Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu

04 Mar 2015 20:01 1728 11
  • Poziom 9  
    Witam,

    Od prawie miesiąca męczę się z laptopem Dell Inspiron 6400, mianowicie kupiłem go bez dysku i baterii jako "sprawnego".

    Podczas próby instalacji systemu czekała mnie jednak niemiła niespodzianka, gdyż zawiesza się w następujących momentach:

    - Windows 7: bootuje się z płyty bądź pendrive'a, leci ten pierwszy szybki biały pasek ładujący pliki instalatora, potem drugi - wolniejszy (ok 30-60 sek.), potem wyświetla się już te ładne okienko Windows, które powinno "mienić" się tylko ok kilku sekund i powinno przejść dalej, lecz tu koniec - mieni się wolno i tak pozostawiany był nawet na 2 noce - tu się po prostu zawiesza i tak zostaje.


    Windows XP: bootuje również od razu, po chwili wgrywa te pierwsze sterowniki (niebieski ekran i informacje o instalowanych sterownikach na dole ekranu), lecz po załadowaniu ich ekran robi się czarny, w lewym górnym rogu pojawia się migający kursor i tak już migając pozostaje na amen (również było pozostawiane na noc).


    Działania wykonane do tej pory, które nie przyniosły efektu:

    - test płyty głównej - OK
    - RAMu - OK
    - dysku - OK
    - podmienianie dwóch dysków (160 GB i 500 GB)
    - aktualizacja BIOS do A17
    - wymiana baterii CMOS
    - próby instalacji różnych wersji systemu z wielu nośników i pendrive
    - przegląd wizualny płyty za jakimś np usmażonym układem (przy okazji wymiana pasty na CPU i grafice oraz generalne czyszczenie)
    - modlitwa o cierpliwość. :!:


    Ręce mi opadają powoli.

    Jeśli miał ktoś podobny problem lub ma jakieś sugestie, to będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego dziwnego przypadku.
  • Poziom 18  
    Jaki procesor w nim siedzi?
    Jaką wersje systemu instalujesz? Miałem kiedyś coś podobnego. Okazało się ze instalowana wersja systemu była 64bit a procesor 32bit. Możliwe tez ze jest cos nie tak w bios'ie. Jak mozesz to daj jakieś zdjęcia z ustawień bios'u.

    Jezeli siedzi w nim T2300 to zainstaluj system 32-bit
  • Poziom 9  
    Jeszcze dziś wrzucę fotki z biosu, a jeśli chodzi o system to żaden nie idzie ale skupiałem się na 32 bitowych bo to stary rupieć z procesorem Intel Core Duo "aż" 1,66 GHz (chyba ten co napisałeś) i 1 GB RAM.

    Później wrzucę fotki z BIOSu (jeśli można tu tyle wrzucić bo trochę ich wyszło).

    Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

    porobiłem fotki BIOSu z tym, że na szybko przerabiane żeby prawie 30 nie wrzucać ,mam nadzieję, że widać i że będzie Ci się chciało to przestudiować - to są domyślne ustawienia- może oprócz alarmowania o baterii - wyłączyłem bo nie mam;)

    Mam nadzieję, że mnie oświecisz i faktycznie wyjdzie że to kwestia jakiegoś upierdliwego ustawienia.

    Z góry dzięki Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu Dell Inspiron 6400 zawiesza się na początku instalacji systemu
  • Poziom 19  
    System który wgrywasz, z oryginalnej płyty, czy przegrywany- pirat? Wstaw smart dysku.
  • Poziom 9  
    Nie mam jak w tej chwili wrzucić smarta ale dysk jest na 100% ok bo próbowałem na dwóch sprawnych (pierwszy z mojego innego laptopa, który testowałem i sprawdzałem smart zaraz przed przełożeniem - jeszcze na win 7 w poprzednim laptopie) a jeśli chodzi o windowsa, którego instaluje teraz to powiem szczerze, że próbowałem przeróżnych kopii i xp i 7, na różnych nośnikach (cd,dvd,pendrive) i w każdym przypadku jest ten sam efekt, próbowałem już nawet wersji win.7 specjalnie robionej pod Dell'a ale jest to samo. Jedyna różnica to oczywiście czas "oczekiwania na zawiechę" - z pendriva idzie szybciej niż z CD/DVD. Piszę tak o tych "różnych wersjach windows"-oczywiście to wszystko w celach testowych żeby wiedzieć czy jest sens go robić. Dziwna sprawa , po prostu jak by płyta główna w pewnym momencie blokowała dalszą instalację systemu;/ dlatego pomyślałem ,że może to kwestia jakiegoś dziwnego ustawienia w BIOSie (?)..tylko sam w tej wersji za wiele nie zdziałam.

    się rozpisałem :D
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Zresetuj bios i zobacz co dało.
  • Poziom 9  
    to samo, tego próbowałem już na starym biosie przed aktualizacją.
  • Spec od komputerów
    Jeśli BIOS w tym modelu umożliwia zmianę trybu pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE, to zmień na IDE i powtórz instalację.
  • Poziom 9  
    Niestety właśnie takich opcji nie ma w tym BIOSie ;/
  • Spec od komputerów
    W takim razie bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie mostka południowego ICH7-M.
  • Poziom 18  
    Moze to głupie ale moze jest cos nie tak ze złączem dysku na płycie głównej.