Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Integra /Ropam NeoPS - Dwa różne wyjścia do jednego przekaźnika.Czy można?

maniek_ole 01 Mar 2015 20:09 5013 21
Optex
    maniek_ole
    Level 9  
    Witam, kolejny raz może tym razem uda mi się sformułować post jasno i na temat :)

Mianowicie,

Mam takie pytanie czy jeden przekaźnik typu Link Pulsar AWZ-512, który steruje zamykaniem rolet (rolety mają swój własny przekaźnik- chodzi tylko o impuls z wyjścia Ropama przez ten przekaźnik-mono 2s. do przekaźnika rolet) może być załączany przez dwa różne wyjścia (oczywiście nie jednocześnie).

Różne wyjścia mam na myśli jedno wyjście z centrali Ropam NeoPS i jedno wyjście z Satel Integra 64 ?

Ropam NeoPs podłączony jest do Integry 64 tzn. bierze tylko zasilanie z Integry i zazbraja i rozbraja telefonicznie alarm w Integrze.

Dodam że Ropam NeoPS jest podłączony w celu sterowania przez komórkę wyjściami (Ropama) na rolety właśnie przez w/w przekaźnik Pulsar AWZ 512.

Chciałbym również przez ten sam przekaźnik sterować roletami, ale z wyjścia Integry (a dokładniej przez Makra w Ethm-1 Plus).

I teraz sedno sprawy czy mogę podłączyć bezpośrednio wyjście z Integry do tego przekaźnika który jest już podłączony z wyjścai Ropama?

Oczywiście nie zakładam, że uruchomię te dwa różne wyjścia jednocześnie.

I od razu zapytam jeszcze, zakładając że tak można to czy jak mam przekaźnik podłączony pod wyjście Ropam-a i teraz steruje nim tylko Ropam to czy wystarcz podać plus z wyjścia Integry. W sensie, że masy już nie muszę bo weźmie z Ropam-a?

I drugi temat czy do podłączenia czasowego włączenia światła z wyjścia z Integry za pomocą automatu schodowego czasowego typy LinkF&F AS 212 potrzebuje przekaźnik Pulsar 12/230 AWZ-514 czy taki Pulsar AWZ-512.

Mam nadzieje, że w miarę jasno przedstawiłem sprawę.

Jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość (zwłaszcza moderatorów :) )
    Z góry dziękuje.
  • Optex
    mayer2005
    Level 17  
    Co do pytania pierwszego to nie możesz fizycznie połączyć wyjścia ropama z wyjściem integry. Możesz użyć jednego przekażnika do dwóch różnych wyjść ale musisz to połączyć przez diody.

Co do drugiego pytania to rozwiń swoją myśł, tzn do czego potrzebny Ci ten wyłącznik czasowy.
    Integra sama w sobie ma wyłączniki czasowe.
    maniek_ole
    Level 9  
    Co masz na myśli "przez diody" ? Jestem laikiem więc zbytnio nie wiem o co chodzi :)

Odnośnie drugiego pytania to ten czasowy automat ma załączać istniejące halogeny na zewnątrz domu.
  • Optex
  • Helpful post
    mayer2005
    Level 17  
    Między wyjście integry a przekaźnik wsadzasz szeregowo diodę (np 1N4001). Anoda diody do wyjścia integry, katoda do przekażnika. To samo w ropamie- wyjście ropama anoda diody (drugiej diody), katoda do przekaźnika. Dioda przewodzi tylko w jednym kierunku- od anody do katody, więc w momencie zadziałania wyjścia integry nie pojawi nam się napięcie na wyjściu ropama i odwrotnie.

Co do pytania drugiego to wystarczy, że zaopatrztsz się w przekaźnik z cewką 12V i stykami roboczymi na 230V. Odpowiednio programujesz wyjście do którego masz podłączony przekaźnik i w ten sposób nie inwestujesz w kolejny wyłącznik czasowy.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szczery uśmiech też się liczy, ale nie pojedziesz na nim długo :)
    Widzę że masz spore problemy z opisaniem swojego systemu, a bez tego nie łatwo udzielić Ci naprawdę wartościowych podpowiedzi.

Kilka pytań/uwag.
    1. sam instalowałeś ten system?

2.
    maniek_ole wrote:
    Ropam NeoPs podłączony jest do Integry 64 tzn. bierze tylko zasilanie z Integry i zazbraja i rozbraja telefonicznie alarm w Integrze.

