Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Sprinter 313 CDI - Gaśnie przy przyspieszaniu i wysokich obrotach.

myslas 28 Feb 2015 17:20 3660 13
    myslas
    Level 10  
    Witam! Od dłuższego czasu mam problem z gaśnięciem auta podczas przyspieszania, wchodzenia na wyższe obroty. Problem pojawił się po tym jak od wadliwej instalacji elektrycznej na wtrysku zrobiło się zwarcie i spalił się komputer. Wymieniono komputer i wiązkę do wtrysków. Mimo to problem nie ustąpił. Następnie popsuła się turbina, która uszkodziła silnik. Aktualnie wymieniony jest cały silnik z układem wtryskowym, turbiną. Jedyne co zostało ze starego silnika to pompa wody oraz układ elektryczny. Cały czas jednak występuje problem gaśnięcia samochodu. Może ktoś z was spotkał się z tym problemem lub może polecić jakiś dobry serwis, w którym są w stanie znaleźć usterkę.
    dafit906
    Level 27  
    Zacznij od wymiany filtra paliwa
    domex32
    Moderator of Cars
    Musisz go zdiagnozować, odczytać błędy gdzie pewnie będzie problem z regulacją ciśnienia paliwa, oraz zrobić próbę przelewową, bo nie wykluczone że któryś wtrysk puszcza.
    myslas
    Level 10  
    Caly silnik jest wymieniony wraz z ukladem wtryskowym oraz pompa. Problem powstal po spaleniu komputera wczesniej bylo wszystko ok. Filtr paliwa wymieniony uklad paliwowy ok wszystko sprawdzone. Komputer noe pokazuje zadnych bledow tylko zapala sie blad jak gasnie. Sprawdzone juz dwa inne komputery jest to samo.
    domex32
    Moderator of Cars
    To zrób diagnostykę, oraz resztę co prosiłem z postu nr 3.
    dafit906
    Level 27  
    "Akumulator" paliwa sprawdzony ?
    myslas
    Level 10  
    Akumulator paliwa czyli? Nie jestem mechanikiem szukam pomysłów bo już trochę kasy wlozylem a auto jest mi potrzebne. Co do diagnostyki to jaka i gdzie bo mechanik na komputerze nie ma błędów żadnych.
    domex32
    Moderator of Cars
    Nie patrz na błędy, tylko na parametry rzeczywiste, skup się konkretnie na ciśnieniu paliwa, tam może być twój problem.
    jokerro
    Level 34  
    Benzyna zatankowana i tak sie wtedy dzieje.Identyczny problem przerabialem niedawno w sprinterze.
    myslas
    Level 10  
    Z układem paliwowym wszystko jest ok benzyna nie była zatankowana. Spalił się komputer i po wymianie komputera (testowano też dwa inne) jest problem, który opisuje przeniesiono cały silnik kompletny ze wszystkim z innego samochodu i nadal jest ten sam problem.
    xbiter
    Level 11  
    Gaśnie na wysokich obrotach tylko podczas przyspieszania czy nawet jak w żółwim tempie osiągasz większą prędkość to też na wysokich pod obciążeniem zgaśnie? Jak na jałowym? Po tym jak zgaśnie i próbujesz go uruchomić to pali od razu czy musisz "chwilę" kręcić?
    lugi666
    Level 17  
    Problem wygląda mi na wtryskiwacz lub regulator ciśnienia paliwa. Trochę syfu się dostanie i pojawia się problem. Tak jak napisał domex32. Sprawdzenie szczelności i przelewów wtryskiwaczy.
    domex32
    Moderator of Cars
    myslas wrote:
    Z układem paliwowym wszystko jest ok benzyna nie była zatankowana. Spalił się komputer i po wymianie komputera (testowano też dwa inne) jest problem, który opisuje przeniesiono cały silnik kompletny ze wszystkim z innego samochodu i nadal jest ten sam problem.

Nie jest ok skoro gaśnie podczas przyspieszania.

Zrobisz w końcu te diagnostykę?
    myslas
    Level 10  
    Jak zgaśnie trzeba poczekać chwilę zanim odpali. Oddałem samochód na diagnostykę i czekam na jakieś info.