Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Benz Actros 2540 - Kilka kodów błędów/usterek

Properth 27 Feb 2015 22:46 2469 12
  • #1
    Properth
    Level 10  
    Witam, Actros 3 osie, cały na poduszkach, rocznik 1998. Bardzo proszę o rozszyfrowanie następujących błędów:

    1) WS 0 2205
    2) BS 1 4341
    3) 5140 być może BS dokładnie nie wiem
    4) FR 1 5851
    5) 1 5141 być może BS dokładnie nie wiem

    pozdrawiam
  • Helpful post
    #2
    daro111
    Level 31  
    Witam.
    Properth wrote:
    WS 0 2205

    Wartość zmierzona (sygnał drogi) tachografu jest nieprawidłowa
    Properth wrote:
    BS 1 4341

    Czujnik prędkości obrotowej przy osi tylnej z lewej strony ma zwarcie z masą
    Properth wrote:
    FR 1 5851

    Przekaźnik 'D+' w module podstawowym ma przerwę lub zwarcie z biegunem dodatnim
    Properth wrote:
    1 5141 być może BS dokładnie nie wiem

    BS Czujnik zużycia klocków hamulcowych przy osi przedniej z lewej strony ma zwarcie z masą.

    Tego niby BS 5140 nie znalazłem - sprawdź opis.
  • Helpful post
    #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    Properth
    Level 10  
    Dziękuję panowie za pomoc.!

    Pozdrawiam !
  • #5
    eadi
    Level 2  
    Witam

    Prosiłbym również o pomoc z rozszyfrowaniem następujących błędów w MB Actrosie 3340 z 1999r.
    FMR 01923 - prawdopodobnie coś z półbiegami, bo coś nie działają
    INS 24021
    Pozdrawiam
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    eadi
    Level 2  
    Dzięki bodek434 :)
    A czy można troszkę jakoś tak wytłumaczyć, bo za bardzo nie znam tych pojęć i nie bardzo wiem gdzie co i jak się zabrać za to żeby naprawić bądź co mam wymienić.
    Z góry dzięki :)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Czy to może to być coś z tym że MB jest w manualu, a wiem że licznik miał zmieniany z MB z EPS-em?
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    eadi
    Level 2  
    Dzięki za podpowiedź, co do półbiegów to przełącznik jest popsuty, ale dziwnie, bo jak dla próby zamieniłem kable ( duża z małą połówką) to odwrotnie wszystko działało tylko że odwrotnie, no ale to szczegół, co do pierwszego błędu to będe musiał go podpiąć i wtedy zobaczymy. Jeszcze raz dzięki za pomoc
  • #10
    Properth
    Level 10  
    Panowie w dodatku dochodzi mi problem okresowo z hamulcami. Zdarza się raz na jakiś czas mianowicie pedał hamulca robi się jakby gumowy, hamuje ale słabo i ciężko go wyczuć, dodatkowo nie można włączyć tempomatu. Jedyny błąd NOWY który się pojawił to BS 2 4048, ale nie wiem czy on ma na to wpływ. Proszę o pomoc. Actros 98 rocznik 3 ośka wszystkie na poduchach ,400ps.
  • Helpful post
    #11
    daro111
    Level 31  
    Properth wrote:
    Jedyny błąd NOWY który się pojawił to BS 2 4048

    Czujnik prędkości obrotowej przy osi przedniej z lewej strony ma nadmierną szczelinę.
    Sprawdź luz na łożysku, kondycję pierścienia impulsowego oraz szczelinę na tym czujniku.
  • #12
    Properth
    Level 10  
    Jutro sprawdzę, ale czy to można wpływać na zanikanie hamulców i tempomatu ?
  • Helpful post
    #13
    daro111
    Level 31  
    Properth wrote:
    ale czy to można wpływać na zanikanie hamulców i tempomatu

    Nie mam opisu jak dokładnie reaguje ECU EBS w mercedesie , ale porównując z innymi markami to na pewno ABS pierwszej osi jest wyłączony oraz tempomat dopóki ten błąd występuje. Możliwe także że i funkcja regulacji siły hamowania na tej osi może być ograniczona co znacznie pogarsza hamowanie. Najlepiej usuń obecną usterkę a zobaczysz jaki będzie efekt.