To PS w nazwie ropama oznacza że ma on własny zasilacz. Co rozumiesz przez to branie zasilania z integry? Może po prostu chodzi o to że 230 V trafia w pierwszej kolejności do obudowy centrali a potem prowadzone jest na trafo w obudowie ropama? Jak masz kłopot z opisem daj zdjęcia obu ( otwartych- że pozwolę sobie dopisać) obudów.
    3. Masz wolne wyjścia w ropamie i wejścia w centrali? Owszem można zrobić to tak jak planujesz ale ładniej, funkcjonalniej itd. będzie podłączyć sterowania tylko pod integrę. Integry wejścia zaś połączyć z wyjściami ropama . To samo dotyczy sterowania oświetleniem gdzie też próbujesz dublować rozwiązania na co zwracał już uwagę mayer ( przekaźnik czasowy pod wyjście które samo w sobie ma taką funkcjonalność)
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Ps. Temat ze względu na poziom ( chaotyczny opis+ pytanie o diody) przenoszę do działu dla początkujących.
    maniek_ole
    Level 9  
    mayer2005 wrote:
    Między wyjście integry a przekaźnik wsadzasz szeregowo diodę (np 1N4001). Anoda diody do wyjścia integry, katoda do przekażnika. To samo w ropamie- wyjście ropama anoda diody (drugiej diody), katoda do przekaźnika. Dioda przewodzi tylko w jednym kierunku- od anody do katody, więc w momencie zadziałania wyjścia integry nie pojawi nam się napięcie na wyjściu ropama i odwrotnie.

Wielkie dzięki za proste i łopatologiczne wytłumaczenie takiemu laikowi jak ja :)

mayer2005 wrote:
    Co do pytania drugiego to wystarczy, że zaopatrztsz się w przekaźnik z cewką 12V i stykami roboczymi na 230V. Odpowiednio programujesz wyjście do którego masz podłączony przekaźnik i w ten sposób nie inwestujesz w kolejny wyłącznik czasowy.

Tu taj mam bardziej rozbudowany temat.
    Dla tego chcę to zrobić przez przekaźnik na automat czasowy, ponieważ mam Halogeny Ledowe 3 szt. (naświetlacze na zew. domu) podłączone pod 3 równoległe czujki na zewnątrz domu oraz mam jeszcze podłączone równolegle zwykły włącznik tych naświetlaczy.
    Przed tym wszystkim jest zmierzchówka ze stycznikami na 230v.

Czyli automat czasowy chcę podłączyć również równolegle do czujek i przełącznika, żeby do automatu podłączyć również sterowanie z pilota Nice od bramy :) . DO tego samego automatu chcę właśnie podłączyć sterowanie z integry po to gdy w nocy włączy się alarm to wyjście z Integry przez przekaźnik załączy te naświetlacze przez automat czasowy np. na 5 min. i jak wspomniałem też będę mógł załączyć te naświetlacze przez pilot od NIce jak podjeżdżam pod dom.

Wiem, że trochę chaotycznie, ale mam nadzieje że choć trochę przybliżyłem o co mi chodzi.

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

suworow wrote:
    Szczery uśmiech też się liczy, ale nie pojedziesz na nim długo :)
    Widzę że masz spore problemy z opisaniem swojego systemu, a bez tego nie łatwo udzielić Ci naprawdę wartościowych podpowiedzi.

Nie jestem eletronikiem ani nawet elektrykiem, trochę coś kojarze, ale nie do końca. Dzięki moderatorom takim jak ty, zacząłem starać się szerzej opisać mój problem i choć trochę bardziej zrozumiale dla fachowców takich jak Wy elektronicy na tym forum :) tzn. myślę że zrozumiale :)

suworow wrote:

Kilka pytań/uwag.
    1. sam instalowałeś ten system?

Nie.
    Miałem fachowca od tego. Tylko, że on jest tak dobry i zapracowany, że teraz nie ma czasu, żeby mnie odwiedzić.
    Chciałem, żeby założył mi Ethm-1 Plus, ale cały czas to odkładał, że straciłem cierpliwość i sam sobie kupiłem Ethm-1 Plus i sam podłączyłem.
    Pewnie dla fachowca to żadna sztuka podłączyć Ethm, ale mi to dodało wiary w swoje możliwości :) Ethm działa i wszystko ok. Teraz zamarzyło mi się podłączyć wyjścia z Ropama które sterują roletami (sterowanie z komend sms) podłączyć pod wyjścia z Integry, abym mógł za pomocą tEthm-e (Makra w MobileKPD-2) sterować z telefonu roletami.
    Dlatego znalazłem się na tym forum, aby mi ktoś pomógł. Nie chcę próbować metodą prób i błędów bo to elektronika :) mały błąd i kiszka :) a tak pewnie by było gdybym spróbował podłączyć sam bez wspomnianych diód, które obnażyły moją niewiedzę w dziedzinie elektroniki.

