Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel, podstawowe pytania

iwona330 02 Mar 2015 22:46 3132 12
    iwona330
    Level 8  
    Otóż mam kilka pytań dotyczących Excela, byłabym wdzięczna jeżeli ktoś by mógł odpowiedzieć chociaż na kilka :)

1. Jak skorzystać z formatowania warunkowego, by na podstawie zawartości jednej komórki zmieniał się wygląd innej komórki?

2. W jaki sposób ustawia się aby Excel sam dobrał skale osi?

3. Który typ wykresu jest najlepszy do rysowania funkcji matematycznych jednej zmiennej? dlaczego?

4. W jaki sposób stosowanie wykresów trójwymiarowych zwiększa czytelność prezentowanych danych?

5. Czym jest funkcja w Excelu? z czego się składa? Co może być argumentem funkcji?

6. Po czym można poznać że argument funkcji jest wymagany lub opcjonalny?

7. O czym należy pamiętać podając bezpośrednio jako argument funkcji ciąg znaków (tekst)?

8. Na dowolnym przykładzie zaprezentuj działanie podstawowych funkcji arytmetycznych daty i czasu, tekstowych i logicznych.

9. Co się dzieje z odwołaniami do komórek będącymi argumentami funkcji, gdy funkcje przeniesie się do innej komórki ? Jak zachowują się odwołania względne, jak bezwzględne a jak mieszane?

10. Czy można odjąć od siebie daty? a teksty?

11. Co to jest funkcja zagnieżdżona?

12. Dlaczego stosuje się zagnieżdżanie funkcji?

Pozwoliłem sobie poprawić pisownię, w kolejnych postach proszę zaczynać zdania z wielkiej litery, stosować polskie litery wszędzie gdzie trzeba (nie tylko w wybranych wyrazach) i nie stawiać spacji przed znakami przestankowymi.
    [dt1]
    wacuu
    Level 12  
    1. możesz np zrobić tak, żę komórka która ma zmieniać kolor będzie sobie pobierać wartość z tej pierwszej i wtedy masz normalne formatowanie warunkowe w narzędziach głównych
    3.Najprostszy liniowy. Jakby to powiedzieć.. od strony matematycznej to jest wykres naturalny dla takiej funkcji. Nie da się za bardzo narysować takiego wykresu inaczej niż liniowo
    5.Funkcja to swego rodzaju sposób programowania Excela. zadajesz mu konkretne polecenie wykonania czegoś, np wypisania daty, a on to robi
    6.Dziwne pytanie :P odpowiedziałbym, że po tym, czy funkcja działa poprawnie czy nie :P
    7.Prawdopodobnie chodzi o cudzysłów
    10.Daty się da na pewno.
    11.Funkcja w funkcji, np masz jakąś funkcję, która wymaga jakiejś danej dostarczanej przez inną funkcję. To zamiast kazać tej dostarczającej funkcji gdzieś umieścić tę daną, możesz ją po prostu wkleić do tej funkcji nadrzędnej
    12.Można odpowiedzieć na przykład, że po to, aby ograniczyc liczbę zmiennych i poprzeć się odpowiedzią do 11

Tak by to mniej więcej szło; poza tym śmierdzi mi jakimś zadaniem domowym :P Trzeba słuchać na wykładach :P
    Lzep
    Level 39  
    @iwona330 -> kompletny brak samodzielności i chęci nauczenia się czegokolwiek ! Excel ma taką opcję jak "Pomoc" - tam znajdziesz większość odpowiedzi :cry:.
    dt1
    Admin of Computers group
    iwona330 wrote:
    jak skorzystac z formatowania warunkowego, by na podstawie zawartosci jednej komórki zmieniał się wygląd innej komórki ?

Formatowanie warunkowe: na przykład http://www.komputerswiat.pl/poradniki/program...jak-korzystac-z-formatowania-warunkowego.aspx (nie napisała Koleżanka, jakiej wersji dotyczy problem, ale w innych wersjach będzie bardzo podobnie - ogólnie zaznaczamy komórkę lub grupę komórek, wpisujemy kryterium (lub kryteria) i ustawiamy format (czcionka, kolory), który zostanie zastosowany, jeśli kryterium zostanie spełnione. Dla prostszych warunków jest to dość intuicyjne.
    iwona330 wrote:
    w jaki sposób ustawia się aby excel sam dobrał skale osi?

