Poszukuję materiałów poruszających tematykę technologii produkcji płytek PCB z zastosowaniem maszyn do sitodruku, automatów do lutowania powierzchniowego SMT elementów SMD, przewlekanego THT, do lutowania na fali, pieców lutowniczych wykorzystujących - strumienie gorącego powietrza (metodą rozpływową), promieniowanie IR, urządzeń do odciągania oparów, testery poprawności połączeń - igłowe, optyczne itp. Poszukuję opisów przebiegów procesów zachodzących przy obsłudze i konserwacji stosowanych maszyn. Strony www, pliki PDF itp, książki, czasopisma. Co możecie polecić do zapozania się z tematyką?
Maszyny do sitodruku - dek machine (wpisz w google).
Maszyna do testu ICT - Zenthel (bardzo stare)
Do testów są już tzw. flying probe - latająca igła - można programować X,Y,Z pod konkretną płytkę.
Lutowanie gorącym powietrzem - PACE ( korzystają z nich w NASA) i oczywiście niezawodny Weller.
Maszyny do kładzenie komponentów SMT: JUKI, SANYO
Testy AOI - wizyjne systemy do testów komponentów zaraz po reflow - nie pamiętam producenta.
Maszyna do rebbaling'u - OKI.
Myślę, że co do samych checklist - bo rozumiem że tego potrzebujesz - to konkretny zakład wypracowuje sobie plan maintenanc'u i checklist'y przez lata.
Co do matryc do DEK (maszyna wyciskająca pastę lutowniczą przez matrycę) - wiem, że są myte w specjalnym środku metodą ultradźwiękową.
Jeżeli chodzi o elementy przewlekane to: lutowanie na fali - bardzo ważne są ramki lutownicze i zakrycie elementów nie uczestniczących w lutowaniu na fali (SMT - nie klejone). Po wjeździe takiej ramki do maszyny, jest ona fluksowana (nakładanie topnika metodą natrysku), następnie dość wolno porusza się w kierunku fali przy czym od razu nabiera temperatury. Tlenki cyny powstające podczas lutowania na fali muszą być systematycznie czyszczone.
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy - jak masz więcej pytań to służę pomocą. Ogólnie informacji jest multum w sieci ale ja jeszcze nie spotkałem się z jakimś kompendium na te tematy.
Dziękuję za odpowiedź.
W znalezionych przeze mnie materiałach oczywiście są opisane teoretyczne podstawy przebiegu poszczególnych procesów. Ogólny opis stosowanych technologii, wykorzystywanych materiałów, urządzeń i powszechnie spotykanych problemów. Niestety mało jest na temat samej właśnie obsługi maszyn.
Jeżeli byłbyś w stanie opisać jak to wygląda od strony praktycznej byłbym wdzięczny. Check listy były by bardzo pomocne. Chociaż przykładowe procedury stosowane podczas przeglądów maszyn. Opis najczęściej pojawiających się awarii oraz sposobów ich usunięcia. Wiele zakładów nie ma ustalonych terminów przeglądów i harmonogramów tzw. TPM. Maszyny pracują od awarii do awarii. Proszę o praktyczne informacje tzn. to co powinno się wiedzieć przy pracy z tymi urzadzeniami, chodzi głównie o obsługę od strony serwisu.
Książki dotyczące tych technologii dostępne w Bibliotece Śląskiej:
Podstawy technologii montażu dla elektroników, Ryszard Kisiel
Techniki drukarskie w elektronice, Małgorzata Jakubowska
Montaż w elektronice, Jan Felba - dostępna także pod adresem: http://www.dbc.wroc.pl/Content/10145/Felba_montaz.pdf
Co do wymienionych przez Ciebie maszyn przejrzę materiały na ich temat w wolnej chwili. Może któryś z producentów udostępnia dokumentację do swoich urządzeń w sieci lub można gdzieś ją znaleźć?
Z odnalezionych przeze mnie na stronie Siplace informacji można się sporo dowiedzieć jednak wszystko po angielsku. Po zalogowaniu się jest dostęp do instrukcji obsługi poszczególnych urządzeń również w tym języku.
Na temat samego procesu utrzymania ruchu Ci nie powiem bo nie wiem. Pracowałem jako inżynier procesu - samymi maszynami się nie zajmowałem. Wiem, że codziennie jedna z kilku linii SMT stała i prowadzony był na niej maintenance konkretnego poziomu według grafiku (np. level 7) - czyli wiele czynności konserwacyjno-przeglądowych. Natomiast level 1 to przegląd, sprawdzenie etc.
To o czym mówisz standardowe procedury poszczególnych czynności na pewno były spisane ale moja komórka się tym nie zajmowała - także nie pomogę.
Instrukcje - nawet jeżeli producent udostępni je na stronie (w co wątpie --> $$$); to i tak znajdziesz tylko wersje anglojęzyczne.