Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor gaśnie po kilku sekundach

adam1581 03 Mar 2015 23:20 1071 2
  • #1 03 Mar 2015 23:20
    adam1581
    Poziom 12  

    Witajcie

    Opis problemu:
    Podłączyłem monitor poprzez wejście D-Sub z kartą graficzną (przejściówka dvi-dsub).
    Monitor widać, że działa bo świeci dioda LED na zielono .
    Obraz się nie wyświetla, nie wiem czym jest to spowodowane.
    Jeżeli wyłączę i włączę monitor to obraz pokaże się na kilka sekund po czym zgaśnie.
    Monitor był sprawdzany także na laptopie efekt ten sam, w chwili obecnej pracuje na innym monitorze wiec to nie wina okablowania czy też mojego sprzętu .

    Dodam, że jest to monitor HP W19 . Został podłączany do nowego laptopa, wiec wina sprzętu całkowicie wykluczona .

    EDIT: Podłączyłem go do mojego PC, nowego laptopa i starszego laptopa efekt wszędzie ten sam. Oprócz na starym laptopie tam od razu (czasami!) włączał monitor tryb czuwania ... Sprawdzone na 2 kablach D-SUB ze względu na to, że nie posiadam kabla DVI-HDMI.

    0 2
  • Mitronik
  • #2 03 Mar 2015 23:22
    stybydyby
    Poziom 12  

    Na 99% są to kondensatory na płytce zasilającej.
    Rozkręć monitor i zrób zdjęcia płytki zasilającej albo sprawdź czy kondensatory nie są spuchniętę.
    Musisz je przelutowac.
    W serwisie wezmą pewnie dużo bo zdzierają więc najlepiej zrób to sam.
    Wystarczy ci zwykła tania lutownica z allegro za 10zł z przesyłką, odrobina cyny i zdolności manualnych.

    0
  • Mitronik
  • #3 03 Mar 2015 23:24
    adam1581
    Poziom 12  

    Jutro sprawdzę to, dobrze wiedzieć :) Będę wiedział przynajmniej na przyszłość, na szczęście lutownice mam więc dam radę . Dzisiaj jest już późno i nie chce mi się rozkręcać, dzięki za szybką odpowiedź .

    0