Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

scania 124l 420 hpi 2004 - Wleczona oś skrętna /hydraulika/

Piotrekstart 04 Mar 2015 19:38 14391 17
Wago
    Piotrekstart
    Level 13  
    Witam. Wszystkich.
    Poszukuje schematu lub instrukcji napełnienia instalacji hydraulicznej sterowania trzeciej osi wleczonej skrętnej.
    Posiadam urządzenie i chciał bym w własnym zakresie odpowietrzyć układ hydrauliczny i nabić w nim ciśnienie pracy.

Czy ktoś posiada protokół takiej obsługi? Lub wie jak to się odbywa.

Pozdrawiam.
  • Wago
    szaman108
    Level 31  
    Jest z tym trochę zabawy :D
    Numer nadwozia poproszę!
    Piotrekstart
    Level 13  
    XLER6X20004509722
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    Piotrekstart
    Level 13  
    nie jest inny
    Piotrekstart
    Level 13  
    super o to właśnie mi chodziło bardzo dziękuje kolego

uzupełnienie ciśnienia z odpowietrzeniem zajęło mi 40 min. scania 124l 420 hpi 2004 - Wleczona oś skrętna /hydraulika/

taką pompę zrobiliśmy dla własnych potrzeb złącza hydrauliczne były drogie i do tego trzeba było je jeszcze przerobić ale wydaje się nam ze i tak opłacało się jeśli patrzeć na koszta takiej usługi w serwisie... a do tej pory już 5 razy było taka usługa...

Pozdrawiam
    szaman108
    Level 31  
    Witam

Też myślałem nad zrobieniem czegoś takiego ale nie mam na to roboty poza serwisem.Chciałem wykorzystać do tego pompę od windy :D
    Piotrekstart
    Level 13  
    Jest trochę kasy by to zrobić.
    Na firmie mamy pompę od windy/wagi.
    Ale na allegro znalazłem pompę na 230V i to w tej samej miejscowości co mieszkam i zdecydowaliśmy się na nią bo lepiej przy eksploatacji i może jeszcze do czegoś innego się przyda.

A fakt że jak wspominałem już w firmie taka usługa była robiona w serwisie (żaden warsztat w okolicy nie posiada urządzenia do obsługi tego typu układu hydraulicznego) 5 razy i do tego jeszcze przy ostatniej takiej obsłudze nie zauważyli że przewód elastyczny jest przetarty i niebawem się uszkodzi to go nie wymienili a napełnili układ. I do tego chyba mamy uszkodzony siłownik główny i pewnie czeka nas naprawa jego to zdecydowaliśmy się zrobić sobie takowe urządzenie.

A w firmie są dwa auta z takim układem sterowania osi.

koszt naszego urządzenia mniej niż 2000zł. /wszystko zakupione nic z własnych zapasów/

Może ktoś zna warsztat ale doby który zajmuje się naprawą tych siłowników za rozsądne pieniądze ?
    szaman108
    Level 31  
    Tak wszystko spoko tylko ja masz zrobioną na pompie z zasilaniem 24v to ułatwia życie w terenie.
    Piotrekstart
    Level 13  
    Też racja ale u nas raczej w terenie tego nie musimy robić bo auto najdalej od bazy się oddala na 300km i wraca z podniesiona osia bo jest pusty. A usługowo raczej to nie u nas chyba że ktoś się zgłosi przypadkiem. Raczej zrobiliśmy to dla siebie nie usługowo.

Dodano po 4 [minuty]:

A ma kolega jeszcze jakieś inf do obsługi tego modelu ?
    szaman108
    Level 31  
    To znaczy...biega o oś czy o inne elementy?
    Piotrekstart
    Level 13  
    chodzi mi o całe auto... bo cały czas jeszcze się borykamy z dużym spalaniem tak jak w innym temacie opisałem.
    szaman108
    Level 31  
    O joj całe auto to jest tego kilka ładnych mega...Najlepiej popatrz w siecia za programem ,,scania multi" tam jest wszystko co potrzeba i zawsze pod ręką :D
    Piotrekstart
    Level 13  
    oo widzisz coś dobrego zawracam ci głowę zamiast od razu mówić ze chce coś na po dobę rapida od daf-a Dziękuje kolego.

Tylko panowie jeszcze raz powtórzę pytanie
    Znacie jakiś dobry warsztat gdzie mi zrobią główny siłownik bo mam nieszczelność wali olej do zbiorniczka wspomagania.
    jestem z pomorskiego ale jak by się dało to nawet gdzieś dalej bym zawiózł byle umiał te siłowniki robić.
    mecenas_1
    Level 2  
    Jest to duży problem. Siłowniki te są nie rozbieralne i naprawa jest moim zdaniem trudna. Ja znalazłem firmę z Bydgoszczy ale nie poradzili sobie żeby nie wlasne urządzenie do odpowietrzania to cenowo koszmar. Zakupilem używane siłowniki{ fakt ryzyko ale chodzi już pół roku i jest ok} . Prawdopodobnie problem tkwi w materiałach uszczelniających . Jak uda Ci sie znaleźć kogoś kto potrafi naprawiać takie siłowniki chętnie zkorzystam.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli chodzi o przeciek do zbiorniczka wyrównawczego to do wymiany jest siłownik Główny {ten z przodu}
    karlos85
    Level 16  
    Z siłownika ośi skrętnej do zbiorniczka wyrównawczego ???
    Macie na myśli zbiorniczek wyrównawczy wspomagania osi1 ??
    To zupełnie dwa rożne obwody hydrauliczne ....
    Piotrekstart
    Level 13  
    tak przelewa się olej wspomagania w zbiorniczku wyrównawczym instrukcja skani mówi ze to uszkodzony główny siłownik czyli ten przy pierwszej osi z pięcioma przyłączami