jakie sa objawy jak sie popsuje?
  • Helpful post
    coperfild
    Level 35  
    Klepie góra silnika , często słychać przy odpalaniu , i po rozgrzaniu .
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Ale klepie caly czas czy czasami? Zalwazylem wlasnie ze oststnio kilka razy jakis dziwny odglos silnik wydaje jak stary diesel i przy odpalaniu tez kilka sekund warczy jak stary diesel. Czy to wlasnie to jest to kolo zmiennych faz?
  • Helpful post
    AUTOGRZEBOLOG
    Level 15  
    veiligheidsmaatregelen wrote:
    Acha, czyli jak po odpieciu bedzie sie działo to co teraz to znaczy ze lambda padła.

A jesli chodzi o koło zmiennych faz rozrzadu to jakie sa objawy jak sie popsuje?

Nie,nie w przypadku lambdy jeśli praca silnika w przełożeniu na dynamikę się unormuję tzn nie będzie raz dynamiczny a raz zamulony tylko stały w swojej dynamice to znaczy że lambda przekłamuje mu dawkowanie paliwa
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Oke dzieki.. doczytam o tej sadzie jak to sprawdzic dokladnie i moze to bedzie wlasnie to. Martwi mnie jeszcze to kolo zmiennych faz bo czasami wlasnie silnik wydaje takie dziwne odglosy jas stary diesel.
  • Helpful post
    coperfild
    Level 35  
    Dokładnie na początku odzywa się czasami , przy odpalaniu czasem podczas jazdy przy rozpędzaniu , te koła to przy 150 tyś to standard . W 1.6 jest to tańsze kolo 300 zł z zaślepkami i śrubą .
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    A jeszcze jedno jesli chodzi o lambde, czy jest mozliwe ze jak sie ta sonda popsuje to komputer nic nie wyswietli, czy zawsze błąd wyswietli? Bo auto bylo podlaczone pod komputer i nie wyskoczyl zaden blad.

Dodano po 45 [sekundy]:

Moje ma przejechane 170 tys i na bank nie wymienialem tego kola
    AUTOGRZEBOLOG
    Level 15  
    To bardzo zależy, czasem walnięta lambdę wogóle nie wyświetli pod kodem usterki lambdy tylko np wskazuje na przepływkę lub czujnik położenia przepustnicy, zależy jaka tolerancja jest na komputerze i np powiadomi jak już fest rozjadą się wartości fabryczne
    veiligheidsmaatregelen
    Level 10  
    Problem rozwiązany... Walnięte koło zmiennych faz.... auto naprawione.. zamykam post :D

Dodano po 58 [sekundy]:

coperfild wrote:
    Koło zmiennych faz rozrządu robiłeś ?

Miałeś racje... To był właśnie problem :D