Pewnie zaproponujesz, żeby znalazł innego fachowca, który mi to zrobi, ale ja nie chcę brać kogoś kogo nie znam i kto będzie mi kity wmawiał co jest źle podłączone itp.
    Nie wiem dlaczego ale w Polsce fachowcy (pewnie nie wszyscy ale większość, nie chcę nikogo urazić) którzy przyjeżdżają na tzw. serwis albo naprawę czegoś czego oni nie montowali od podstaw, nie palą się do roboty.
    Zamiast coś po prostu wycenić. albo się zgadzam albo nie.

Chociaż przeglądając to forum to mam wrażenie że tutaj są ci najlepsi i najbardziej fachowi. Jest tu ogromna rzesza ludzi, którzy bezinteresownie i z zamiłowania to tematu elektroniki chcą pomagać innym.

Ale się rozpisałem :)

suworow wrote:

2.
    maniek_ole wrote:

To PS w nazwie ropama oznacza że ma on własny zasilacz. Co rozumiesz przez to branie zasilania z integry? Może po prostu chodzi o to że 230 V trafia w pierwszej kolejności do obudowy centrali a potem prowadzone jest na trafo w obudowie ropama? Jak masz kłopot z opisem daj zdjęcia obu ( otwartych- że pozwolę sobie dopisać) obudów.

Może powinienem napisać, że Ropam Neo PS podłączony ma przez Integrę. Tzn, że jest zasilany w wyjścia Z4 (czyli wysokoprądowego) Integry 64 opisane (Typ wyjścia: 41 Zasilanie).
    Mam nadzieje, że teraz bardziej naświetliłem :)

suworow wrote:

3. Masz wolne wyjścia w ropamie i wejścia w centrali? Owszem można zrobić to tak jak planujesz ale ładniej, funkcjonalniej itd. będzie podłączyć sterowania tylko pod integrę. Integry wejścia zaś połączyć z wyjściami ropama .

Nie mam wolnych wyjść z ropama, ani wejść w Integrze.
    Mam tylko wolne 3 wyjścia z Integrze dlatego tak kombinuje :)

suworow wrote:

To samo dotyczy sterowania oświetleniem gdzie też próbujesz dublować rozwiązania na co zwracał już uwagę mayer ( przekaźnik czasowy pod wyjście które samo w sobie ma taką funkcjonalność)

Starałem się na to odpowiedzieć mayer-owi w poście powyżej. Mam nadzieje, że zrozumiale :).

suworow wrote:

Ps. Temat ze względu na poziom ( chaotyczny opis+ pytanie o diody) przenoszę do działu dla początkujących.

Przykro mi, ale rozumiem :)
    ---
    mayer2005 wrote:

Stosując się do zaleceń mayer2005 stworzyłem schemat jak by to miało być podłączone. Bym był wdzięczny za analizę czy dobrze to zrozumiałem

Najpierw schemat tego co mam teraz przedstawiłem obszar, tylko ten o którym mowa. Czyli Ropam NeoPs podłączony do Integry 64, a z Ropama sterowanie roletami za pomocą przekaźnika Pulsar AWZ-512. (nie rysowałem innych połączeń typu do czujek czy ekspanderów)

Satel Integra /Ropam NeoPS - Dwa różne wyjścia do jednego przekaźnika.Czy można?

A to schemat docelowy :)

Pytanie czy prawidłowy? Czy muszę jeszcze połączyć com z integry to przekaźnika?
    ---
    Czy mógłby mi ktoś pomóc.
    Bym był wdzięczny.

Moderated By _PREDATOR_:

Nie pisz posta pod postem/ scalono 3 posty!

• Helpful post
    mayer2005
    Level 17  
    Czyli sterujemy masą. A więc katody diód do wyjść integry/ropama a anody do przekaźnika. Reszta schematu ok.

Nie łączysz bezpośrednio com Integry z przekaźnikami.
    maniek_ole
    Level 9  
    Wielkie dzięki mayer2005.
    Dla uporządkowania zmieniłem schemat.

