Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zabezpieczanie elektroniki - patentu

Prepond 03 Mar 2015 16:35 3675 33
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Ze sproszkowanym glinem. Żeby był przewodzący jego proporcje musiały by być znacznie większe od objętości epoksydu. Niestety epoksyd jest nieprzewodzący a pył aluminiowy tylko działa jako zbrojenie zwiększające jego wytrzymałość. Każde ziarenko aluminium jest otoczone epoksydem. Użyłem słowa stop ponieważ mam na stanie około 50 różnych klei oraz stopów z dodatkiem różnych metali i nie metali w tym także ceramiczne. Mam przewodzące i nieprzewodzące, molekularne i epoksydowe głównie amerykańskie - CHESTER MOLECULAR i te molekularne jako jedyne są przewodzące gdyż w swojej strukturze zawierają sproszkowany grafit. Widzę że nikt z was nigdy nie widział płynnego metalu molekularnego.
    nasty_photon
    Level 22  
    cooltygrysek wrote:
    Widzę że nikt z was nigdy nie widział płynnego metalu molekularnego.

A co to jest płynny metal molekularny? I czy aby na pewno rozumiesz znaczenie słowa stop oraz metal? Bo na początku pisałeś o "płynnym nie przewodzącym stopie metali" co jest sformułowaniem które może znacząco obniżyć opinię o Twojej wiedzy, bowiem metal cechuje to, że przewodzi prąd. To wiedza ze szkoły podstawowej.
    deus.ex.machina
    Level 32  
    cooltygrysek wrote:
    Widzę że nikt z was nigdy nie widział płynnego metalu molekularnego.

Każdy kto lutował widział płynny metal, to co ty określasz "płynny metal" to w istocie syntetyk z wypełniaczem i tyle - żaden "płynny metal".

Najlepszy patent jaki spotkałem na zabezpieczenie to układ w którym część połączeń była wykonane bardzo cienkim drutem (klasa DNE 0.05) przestrzenie (druty w powietrzu, prowadzone pod różnymi kątami, krzyżujące się itd, całość zalana żywicą epoksydowa z dodatkiem nieprzeźroczystego wypełniacza w kolorze emalii DNE... - nie było możliwe takie rozebranie modułu by nie uszkodzić tych połączeń - trzeba było zdejmować warstwa po warstwie i sprawdzać.
    Prepond
    Level 19  
    dobra Panowie wystarczy... chodzi o to żeby ten produkt sprzedawany za 100 zł nie był warty wyskrobywania tej żywicy... żeby nikomu się nie chciało kopiować.