Przy tworzeniu wykresu Excel domyślnie ustawia automatyczną skalę. Przynajmniej powinien.
    iwona330 wrote:
    który typ wykresu jest najlepszy do rysowania funkcji matematycznych jednej zmiennej? dlaczego ?

Punktowy (XY) połączony liniami powinien być najlepszy do takich wykresów.
    iwona330 wrote:
    w jaki sposób stosowanie wykresów trójwymiarowych zwiększa czytelność prezentowanych danych

To zależy jakie dane przedstawiasz i jak je przedstawisz. Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Tworzysz wykres i decydujesz, czy coś sensownego na nim widać.
    iwona330 wrote:
    czym jest funkcja w excelu ? z czego się składa ? co moze byc argumentem funkcji ?

Funkcja w Excelu (ale także w językach programowania) ma za zadanie uprościć Ci życie. Zazwyczaj funkcje w językach programowania definiuje się samodzielnie i wykonują one kilka poleceń zwracając ich wynik. W excelu jest bardzo dużo zdefiniowanych już funkcji dla wygody użytkownika. Funkcja zwykle będzie zwracać jakiś wynik (taka jest idea funkcji). Niektóre funkcje nie przyjmują żadnych argumentów (np funkcja DZIŚ - w komórce wpisujesz =DZIŚ() i zwrócona Ci zostanie dzisiejsza data. Niektóre funkcje mogą przyjmować dokładną liczbę parametrów - np funkcja PIERWSIASTEK. Przyjmuje dokładnie jeden parametr - =PIERWIASTEK(4) da w wyniku liczbę 2. Są funkcję przyjmujące kilka argumentów, np SUMA: =SUMA(2;3) zwróci wartość 5. =SUMA(1;2;3;4;5) zwróci 15. Dokładnego opisu, ile argumentów przyjmuje funkcja, jakie to argumenty i co zwraca funkcja - znajdziesz w pomocy dotyczącej konkretnej funkcji, w excelu jest to świetnie opisane z przykładami dla każdej funkcji.
    iwona330 wrote:
    po czym mozna poznac ze argument funkcji jest wymagany lub opcjonalny ?

W opisie funkcji jest określone, które argumenty są wymagane, które opcjonalne.
    iwona330 wrote:
    o czym należy pamiętać podając bezpośrednio jako argument funkcji ciąg znakow (tekst ) ?

O umieszczeniu go w cudzysłowie.
    iwona330 wrote:
    na dowolnym przykładzie zaprezentuj działanie podstawowych funkcji arytmetycznych daty i czasu , tekstowych i logicznych.

Bez przesady, jak chcesz zdać ten przedmiot to chociaż poszukaj sama przykładów. I tak mam wyrzuty, że odrabiam Twoje zadanie domowe.
    iwona330 wrote:
    co się dzieje z odwolaniami do komórek będącymi argumentami funkcji , gdy funkcje przeniesie się do innej komorki ? jak zachowują się odwołania względne, jak bezwzględne a jak mieszane ?

To łatwiej sprawdzić niż opisać. Zrób proste funkcje z trzema rodzajami odwołań, przeciągnij je i zaobserwuj wyniki. Eksperyment da Ci więcej, niż czytanie "co by było gdyby...".
    iwona330 wrote:
    czy mozna odjąc od siebie daty? a teksty?

Można wszystko. Tylko jedno z nich zwróci błąd. Bo w sumie czego się spodziewać po odejmowaniu tekstów?
    iwona330 wrote:
    co to jest funkcja zagnieżdżona ?

W funkcji jako argument wpisujemy inną funkcję (jej wynik będzie argumentem dla pierwszej, zewnętrznej funkcji).
    Przykład: =PIERWIASTEK(SUMA(10;6)) - najpierw policzy sumę i zwróci 16, dalej wyciągnie pierwiastek z 16 i w wyniku całości uzyskasz 4.
    iwona330 wrote:
    dlaczego stosuje się zagnieżdżanie funkcji?