W ropamie wyjście mam ustwione NO typ działania: MONO.
    Czyli poprostu ropam 2 pierwsze wejścia steruje "+", a 6 kolejnych "-".
    A w integrze można ustawić czy "+" czy "-" tak?

W integrze wtedy muszę ustawić typ wyjścia: "24.przełącznik MONO" i nie może być zaznaczona pozycja "Pol.+" ??

Czy dobrze rozumuje? :)
  • Helpful post
    mayer2005
    Level 17  
    maniek_ole wrote:

W ropamie wyjście mam ustwione NO typ działania: MONO.
    Czyli poprostu ropam 2 pierwsze wejścia steruje "+", a 6 kolejnych "-".
    A w integrze można ustawić czy "+" czy "-" tak?

W integrze wtedy muszę ustawić typ wyjścia: "24.przełącznik MONO" i nie może być zaznaczona pozycja "Pol.+" ??

Czy dobrze rozumuje? :)
    Tak, te wyjścia z których korzystasz w Ropamie podają mase. W integrze również. Wyjścia nisko prądowe (out5-out16) zawsze podają mase. Tylko wyjścia wysoko prądowe podają +

Musi być zaznaczona opcja "Pol.+"
    Jakby nie była zaznaczona to na wyjściu cały czas będzie masa a podczas uaktywnienia wyjścia, masa będzie odcinana.
    maniek_ole
    Level 9  
    Wielkie dzięki :) mayer2005
    mayer2005
    Level 17  
    Oczywiście bardziej profesjonalnie będzie jak połączysz bezpośrednio wyjścia Ropama z wejściami Integry- tak jak wcześniej wspomniał kolega wyżej.
    maniek_ole
    Level 9  
    Pewnie tak, ale nie mam już wolnych wejść w integrze, a po za tym chcę mieć możliwość sterowania roletami z ropama jak i z integry. :) Fajniej jest sterować z integry niż sms-ów z ropama, ale częściej jestem narażony na brak internetu niż zasięgu gsm :)

maniek_ole wrote:
    mayer2005 napisał:

Tu taj mam bardziej rozbudowany temat.
    Dla tego chcę to zrobić przez przekaźnik na automat czasowy, ponieważ mam Halogeny Ledowe 3 szt. (naświetlacze na zew. domu) podłączone pod 3 równoległe czujki na zewnątrz domu oraz mam jeszcze podłączone równolegle zwykły włącznik tych naświetlaczy.

Czyli automat czasowy chcę podłączyć również równolegle do czujek i przełącznika, żeby do automatu podłączyć również sterowanie z pilota Nice od bramy. DO tego samego automatu chcę właśnie podłączyć sterowanie z integry po to gdy w nocy włączy się alarm to wyjście z Integry przez przekaźnik załączy te naświetlacze przez automat czasowy np. na 5 min. i jak wspomniałem też będę mógł załączyć te naświetlacze przez pilot od NIce jak podjeżdżam pod dom.

A mam pytanie czy to co opisałem powyżej ma sens?
    I czy w tym przypadku, żeby halogeny załączyły się gdy włączy się alarm włamaniowy
    przez załączenie wyjścia przekaźnik mono to trzeba wirtualnie to skonfigurować??
    mayer2005
    Level 17  
    maniek_ole wrote:
    Pewnie tak, ale nie mam już wolnych wejść w integrze, a po za tym chcę mieć możliwość sterowania roletami z ropama jak i z integry. :) Fajniej jest sterować z integry niż sms-ów z ropama, ale częściej jestem narażony na brak internetu niż zasięgu gsm :) ...
    Jeżeli połączysz wyjścia ropama z wejściami integry to będziesz miał możliwość sterowania z jednego i drugiego urządzenia. Ale skoro nie masz już wolnych wejść w integrze to nie ma tematu.

maniek_ole wrote:
    ...

Czyli automat czasowy chcę podłączyć również równolegle do czujek i przełącznika, żeby do automatu podłączyć również sterowanie z pilota Nice od bramy. DO tego samego automatu chcę właśnie podłączyć sterowanie z integry po to gdy w nocy włączy się alarm to wyjście z Integry przez przekaźnik załączy te naświetlacze przez automat czasowy np. na 5 min. i jak wspomniałem też będę mógł załączyć te naświetlacze przez pilot od NIce jak podjeżdżam pod dom.

