Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

webasto ebersprache d3wz sharan

mlody250 03 Mar 2015 11:14 4947 2
    mlody250
    Level 2  
    Witam poszukuje schematu elektroniki webasto d3wz.
    Grzegorz Zapart
    Level 12  
    Płyta sterująca webastem jest zalana żelem i znajduje się wewnątrz webasta. Kilka razy rozbierałem to urządzenie. Elektronikę zostaw w spokoju a jeżeli nie działa to wymień cały moduł. Z mojego doświadczenia mogę ci tylko doradzić żebyś sprawdził następujące elementy. W pierwszej kolejności sprawdź czy działa pompka obiegu płynu chłodzącego (znajduje się ona za zbiorniczkiem wyrównawczym). Jeżeli działa to po zgaszeniu silnika przez ok 1min będzie ją słychać. Jeżeli nie działa pompka wówczas webasto odpala i po chwili się wyłącza oraz pojawia się błąd w VAGu "przegrzane urządzenie dogrzewające"
    Jeżeli webasto przy próbie odpalenia dymi wówczas uszkodzone jest sitko. Jeżeli nie daje znaków życia wówczas sprawdź pompkę zasilającą paliwo do webasta (znajduje się ona w okolicy zbiornika paliwa). Po odkręceniu sprawdź świecę oraz silniczek wentylatora. Możesz również sprawdzić czujnik płomienia oraz czujniki temperatury płynu. Ja czujniki sprawdzałem w ten sposób, że podłączałem je pod omomierz a następnie podgrzewałem je opalarką. Jeżeli rezystancja się zmieniała to czujniki prawdopodobnie są dobre. Sprawdź jeszcze poprawność połączenia webasta do instalacji samochodu W moim przypadku miałem urwany przewód zasilający, wymieniłem również pompkę obiegową, świecę, sitko oraz szczotki w silniczku wentylatora. Jednym słowem co roku coś się psuje