Nie wszystko da się wrzucić do jednej funkcji. Przykład - funkcja jeżeli. Funkcja ta bierze 3 argumenty: warunek, co zwrócić jeśli warunek jest prawdziwy, co zwrócić jeśli nie jest prawdziwy. Wracając do przykładu - w komórce A1 masz liczbę od 0 do 10. W komórce B1 masz wpisać "A", jeśli wartość jest mniejsza od 5 lub "B", jeśli jest większa lub równa 5. To się zrobi łatwo:
    =JEŻELI(A1<5;"A";"B")
    A co, jeśli będziesz miała wypisać, "A" - jeśli cyfra jest w przedziale 0..3, "B" jeśli jest w przedziale 4..7, a "C" jeśli jest od 8 w górę? Jedną funkcją JEŻELI tego nie zrobisz, musisz ją zagnieździć - można to zrobić na przykład tak:
    =JEŻELI(A1<=3;"A";JEŻELI(A1>7;"C";"B"))
    Funkcja sprawdzi, czy A1 jest mniejsze lub równe 3 - i jeśli jest, wypisze "A", jeśli nie jest (czyli wiemy, że jest liczba 4 lub więcej) to sprawdzamy, czy ta liczba jest większa od 7 - jeśli jest, wypisujemy wynik "C", w przeciwnym wypadku wypisujemy "B" (bo ostatnią możliwością będzie środkowy przedział. To prosty przykład, w którym się przydaje zagnieżdżenie. Oczywiście można robić głębsze zagnieżdżenia na kilka poziomów (i łączyć przy okazji różne funkcje ze sobą).
    iwona330
    Level 8  
    Dziękuję bardzo za odpowiedz. Bo zaczynam. Na studiach przygodę z Excelem i na wejście bez żadnego wstępu dostaliśmy kilkanaście pytań na które musimy odpowiedzieć pisemnie, a nie robić je w programie. Dlatego miałam pewne problemy aby wyszukać informacje na temat niektórych rzeczy.

edit. I zadanie domowe to nie jest akurat.. a wykłady mieliśmy w tamtym półroczu, teraz nowy semestr i dopiero jedne ćwiczenia ORGANIZACYJE byly :)

Dodano po 4 [godziny] 18 [minuty]:

Już wiem jak się formatuje, ale chodzi mi o to: kiedy mam dwie kolumny, np wiek i jakieś liczby oraz wzrost i chcę, żeby zaznaczając kolumnę z wzrostem, kiedy ktoś ma wzrost większy np niż 160 cm, to komórka z wiekiem się podświetliła czy coś, a ta ze wzrostem została normalna.
    dt1
    Admin of Computers group
    iwona330 wrote:
    wykłady mieliśmy w tamtym półroczu, teraz nowy semestr i dopiero jedne ćwiczenia ORGANIZACYJE byly

Wygląda na niezły brak organizacji ;)

Formatowanie warunkowe będzie cały czas podświetlać dane spełniające kryteria, nie tylko kiedy podświetlisz kolumnę.
    iwona330
    Level 8  
    Może to jest w pewnym sensie "zadanie domowe", jak to wyżej było napisane. Po prostu nie miałam do czynienia z Accessem, a teraz w tydzień mamy znać takie rzeczy i to nie na komputerach, a umieć wyjaśnić pisemnie, co według mnie jest jeszcze gorsze...
    dt1
    Admin of Computers group
    Trochę współczuję. Takie ćwiczenia powinno się robić na komputerze, nie na kartce. Moja rada dla Ciebie - odpal Excela i ćwicz, nie zbieraj wiedzy na kartkach i nie wkuwaj tego na pamięć. Z tego co widzę (chociaż może się mylę) próbujesz wedle jakiejś listy skompletować informacje i się ich nauczyć. W zależności od złośliwości egzaminatora przy takiej metodzie nauki masz od zera do bardzo małych szans na zaliczenie takiego przedmiotu. Wystarczy, że prowadzący zmodyfikuje nieco zadania.