A mam pytanie czy to co opisałem powyżej ma sens?
    I czy w tym przypadku, żeby halogeny załączyły się gdy włączy się alarm włamaniowy
    przez załączenie wyjścia przekaźnik mono to trzeba wirtualnie to skonfigurować??
    Tak, w Twoim przypadku ma to sens i będzie działać tak jak planujesz.

Jeżeli chodzi o włączenie halogenów z integry to:

1. wyjście integry (do którego masz podłączony przekaźnik) programujesz jako np alarm włamaniowy.

lub

2. możesz zrobić prostą funkcje logiczną żeby halogeny zapalały się w czasie alarmu, oraz będziesz mógł je włączyć z klawiatury. W tym przypadku wyjście integry programujesz jak SUMA wyjść ALARM i MONO.
    MONO możesz ustawić na wyjściu wirtualnym. To wyjście wpisać do grupy wyjść żeby móc sterować z manipulatora (oczywiście wyłączyć ich nie będziesz mógł-wyłączy je przekaźnik czasowy)
    maniek_ole
    Level 9  
    Sterowanie roletami z ropama i jednczośnie z integry zrobione - działa :)

mayer2005 wrote:

2. możesz zrobić prostą funkcje logiczną żeby halogeny zapalały się w czasie alarmu, oraz będziesz mógł je włączyć z klawiatury. W tym przypadku wyjście integry programujesz jak SUMA wyjść ALARM i MONO.
    MONO możesz ustawić na wyjściu wirtualnym. To wyjście wpisać do grupy wyjść żeby móc sterować z manipulatora (oczywiście wyłączyć ich nie będziesz mógł-wyłączy je przekaźnik czasowy)

Dzięki za podpowiedź. Dokładnie o to mi chodziło :)

Odnośnie sterowania halogenami muszę chwilę poczekać tzn. muszę dopiero zakupić automaty schodowe i je zamontować.

A mam kolejne pytanie :)

Moja integra 64 ma wersje oprogramowania 1.10 i zamierzam ją z aktualizować do 1.13.
    Pytanie czy w razie jakby coś nie wyszło to można wrócić do 1.10 tzn. czy jeszcze gdzieś znajdę oprogramowanie w wersji 1.10?

Czy muszę na coś zwrócić szczególną uwagę podczas aktualizacji oprogramowania?
    mayer2005
    Level 17  
    maniek_ole wrote:
    ...
    Moja integra 64 ma wersje oprogramowania 1.10 i zamierzam ją z aktualizować do 1.13.
    Pytanie czy w razie jakby coś nie wyszło to można wrócić do 1.10 tzn. czy jeszcze gdzieś znajdę oprogramowanie w wersji 1.10?

Czy muszę na coś zwrócić szczególną uwagę podczas aktualizacji oprogramowania?
    Przede wszystkim pobierz firmware w tej samej wersji językowej.
    Przy flashowaniu zadabj o to, żeby nie zabrakło zasialnia.
    Oczywiście musisz mieć najnowszego flashx'a.
    Cała procedura flashowania jest bardzo prosta.
    Najlepiej to ściąg instrukcje programu flash, jest tam wszystko czarno na białym ;)

A czy da się zrobić downgrade to z szczerze Ci powiem, że nie wiem. Nie próbowałem więc się nie wypowiadam.
    maniek_ole
    Level 9  
    Dzięki.
    Ma kolejne pytanie :) sorki, że tak marudzę :)

Czy do jednego wyjścia Integry 64 (typ:alarm cichy - potocznie napadówka) mogą być podłączone dwa przewody.
    Jeden idzie z radia (wywoływanie z pilota) a drugi idzie do centralki Solidu i zgłasza alarm w stacji monitorwania, ponieważ chyba tak miałem, ale coś nie działało i moj instalator podłączył mi to na krótko, czyli od razu z radia do centralki Solidu i teraz mogę teraz załączać napadówkę z pilota, a z manipulatora nie działa :( ?
    mayer2005
    Level 17  
    Co tzn, że "jeden idzie z radia (wywołanie z pilota)" ?

Do nadajnika to rozumiem, że jeden kabelek jest podpięty ale co to jest ten drugi kabelek "z radia" ?
    maniek_ole
    Level 9  
    Trochę długo to trwało, ale znowu i dalej nie rozwiązałem ostatniego problemu. :(

mayer2005 wrote:
    Co tzn, że "jeden idzie z radia (wywołanie z pilota)" ?

Do nadajnika to rozumiem, że jeden kabelek jest podpięty ale co to jest ten drugi kabelek "z radia" ?

W celu sprecyzowania załączam schemat podłączenia radiolinii taki jak mam teraz.

