Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lampki led choinkowe sople

arkadius1 26 Feb 2015 19:24 3795 13
    arkadius1
    Level 14  
    Witam
    Przeszukałem sporo na forum ale takiego i tak połączonego układu nie spotkałem. Są to sople ledy 300szt. Chodzi o to że świeci co drugi, myślę że to wina programatora. Proszę podpowiedzcie jak ominąć programator całkowicie tak aby nie migały no i świeciły wszystkie
    Załączam fotki tego programatora

Pozdrawiam
    miki4e
    Level 18  
    Przewód może być zerwany.
    Sprawdź multimetrem czy jest
    przejście na lutowaniu przewodu
    na których są te niedziałające LEDy.
    miki4e
    Level 18  
    Być może tranzystor jest walnięty.
    marcinkuf
    Level 12  
    Ja zawsze jak padnie mi programator to liczę na jakie napięcie jest każda żarówka łącze tyle żarówek szeregowo żeby razem było 230 i działa omijam programator bo i tak zawsze włączam świecenia stałe.
    miki4e
    Level 18  
    Na 90% tranzystor/tyrystor jest walnięty.
    Jeśli autor chce stałego świecenia może po
    prostu go pominąć.
    piwkooo
    Level 23  
    arkadius1 wrote:
    Proszę podpowiedzcie jak ominąć programator całkowicie tak aby nie migały no i świeciły wszystkie

Witam.
    Zlutuj punkty które zaznaczyłem wtedy ominiesz programator.
    Dodatkowo jak chcesz zachować działanie sprawnego kanału, połącz tylko ten uszkodzony, ale bądź ostrożny tam panuje napięcie sieci śmiertelnie niebezpieczne!
    Pozdrawiam. lampki led choinkowe sople
    arkadius1
    Level 14  
    No więc zlutowałem i nic to nie dało, jest tak jak było. A może konkretnie wywalę ten badziewny programator i na sztywno zrobię ? Właśnie tylko jak ? Z tymi chińskimi sterownikami to od lat tak jest i jak kupowałem tanie lampki np za 10 to szły w kosz. Te sople niestety kupiłem bo miały być lepsze cena 5 x razy tyle a znów wyszedł szit
    piwkooo
    Level 23  
    arkadius1 wrote:
    No więc zlutowałem i nic to nie dało

Jeśli zlutowanie tych padów nic nie dało ( nie zaświeciły się żaróweczki) to uszkodzenie występuje gdzieś w pętli żarówek.
    Zasilacz na ok. 5-10V lub bateria i każdą żarówkę osobno sprawdzić na 'żywo'.
    Dodatkowo stan kontaktów w samej żaróweczce i gnieździe do którego ją wpinamy ( odgięte, na różnych wysokościach styki).
    Nie ma siły, po połączeniu tych tranzystorów musiałyby 'ruszyć".
    arkadius1 wrote:
    te nie działające to w zasadzie działają tyle że ledwo widać że coś tam się zapala

Tylko to mnie zastanawia ?!
    radelek
    Level 10  
    Miałem taki sam przypadek uszkodzona dioda albo kilka w tej gałęzi.Pisałeś że w ciemności
    coś mruga znajdż która nie mruga i wymień tą diodę, ma przerwę.Miałem również przypadek że miała zwarcie wtedy sprawa prosta bo reszta świeci.Pozdrawiam
    piwkooo
    Level 23  
    piwkooo wrote:

Jeśli zlutowanie tych padów nic nie dało ( nie zaświeciły się żaróweczki) to uszkodzenie występuje gdzieś w pętli żarówek.
    Zasilacz na ok. 5-10V lub bateria i każdą żarówkę osobno sprawdzić na 'żywo'.
    Dodatkowo stan kontaktów w samej żaróweczce i gnieździe do którego ją wpinamy ( odgięte, na różnych wysokościach styki).

radelek wrote:
    uszkodzona dioda albo kilka w tej gałęzi

No tak, nie obejrzałem pierwszego zdjęcia :oops:
    To ledy, więc moje porady pomiń, nie mają zastosowania :|
    Pozdrawiam
    maniek8484
    Level 10  
    Witam.Mam podobny problem z lampkami choinkowymi led- nie działa jedna z dwóch pętli.Sterownik sprawdzony i jest sprawny,więc jest gdzieś przerwa na pętli.Poradzicie,jak znaleść tą przerwe(spalonego leda)