Witam!
Czy mógłby ktoś na jakimś przykładzie wytłumaczyć jak działa to bilansowanie półroczne?
Pozdrawiam
Czy mógłby ktoś na jakimś przykładzie wytłumaczyć jak działa to bilansowanie półroczne?
Pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereputas wrote:
- wieczorem lub w pochmurny dzień odbierasz swój prąd z sieci, ale płacisz za dostarczenie tego prądu (opłaty dystrybucyjne) - przy taryfie całodobowej G11 jest to koszt ok. 0,25-0,30zł/kWh
CzystyZYSK wrote:Ale to nie odbiór twojego prądu - bo w nocy prąd leci z daleka - bo nie produkujesz w nocy.
putas wrote:CzystyZYSK wrote:Ale to nie odbiór twojego prądu - bo w nocy prąd leci z daleka - bo nie produkujesz w nocy.
Owszem, masz rację ale nie do końca. Ja w nocy kupuję od nich prąd z przysłowiowego Bełchatowa płacąc za przesył powiedzmy 300km.
Ale mając w dzień swoją nadwyżkę prądu mój prąd kupuje sąsiad 200m ode mnie. Ten sąsiad już w dzień zapłacił za dostarczenie prądu 300km z Bełchatowa. A tak na prawdę ZE dostarczyło prąd 200m ode mnie do sąsiada. Czyli de facto ZE skartkowało sąsiada za niewykonaną usługę. Potem ja w nocy kupuję od nich prąd i oni kartkują drugi raz w zasadzie za to samo - sąsiad zapłacił za dostawę z Bełchatowa, ja też za dostawę z Bełchatowa.
Dlatego ja od samego początku jestem za pełnym bilansowaniem w cyklu 12 miesięcy i po tym odsprzedaż nadwyżki za niewygurowane stawki. Zobaczcie o ile było by to łatwiejsze dla wszystkich, dla ZE też.
CzystyZYSK wrote:Wiadomo, jeżeli produkujesz I ZUŻYWASZ - to licznik nie nabija, nie płacisz ani za energię ani za dystrybucję.
nethorse wrote:Powiedzmy że w środku słonecznego dnia nagle przyjdzie "wielka" chmura zasłaniająca nasz reaktor (słońce). Jak w tedy rozliczysz opłaty z kąd płynie prąd?
nethorse wrote:to stwierdził że wszyscy właściciele PV powinni się odłączyć od sieci, to nie będą musieć płacić tych wszystkich opłat.
rwxw wrote:Wtedy popłynie z Bełchatowa, jak w nocy. Co do rezerw mocy to zobacz sobie profil KSE i kiedy oraz jak wysoki jest największy szczyt. Dla ułatwienia dodam, żebyś zerknął na miesiące zimowe i wieczory, wtedy pv nie działa. Teraz też trzeba na zimowy szczyt wieczorny utrzymywać zapasy mocy.
rwxw wrote:W przyszłości pojawią się inne metody redukcji szczytów i utrzymywania rezerw niż rozpalanie elektrowni węglowej.
rwxw wrote:A po co ? Powiedz mu, że my traktujemy sieć jako UPSa lub zasilanie awaryjne Wink
putas wrote:Owszem, masz rację ale nie do końca. Ja w nocy kupuję od nich prąd z przysłowiowego Bełchatowa płacąc za przesył powiedzmy 300km.
Ale mając w dzień swoją nadwyżkę prądu mój prąd kupuje sąsiad 200m ode mnie. Ten sąsiad już w dzień zapłacił za dostarczenie prądu 300km z Bełchatowa. A tak na prawdę ZE dostarczyło prąd 200m ode mnie do sąsiada. Czyli de facto ZE skartkowało sąsiada za niewykonaną usługę. Potem ja w nocy kupuję od nich prąd i oni kartkują drugi raz w zasadzie za to samo - sąsiad zapłacił za dostawę z Bełchatowa, ja też za dostawę z Bełchatowa.
Dlatego ja od samego początku jestem za pełnym bilansowaniem w cyklu 12 miesięcy i po tym odsprzedaż nadwyżki za niewygurowane stawki. Zobaczcie o ile było by to łatwiejsze dla wszystkich, dla ZE też.
saskia wrote:
Te 4kW nie zmniejszy nawet o jedeną setną grosza kosztów przesyłu.
rumcajs01 wrote:saskia wrote:
Te 4kW nie zmniejszy nawet o jedeną setną grosza kosztów przesyłu.
Zmniejszy, za każdy kWh o jakieś 20 - 30 gr.Więc to trochę więcej jak 1/100 gr.
![]()
Dla sieci WN oczywiście te 4 kW nie ma znaczenia, ale w sieciach wiejskich nN to są już wartości znaczące.
rumcajs01 wrote:saskia wrote:
Czy pobór bedzie 10GW, czy tylko 1GW, to koszty bedą takie same.
A przychód za przesłanie 10 GWh będzie dziesięciokrotnie większy niż 1 GWh.![]()
Ale chyba odbiegliśmy od tematu. Nas dotyczą kW, a nie GW.
gromleon wrote:Z tego wszystkiego co piszecie, można wysnuć wniosek, że przeciętny odbiorca prądu (bez PV) powinien płacić za przesył tym mniej im bliżej jest elektrowni bądź trafo analogicznie do postulatu wyżej odnośnie PV.
Quote:Drogi też tak możemy potraktować im dalej masz garaż od centrum powiatu województwa czy też siedziby organu administrującego drogami tym więcej powinieneś zapłacić za każdy przejechany kilometr podatku.
Quote:Nie rozumiem też dlaczego elektrownia ma płacić za wasz prąd więcej niż za sprzedaż swojego?
Quote:Takie postawienie sprawy od razu sugeruje że panele wcale nie są ekonomicze a tym bardziej ekologiczne. To że ktoś nas zmusza do ich wdrożenia wcale nie oznacza, że one właśnie takie są.