Nie wiem jak tam jest podłączone w nadajniku od Solidu, ale pewnie jak wynika ze schematu steruje masą i podaje sygnał alarmu napadowego cichego do solidu.

W tej sytuacji załączyć napadówkę mogę tylko pilotem z radiolinii (K2). Nie mam możliwości załączenia np. z manipulatora.

Chodzi mi o to żebym mógł załączyć z manipulatora lub z radiolinii.
    I tu załączam propozycję schematu wykorzystując poprzednie rozwiązanie z diodami.

Czy tak będzie dobrze?

Na tę chwilę nie mam żadnego wejścia wolnego, abym mógł to zrobić tak jak to powinno być zrobione, dlatego kombinuje z diodami.
    mayer2005
    Level 17  
    Dioda przy przekaźniku odwrotnie.

A czy na pewno radiolinia jest podłączona do nadajnika poprzez sygnał NO ?
    Bo jeżeli jest przez NC to nie potrzebowałbyś żadnej diody.
    maniek_ole
    Level 9  
    mayer2005 wrote:
    Dioda przy przekaźniku odwrotnie.

Faktycznie :) błąd podczas rysowania :)

mayer2005 wrote:
    A czy na pewno radiolinia jest podłączona do nadajnika poprzez sygnał NO ?
    Bo jeżeli jest przez NC to nie potrzebowałbyś żadnej diody.

Na 100 % przez NO.

A jak bym miał wolne wejście to jak trzeba by to zrobić?

Dodano po 9 [minuty]:

Załączam poprawiony rysunek.
    mayer2005
    Level 17  
    Jeżeli masz wolne wejście to będzie fachowo :)

NO lub NC radiolinii podłączasz na wejście Integry.
    Tworzysz wyjście wirtualne o typie reakcji np. naruszenie wejścia (zaznaczasz wejście gdzie podłączona jest radiolinia), ustawiasz krótki czas.
    Drugie wyjście wirtualne o typie reakcji alarm napadowy z manipulatora.
    Wyjście fizyczne-podłączone do nadajnika- to suma tych dwóch wyjść wirtualnych.
    maniek_ole
    Level 9  
    mayer2005 wrote:
    Jeżeli masz wolne wejście to będzie fachowo :)

NO lub NC radiolinii podłączasz na wejście Integry.
    Tworzysz wyjście wirtualne o typie reakcji np. naruszenie wejścia (zaznaczasz wejście gdzie podłączona jest radiolinia), ustawiasz krótki czas.
    Drugie wyjście wirtualne o typie reakcji alarm napadowy z manipulatora.
    Wyjście fizyczne-podłączone do nadajnika- to suma tych dwóch wyjść wirtualnych.

Dzięki bardzo za pomocne rady :)

Jak drążyć temat to już do końca :)

Czy jest taka możliwość aby na jednym wejściu zrobić załączenie i wyłączenie grupy stref (najlepiej wszystkich, mam ich 5). Czyli tak jakby wstawić typ reakcji: 82.Zał.Wył czuwania, żeby było sterowane na zmianę w zależności od stanu, ale tylko jednym wejściem.

Bo z tego co wiem tylko grupą stref można sterować tylko przez typ reakcji: 80.Zał. czuwania, 81. Wyłączenie czuwania i 83. Kasująca alarm.

Czy idzie to jakoś obejść.
    Pytam, ponieważ obecnie mam zajęte 5 wejść (typ reakcji 82.Zał./Wył czuwania, każde jest przyporządkowane do jednej strefy (mam w centrali 5 stref).
    I te wszystkie 5 wejść załącza jedno wyjście z Ropam-a sterowane Clip-em.

Czyli np. jak zadzwonię to załącza mi cały system czyli 5 stref jak drugi raz zadzwonię to wyłącza 5 stref.
    Problem się pojawia jak wychodząc z domu z manipulatora załączę np dwie strefy (strefę 1 i 2).
    Gdy wracam i zadzwonię na Ropam to wtedy on wyłącza strefę 1 i 2, a załącza strefę 3, 4 i 5. Jest to logiczne no bo we wszystkich wejściach uruchamiający poszczególne strefy mam typ reakcji 82.Zał.Wył czuwania

Reasumując czy można coś wykombinować,aby raz dzwoniąc (sterowanie Clip-em z Ropam) załączać wszystkie strefy, a dzwoniąc kolejny raz wyłączać wszystkie strefy lub te które są włączone?