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła kogoś, kto ma pojęcie o podstawach Excela, siadła przed komputerem z taką osobą i uczyła się w na przykładach w Excelu - robiąc wszystko na komputerze. Wiedząc, jakie są mechanizmy działania tego programu będziesz w stanie odpowiedzieć na więcej pytań, niż wkuwając na pamięć 20 czy nawet 50 stron teorii spisanej na kartkach. Poświęcając półtorej godziny dziennie przez 5 dni byłabyś w stanie opanować wystarczająco dużo materiału, żeby zaliczyć tego typu przedmiot (czyli poznać względnie wszystkie mechanizmy Excela poza makrami, bo to trochę dłuższy temat).
    iwona330
    Level 8  
    Też próbuję coś działać w programie, ale to nie takie proste zaczynając od zera, wiem też że na necie dużo fajnych filmików jest, ale jednak muszę mieć minimalna wiedzę teoretyczną do tego.

Te pytania akurat nie są na samo zaliczenie, a na zwykłą wejściówkę.

A ze znalezieniem takiej osoby mam na razie problem niestety ;/

Co się dzieje z odwołaniami do komórek będącymi argumentami funkcji, gdy funkcje przeniesie się do innej komórki? jak zachowują się odwołania względne, jak bezwzględne a jak mieszane?

Takie pytanie co do tego mam jeżeli ktoś by się skusił mi jeszcze pomóc.

Po stworzeniu tabelki (w załączniku) i napisaniu najprostszej funkcji o to chodzi, aby komórkę wraz z tą funkcją przesunąć sobie w dowolne miejsce na arkuszu i patrzeć czy się coś zmienia? A potem kolejno zmienić odwołanie na bezwzględne oraz mieszane i zrobić to samo? Bo jeżeli tak, to tam się wtedy nic nie zmieni, tak?
    dt1
    Admin of Computers group
    iwona330 wrote:
    co się dzieje z odwolaniami do komórek będącymi argumentami funkcji , gdy funkcje przeniesie się do innej komorki ? jak zachowują się odwołania względne, jak bezwzględne a jak mieszane ?

takie pytanie co do tego mam jeżeli ktoś by się skusił mi jeszcze pomóc

Pierwszy z brzegu filmik wyjaśniający problem: https://www.youtube.com/watch?v=-7-eo6rG3d4
    iwona330
    Level 8  
    A mógłby ktoś wyjaśnić, co to znaczy, że argument funkcji jest wymagany lub opcjonalny?
    dt1
    Admin of Computers group
    Weźmy dla przykładu funkcję "ZNAJDŹ". Opis tejże funkcji:
    ZNAJDŹ(szukany_tekst;obejmujący_tekst;liczba_początkowa)

Jak widać funkcja może przyjąć trzy argumenty. Dwa pierwsze są wymagane, trzeci jest opcjonalny (tak jest w opisie funkcji). Przy trzecim argumencie mamy opis:
    Quote:
    Liczba_początkowa określa znak, od którego należy rozpocząć wyszukiwanie. Pierwszym znakiem argumentu obejmujący_tekst jest znak o numerze 1. Jeśli argument liczba_początkowa nie zostanie określony, domyślnie jest przyjmowana wartość 1.

Tak więc jako trzeci parametr możemy podać od którego znaku w tekście zaczynamy wyszukiwanie. Jeśli go nie podamy, to szukamy od początku tekstu (od pierwszego znaku). Pominięcie tego argumentu (w przypadku tej konkretnej funkcji) jest równoważne z wpisaniem w jego miejsce cyfry 1 (czy wpiszemy jeden, czy pominiemy argument, będzie szukał od pierwszego znaku).
    iwona330
    Level 8  
    Dziękuje. Tylko dalej nie mogę rozgryźć tego :
    jak skorzystac z formatowania warunkowego, by na podstawie zawartosci jednej komórki zmieniał się wygląd innej komórki ?

Wiem na czym polega formatowanie warunkowe, ale jak po kolei stworzyć coś takiego, aby zamaczając np komórkę A1, zmienił się wygląd komórki B1 ?

Dodano po 30 [minuty]:

Oraz jak za pomocą filtra zaawansowanego uzyskać alternatywę ? Bo koniunkcję wiem jak stworzyć, w pole zakres listy zaznaczam całą tabelę, a w pole zakres kryteriów te mniejszą. To jest funkcja ORAZ. Natomiast mam problem ze stworzeniem alternatywy w ten sposób, bo nie wiem jak się za to zabrać..