Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym przedstawić projekt instalacji alarmowej domu jednorodzinnego. Integra ma oczywiście pracować jako system alarmowy i ponadto sterować roletami a w przyszłości światłem i temperaturą w pomieszczeniach. Na poniższych zdjęciach są przedstawione rzut parteru z rozmieszczeniem czujek i centrali :
Czy centrale i ekspandery lepiej umieścić w jednej skrzynce podtynkowej w garażu ( jeżeli tak to w jakiej ?)czy lepiej ekspandery przenieść do dodatkowej skrzynki w kuchni? Dodatkowo proszę o opinie na temat rozmieszczenia czujek i kontaktronów które będą podłączone na osobne wejścia w ekspanderze.
Rzut poddasza :
Podobnie jak na parterze prosze o opinie na temat rozmieszczenia czujek i czy umieszczenie ekspanderów w osobnej skrzynce to dobry pomysł.
Rozmieszczenie rolet :
rozmieszczenie rolet na poddaszu :
Mam zamiar użyć przewód YTDY 8x0,5mm2 . Do każdej rolety będą potrzebne 3 przewody + 2 przewody do kontaktronu z tego co się orientuje to lepiej unikać wspólnej masy więc na jedno okno jest potrzebne 5 przewodów . Moje pytanie czy lepiej przewodem YTDY 8x0,5mm2 połączyć same kontaktrony w czterech oknach i osobno po dwa okna na jednym przewodzie sterować roletą ? czy lepiej doprowadzić przewód do puszki włącznika rolety i połączyć go z kontaktronem co oznacza że do każdego okna trzeba doprowadzić jeden kabel i zostawić 3 żyły w zapasie.
Do sterowania roletami i światłem chciałbym użyć tego schematu :
Natomiast w przyszłości chciałbym zrobić sterowaniem temperaturą w poszczególnych pokojach za pomocą schematu
Mam jeszcze jedno pytanie czy konieczne jest do uruchomienia systemu zakup manipulatora takiego jaki zalecony jest w instrukcji :
Centrala INTEGRA 128-WRL obsługuje następujące manipulatory:
INT-TSG – manipulator z ekranem dotykowym;
INT-TSI – manipulator z ekranem dotykowym;
INT-KSG – manipulator LCD z klawiaturą dotykową;
INT-KLCD – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDR – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną i wbudowanym czytnikiem kart zbliżeniowych;
INT-KLCDK – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDL – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDS – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLFR – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną i wbudowanym czytnikiem kart
Czy po prostu na okres kiedy będą robione tynki i wylewki można użyć jakiejś najprostszej klawiatury np INT-SK-GR lub INT-KLCDK-GR programowanie i tak odbywać się bedzie po kablu. Oto spis elementu alarmu :
czujka PIR AQUA plus 2E PET
Integra 128- WRL
akumulator 18Ah
kontaktron K-2 magnetyczny czołowy
ekspander 8-wejsć int-e
ekspander 8 wyjsc CA-64 O-C
sygnalizator 4001 SP
proszę o pomocne opinie.

Czy centrale i ekspandery lepiej umieścić w jednej skrzynce podtynkowej w garażu ( jeżeli tak to w jakiej ?)czy lepiej ekspandery przenieść do dodatkowej skrzynki w kuchni? Dodatkowo proszę o opinie na temat rozmieszczenia czujek i kontaktronów które będą podłączone na osobne wejścia w ekspanderze.
Rzut poddasza :

Podobnie jak na parterze prosze o opinie na temat rozmieszczenia czujek i czy umieszczenie ekspanderów w osobnej skrzynce to dobry pomysł.
Rozmieszczenie rolet :

rozmieszczenie rolet na poddaszu :

Mam zamiar użyć przewód YTDY 8x0,5mm2 . Do każdej rolety będą potrzebne 3 przewody + 2 przewody do kontaktronu z tego co się orientuje to lepiej unikać wspólnej masy więc na jedno okno jest potrzebne 5 przewodów . Moje pytanie czy lepiej przewodem YTDY 8x0,5mm2 połączyć same kontaktrony w czterech oknach i osobno po dwa okna na jednym przewodzie sterować roletą ? czy lepiej doprowadzić przewód do puszki włącznika rolety i połączyć go z kontaktronem co oznacza że do każdego okna trzeba doprowadzić jeden kabel i zostawić 3 żyły w zapasie.

Do sterowania roletami i światłem chciałbym użyć tego schematu :

Natomiast w przyszłości chciałbym zrobić sterowaniem temperaturą w poszczególnych pokojach za pomocą schematu

Mam jeszcze jedno pytanie czy konieczne jest do uruchomienia systemu zakup manipulatora takiego jaki zalecony jest w instrukcji :
Centrala INTEGRA 128-WRL obsługuje następujące manipulatory:
INT-TSG – manipulator z ekranem dotykowym;
INT-TSI – manipulator z ekranem dotykowym;
INT-KSG – manipulator LCD z klawiaturą dotykową;
INT-KLCD – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDR – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną i wbudowanym czytnikiem kart zbliżeniowych;
INT-KLCDK – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDL – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLCDS – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną;
INT-KLFR – manipulator LCD z klawiaturą mechaniczną i wbudowanym czytnikiem kart
Czy po prostu na okres kiedy będą robione tynki i wylewki można użyć jakiejś najprostszej klawiatury np INT-SK-GR lub INT-KLCDK-GR programowanie i tak odbywać się bedzie po kablu. Oto spis elementu alarmu :
czujka PIR AQUA plus 2E PET
Integra 128- WRL
akumulator 18Ah
kontaktron K-2 magnetyczny czołowy
ekspander 8-wejsć int-e
ekspander 8 wyjsc CA-64 O-C
sygnalizator 4001 SP
proszę o pomocne opinie.