Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco/Royal/SUP016RE - Komunikat zablokowany zaparzacz

04 Mar 2015 15:54 1935 5
  • Poziom 9  
    Witam,
    Problem dotyczy ekspresu do kawy saeco royal sup016re.
    Po włączeniu robi selftest i wywala błąd zablokowany zaparzacz (brewunit blocked)
    Nie porusza napędem zaparzacza, również bez włożonego zaparzacza po załączeniu styków.
    Na początku pomyślałem że to tip33c i go wymieniłem ale nadal bez zmian, wymieniłem więc całą płytę tą gdzie wpina się napęd na nową i nadal to samo.
    Sprawdziłem napęd styki są w porządku, tryby do wymiana ale to nie zmienia faktu że nie porusza nadal napędem. Po podłączeniu zewnętrznego żródła zasilania do wtyczki silnika napędu silnik działa i dławiki na przewodach też ok skoro działa, co prawda sprawdzałem podłączając 12v z prostownika a powinno być chyba 9 ale to chyba wielkiej różnicy nie robi.
    Widzę też że bezpieczniki termiczne tacki są upalone, ale to chyba związku niema?
    Czy warto ryzykować i kupować płytę z eprom?
    Czy może sprawa jest prostsza i da się to jakoś szybko rozwiązać?

    Dodano po 48 [minuty]:

    Chyba sam sobie rozwiązałem problem, jednak te bezpieczniki tacki są ważne bez nich napęd nie działa. :)
  • Poziom 9  
    A u mnie pierwsze się zablokował zaparzacz w trakcie robienia kawy. Rozkręciłem, wyjąłem, wyczyściłem (blok). Problem jest taki że po włożeniu bloku robi test zaparzacza i wolno się kręci w jedną a później w drugą stronę. Następnie się zatrzymuje i wychodzi napis blokada zaparzacza. Może Pan coś podpowie?
  • Poziom 9  
    Prawdopodobnie styczniki napędu. są tam dwa, może jeden z nich nie działa właściwie, czasem też może to być spowodowane uszkodzeniem plastikowych kół zębatych napędu. Napęd trzeba wyjąć rozkręcić o popatrzeć, potestować lub od razu wymienić styczniki.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A w najgorszym wypadku, winny jest tranzystorek TIP33C na płycie głównej na radiatorze. Ale da się go kupić i wymienić.
  • Poziom 9  
    Wczoraj rozebrałem napęd bloku zaparzacza (nawiasem mówiąc nie było to proste go wyjąć). Wszystko wygląda ok. Styczniki działają prawidłowo - sprawdziłem urządzeniem, zębatki kręcą się lekko, silnik też się kręci lekko. Po złożeniu to samo - kręci się wolno i wyskakuje błąd zaparzacza.
    Zostaje mi jeszcze ten TIP33C już wiem gdzie go kupić:)
  • Poziom 9  
    Normalnie jestem z siebie dumny!! Dowiedzieć się gdzie szukać (podpowiedź asfixcom) a znaleźć i naprawić to duża równica. Rzeczywiście uszkodzony był tranzystor TIP 33C. Ja wymieniłem na TIP 35C bo nie mogłem kupić 33C. Ma taki sam rozmiar tylko trochę większe parametry. Jeżeli jest ktoś takim laikiem jak ja to polecam Link Z tym filmikiem dacie radę.
    Dzięki asfixcom.
  • Poziom 9  
    Cieszę się że pomogłem. Dodaj plusik. Teraz tylko ustaw odpowiednio młynek co by nie mielił za grubo, bo wtedy lecą albo tryby albo tranzystorek, napęd niema siły ścisnąć zmielonej porcji jak jest za grubo.