logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych po omyłkowym formacie dysku USB 500 GB przez HP Storage Tool

si-bol 02 Mar 2015 08:40 1044 16
REKLAMA
  • #1 14491876
    si-bol
    Poziom 9  
    Witajcie,
    Mam nie mały problem... Mianowicie przygotowując bootowalny pendrive przez pomyłkę sformatowałem podłączony dysk usb 500 Gb zamiast pendrive.

Z początku dysk nie był widoczny w moim komputerze a jedynie w menadżerze dysku jako nieprzydzielony.
    Dane częściowo udało mi się odzyskać za pomocą DMDE, jednak nadal brakuje sporej części.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale następnie zastosowałem EASEUS Partition Recovery i dysk już widać wraz z liczbą zajętego miejsca ale po wejściu w niego nie ma plików... dodatkowo jest widoczny jako FAT32 a nie NTFS.

Odzyskiwanie danych po omyłkowym formacie dysku USB 500 GB przez HP Storage Tool

Poniżej screen z DMDE

Czy jest szansa na przywrócenie stanu dysku sprzed formatowania ?
  • REKLAMA
  • #2 14491918
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Co znajduje się na USB-HDD xCF 500GB? Są tam twoje dane?
  • #3 14492266
    si-bol
    Poziom 9  
    dokladnie tam
  • #4 14492338
    mati211p
    Wobec tego spróbuj tak. W DMDE:
    USB FAT32 EBx 500GB -->Usuń
    USB-HDD NTFS xCF 500GB-->Przywracaj, wstaw jako podstawowa
    Zastosuj, Restart.
    Po zastosowaniu zamiast restartować PC możesz też po prostu odłączyć i podłączyć ponownie dysk zewnętrzny. Zapisz na wszelki wypadek zmiany do wycofywania jak poprosi o to DMDE. Sprawdź po tym, czy dane są widoczne.
  • REKLAMA
  • #5 14497592
    si-bol
    Poziom 9  
    Zrobiłem ale niestety nadal pusto.

W DMDE wygląda teraz to tak:

W managerze dysku i w moim komputerze nadal jest widoczny jako FAT32... Po wejściu nadal nie widać plików.

• #6 14497646
    mati211p
    Źle. Nie kliknąłeś pewnie przywracaj i nie zrestartowałeś dysku (np poprzez odłączenie i ponowne podłączenie). W DMDE kliknij na USB-HDD -->Przywracaj, zastosuj. Następnie odłącz i podłącz ponownie dysk.
  • #7 14497763
    si-bol
    Poziom 9  
    Tak też zrobiłem i EBx zamienił się na NTFS(07) ExCF.
    Powtórzyłem jednak tą czynność i teraz podstawowa EBCF ma NTFS(07) jednak windows krzyczy by sformatować dysk.

w programie mam takie funkcje na partycjach:

Odpowiednio wybrałem usuń-> utworzyłem nową partycję podstawową ->zapisałem kopie sektorów ->zastosowałem -> odłączyłem podłączyłem dysk ponownie.
  • #8 14497816
    mati211p
    si-bol napisał:
    Odpowiednio wybrałem usuń-> utworzyłem nową partycję podstawową ->zapisałem kopie sektorów ->zastosowałem -> odłączyłem podłączyłem dysk ponownie.

Tego nie rozumiem. Możesz rozwinąć. Gdzie tworzyłeś nową partycję i po co? Chyba, że chodzi Ci o czynności wykonane w DMDE. Wtedy to co nazwałeś "utworzyłem nową partycję podstawową" oznacza wstawienie partycji o której pisałem.
    si-bol napisał:
    Tak też zrobiłem i EBx zamienił się na NTFS(07) ExCF.
    Powtórzyłem jednak tą czynność i teraz podstawowa EBCF ma NTFS(07) jednak windows krzyczy by sformatować dysk.

Po usunięciu partycji FAT32 i kliknięciu przywracaj na USB-HDD miałbyś BCF a nie ExCF. Po kliknięciu wstaw byłoby EBCF.
    DMDE teraz pokazuje ok. Po wykonaniu czynności co podałem, odłączeniu i podłączeniu dysku prosi o format? Na pewno tak by było bez kliknięcia przywracaj, lub nie odłączenia i ponownego podłączenia dysku po kliknięciu odowiednio: przywracaj, zastosuj. Jeśli mimo poprawności w DMDE(wszystkie wskaźniki EBCF są na czarno i są obecne) prosi Windows o format to prawdopodobnie twoje początkowe czynności spowodowały nadpisanie części partycji. Sprawdź, czy linux live CD widzi dane.
  • REKLAMA
  • #9 14497895
    si-bol
    Poziom 9  
    Już sam się pogubiłem. Pliki nadal widać spod DMDE, ale za twoją radą zobaczę również w live cd. Czy w przypadku wspomnianego nadpisania da się powrócić do poprzedniego stanu? Przy każdej czynności zapisywałem kopie ptables.dat
  • #10 14497938
    mati211p
    Chodzi o to, że pliki możesz odzyskać spod DMDE jeśli nie da się ich bezpośrednio skopiować, np pod linuxem, ale w wersji darmowej możesz mieć utrudnione i czasochłonne odzyskiwanie w zależności od ilości plików i folderów na partycji. Jeśli po odłączeniu dysku i podłączeniu go ponownie Windows chce formatować dysk, a w DMDE masz wszystkie wskaźniki, czyli E - wpis w tablicy partycji, B - boot sektor, C - kopia boot sektora, F - MFT, i żaden nie jest zaznaczony na czerwono, to powinno być ok. Niemniej jednak Windows czasem chce z niewiadomej przyczyny formatować dysk i nie widzi danych. Wówczas będziesz musiał je odzyskać, utworzyć na nowo partycje i ponownie je tam wgrać.
  • REKLAMA
  • #11 14498147
    si-bol
    Poziom 9  
    Uruchomiem Knoppixa, wchodzadz w foldery usb rowniez pusto. - Niestety nie znam sie na linuxie wogole zatem jak bys mogl mnie poinstruowac gdzie, co i jak ???
  • #13 14507622
    si-bol
    Poziom 9  
    Niestety chyba nic z tego nie będzie. Korzystając z tutoriala nie udało mi się odzyskać struktury partycji. Komunikat: File system damaged. :/
  • #14 14507630
    mati211p
    Odzyskuj więc w DMDE, wejdź we wszystkie znalezione+rekonstrukcja i sprawdź, co będzie widoczne, jeśli jeszcze brakuje Ci jakiś danych.
  • #15 14507636
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Źle Cię kierowali!

Jak go widzi (chodzi mi o pendrive'a) program Flash Drive Information Extractor.
  • #16 14507647
    mati211p
    Ale problem dotyczy dysku i danych na nim, a nie pendrive.
  • #17 14507657
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    No tak, późna pora i mój niepotrzebny post. :|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo sformatował dysk USB 500 GB zamiast pendrive'a, co spowodowało utratę danych. Po wstępnym odzyskiwaniu danych za pomocą DMDE, część plików została przywrócona, ale nadal brakowało wielu. Użytkownik próbował użyć EASEUS Partition Recovery, jednak dysk był widoczny jako FAT32, a nie NTFS, co sugerowało problemy z partycjonowaniem. W odpowiedziach sugerowano różne metody przywracania danych, w tym użycie TestDisk oraz sprawdzenie danych pod systemem Linux. Użytkownik napotkał trudności w odzyskiwaniu struktury partycji, co prowadziło do komunikatów o uszkodzeniu systemu plików. Ostatecznie, mimo prób, nie udało się przywrócić pełnej funkcjonalności dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA