Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blokada wybranych stron www.

kpaweł 27 Feb 2015 07:06 1884 20
    kpaweł
    Level 20  
    Witam mam takie pytanie czy jest możliwość w sieci LAN ok. 10 stacji, zablokować za pomocą jakiegoś routera dostęp do np. Facebook, Youtube, NK .... . Bardo proszę o poradę. Na obecnym ruterze mam filtr URL , ale Facebook i Youtube nie blokuje.
    bryko
    Level 21  
    pewnie nie blokuje stron https. Generalnie z nimi jest większy problem i chyba nie ma to dobrego rozwiązania bo wycięcie adresów IP w firewallu nie zawsze daje zamierzony efekt.
    kpaweł
    Level 20  
    Facebook i Youtube usunąłem, bo i tak nie blokowało tych stron - a w ruterze jest ograniczenie do ośmiu pozycji URL. Blokada wybranych stron www.
    bryko
    Level 21  
    Ok, więc jaki masz dalej problem?
    bogiebog
    Level 43  
    SPróbuj filtrować po IP, fb.com 173.252.120.6
    kpaweł
    Level 20  
    Nie mogę zblokować Facebook i Youtube. Robiłem to bogiebog.
    bryko
    Level 21  
    bogiebog wrote:
    SPróbuj filtrować po IP, fb.com 173.252.120.6

ale tu musiał by zrobić w regułach firewalla a nie w filtrze url.
    kpaweł
    Level 20  
    Menu Firewall
    Blokada wybranych stron www.
    bryko
    Level 21  
    IP Filtering, co tam masz? tam spróbuj dodać wyłączenia adresów
    bryko
    Level 21  
    wygląda na to, że ta opcja nie pomoże i na tym routerze nie zablokujesz YT i FB.

Dodane:
    Jeśli masz możliwość uruchomienia na routerze jakiegoś oprogramowania alternatywnego i uzyskasz dostęp do iptables to możesz tam wpisać reguły w rodzaju

FACEBOOK_DENY="xxx.xxx.xxx.xxx"
    iptables -N FACEBOOK

iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 66.220.144.0-66.220.159.255 --dport 443 -j FACEBOOK
    iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 69.63.176.0-69.63.191.255 --dport 443 -j FACEBOOK
    iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 204.15.20.0-204.15.23.255 --dport 443 -j FACEBOOK
    iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 66.220.144.0-66.220.159.255 --dport 80 -j FACEBOOK
    iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 69.63.176.0-69.63.191.255 --dport 80 -j FACEBOOK
    iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp -m iprange --dst-range 204.15.20.0-204.15.23.255 --dport 80 -j FACEBOOK

## BLOKUJEMY FB
    for face in $FACEBOOK_DENY; do
    iptables -A FACEBOOK -s $face -j REJECT
    done
    [/syntax][/spoiler][/quote]
    kpaweł
    Level 20  
    A jaki inny ruter kupić ?
    chisel
    Level 27  
    Przeczytaj nagłówek w tej zakładce rutera URL filtering.Nie pisz całych adresów, tylko samo słowo kluczowe, np. youtube, albo wyrażenie youtube.com, albo ew. *youtube.com*.
    bryko
    Level 21  
    chisel wrote:
    Przeczytaj nagłówek w tej zakładce rutera URL filtering.Nie pisz całych adresów, tylko samo słowo kluczowe, np. youtube, albo wyrażenie youtube.com, albo ew. *youtube.com*.

to nic nie da :), w ten sposób nie zablokuje stron https
    chisel
    Level 27  
    No fakt, w przypadku ssl nie zadziała, bo wysłanie żądania GET jest już zaszyfrowane. Ten ruter wygląda na jakiś bardzo ubogi.
    bryko
    Level 21  
    znacząca większość routerów segmentu SOHO, szczególnie na oryginalnym FW jest takich. Ale jak się da na tym postawić jakieś OpenWRT to już możliwości blokowania są.

@kpaweł , napisz co to za router masz.
    kpaweł
    Level 20  
    WINSTARS WIFI N, ale go już wywaliłem teraz, bo się wiesza. Co Proponujecie zakupić, aby można było te strony blokować?
    adam_k
    Level 12  
    Proponuję przepuścić ruch przez serwer proxy, który może blokować dostęp do wybranych stron www. Szczegółowe informacje można znaleźć na http://www.squid-cache.org/Doc/config/ lub wpisując w google: squid blokowanie stron.

Adam
    kpaweł
    Level 20  
    To dla bardziej wtajemniczonych - nie dla prostych użytkowników.