Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mastercook ZBI12187IT - Nie włącza się, nie daje żadnych oznak życia

zelmer2 03 Mar 2015 17:00 1110 11
  • #1 03 Mar 2015 17:00
    zelmer2
    Poziom 12  

    Witam,
    Problem ze zmywarką jak w temacie. Nie daje żadnych oznak życia napięcie 230V dochodzi do płytki. Żadnych śladów przepalonych elementów. Włącznik główny sprawny. W czym szukać przyczyny?

    0 11
  • Pomocny post
    #2 03 Mar 2015 17:28
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany

    Prawdopodobnie może być uszkodzony sterownik.

    0
  • #3 04 Mar 2015 10:21
    zelmer2
    Poziom 12  

    Dobra, a który to element na zdjęciu?

    Mastercook ZBI12187IT - Nie włącza się, nie daje żadnych oznak życia

    0
  • #4 04 Mar 2015 16:43
    zelmer2
    Poziom 12  

    Napięcie na kondensatorze 400V Jest około 300V. Brak napięcia na kondensatorach 220µF/10V. Niestety nie mam takiego miernika żeby sprawdzić ich pojemność. Czy możliwe że one padły?

    0
  • #5 04 Mar 2015 16:47
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany

    Być może, weź zrób jeszcze zdjęcie dla obróconej płytki.

    0
  • #6 05 Mar 2015 13:59
    zelmer2
    Poziom 12  

    Poniżej druga strona płytki. Kondensatory 10V zamówione, Co oprócz nich może być uszkodzone w sekcji niskiego napięcia?
    Mastercook ZBI12187IT - Nie włącza się, nie daje żadnych oznak życia
    Czy ma ktoś może note katalogową układu Q321? Wymiana kondensatorów nic nie dała. Zmywarka nadal nie daje żadnych oznak życia. Czy ktoś wie, jakie były najczęstsze uszkodzenia w tych panelach? Czy możliwe, że na skutek przepięcia uszkodziła się pamięć, a jeśli tak, to czy zmywarka z uszkodzoną pamięcią nie powinna wyświetlać jakiegoś błędu?

    0
  • #7 05 Mar 2015 18:54
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany

    1. Na pierwszym zdjęciu z góry sprawdź napięcia na tych wszystkich tranzystorach.
    2. Płytka zdjęcie dół ma zimne luty.

    Jeżeli wyżej wymienione wskazówki nie pomogą to raczej trzeba będzie wymienić programator na nowy, ewentualnie używany.

    0
  • Pomocny post
    #8 05 Mar 2015 21:25
    stiff12
    Poziom 19  

    Czy to zdjęcie drugiej płytki było robione po wymianie kondensatorów?

    0
  • Pomocny post
    #9 05 Mar 2015 22:05
    alekt77
    Poziom 25  

    Najprawdopodobniej masz uszkodzony zasilacz na płytce sterownika, jeśli dobrze odczytałem, układ scalony U2, po lewej stronie od kondensatora na 400V (10µF?). Na zdjęciu nie widać napisu na nim. Jaki to układ? Na jakie napięcie jest cewka przekaźnika?

    0
  • #10 06 Mar 2015 11:14
    zelmer2
    Poziom 12  

    boguś 20000 napisał:
    1. Na pierwszym zdjęciu z góry sprawdź napięcia na tych wszystkich tranzystorach.
    2. Płytka zdjęcie dół ma zimne luty.
    Na tranzystora SMD w układzie niskiego zasilania brak napięcia Uce. Na diodzie Zenera napięcie = 0,33V -> wg noty katalogowej winno być około 5V
    Diody A6W przepuszczają w jednym kierunku.
    stiff12 napisał:
    Czy to zdjęcie drugiej płytki było robione po wymianie kondensatorów?
    Zdjęcia były robione przed wymianą.
    alekt77 napisał:
    Najprawdopodobniej masz uszkodzony zasilacz na płytce sterownika, jeśli dobrze odczytałem, układ scalony U2, po lewej stronie od kondensatora na 400V (10µF?). Na zdjęciu nie widać napisu na nim. Jaki to układ? Na jakie napięcie jest cewka przekaźnika?
    Ten układ to Q321. Nigdzie nie mogę znaleźć noty katalogowej tego układu.

    0
  • #11 08 Mar 2015 13:16
    stiff12
    Poziom 19  

    Tam przy transformatorku chyba jest błąd w lutach, sprawdź miernikiem połączenia.

    0
  • #12 11 Mar 2015 15:29
    zelmer2
    Poziom 12  

    Płytkę oddałem do doświadczonego elektronika. Stwierdził uszkodzenie pamięci. Naprawa nieopłacalna.

    Dziękuję wszystkim za pomoc

    0