Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy Kipor ig 2000 zgasł i nie można go odpalić.

kamilek155 26 Feb 2015 22:45 4497 10
    kamilek155
    Level 2  
    Witam
    Posiadam agregat Kipor ig 2000 i przeciążyłem go najprawdopodobniej opalarka 2000 W, zgasł i nie można go odpalić.
    Olej wymieniany i świeca ale nie startuje.
    Czy ktoś może mi pomóc?
    Pozdrawiam.
    Staszek49
    Level 35  
    Jest to agregat nowej generacji - inwerterowy i czuły na przeciążenia. Z wypowiedzi kolegów z niniejszego forum wynika, iż działanie silnika uzależnione jest od elektroniki (inwertera) tj. zarówno iskra jak i działanie silniczka krokowego, regulującego działanie gaźnika. Sprawdź, czy silnik ma iskrę.
    Jeśli uda Ci się uruchomić silnik, to daj informację, bo sam borykam się z podobnym wynalazkiem.
    kamilek155
    Level 2  
    Witam
    w moim przypadku byla to cewka zaplonowa :)
    po sprawdzeniu z innego takiego samego agregatu dziala z pierwszego ;)
    Darec4
    Level 10  
    Staszek czy znalazłeś rozwiązanie?bo mam ten sam problem pomimo wymiany cewki dalej nie ma iskry.
    Staszek49
    Level 35  
    Niestety ma dwa takie wynalazki i nadal nie mogę ich uruchomić z przyczyn wcześniej opisanych> padła mi klawiatura _ przepraszam<
    asd747
    Level 10  
    witam panowie
    mam troszke inny poblem gdyz u mnie silnik dziala idelnie
    lecz 230v nie dziala
    a 12v dziala
    wiecie co moze byc?
    jakies sugestie?
    aki_aki
    Level 11  
    asd747 wrote:
    witam panowie
    mam troszke inny poblem gdyz u mnie silnik dziala idelnie
    lecz 230v nie dziala
    a 12v dziala
    wiecie co moze byc?
    jakies sugestie?

W takim wypadku na 99% uszkodzony będzie inwerter, rzecz nienaprawialna w tym modelu...... swoją drogą mogę pomóc w naprawie takiego agregatu, mam jeden któremu zajeździłem silnik, jakby co pisać pw, jak nie odpowiem można próbować na @ gmail - dostep.linowy.
    MirasD
    Level 2  
    Temat zbliżony:
    Kipor IG3000 jako awaryjne źródło zasilania, odpalany na chwilę co parę miesięcy.
    Ostatnio problem: Odpala na moment (na ssaniu) pracuje parę sekund i gaśnie. obroty jeszcze nieustabilizowane. kolejne rozruchy i nic. Świeca zalana. Po jej wykręceniu i przedmuchaniu to samo. Parę do paręnaście sekund pracy i gaśnie.
    szabla12
    Level 19  
    Witam!bardzo częstą awarią agregatu jest moduł w którym znajdują się trzy diody świecące,są widoczne na panelu wyjściowym agregatu.

Objaw,brak możliwości uruchomienia.
    Przyczyna,przeciążenie .

w tym że module znajdują się tranzystory które ulegają uszkodzeniu,brak iskry.
    Problematyczne jest usunięcie z tego modułu żelu,mozolne wydłubanie,wymiana tranzystorów,agregat ożyje.
    Koszt modułu to około 1200zł w serwisie,NOWEGO.
    Koszt naprawy 20zł.

Pozdrawiam.

Moja walka z podobną usterką.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17364585#17364585

Poglądowe zdjęcie.

Agregat prądotwórczy Kipor ig 2000 zgasł i nie można go odpalić.
    MirasD
    Level 2  
    3301 wrote:
    Sprobuj bez ssania

Niestety, bez ssania ani drgnie.
    Ale chyba znalazłem sposób. Sprawdzałem iskrę parę razy, była zawsze ok - tak mi się wydawało. Kupiłem nową świecę i agregat pali na dotyk: rozrusznikiem i na sznurek. Człowiek uczy się całe życie :)