Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

toyota avensis t25 116 brak mocy

michalosinski83 05 Mar 2015 14:48 12141 8
    michalosinski83
    Level 10  
    Witam serdecznie wszystkich.Otoz mam problem z moja avensis t25 2.0 diesel.Problem wyglada nastepujaco.Jakis miesiac temu w trakcie jazdy zapalila sie kontrolka "check engine"wskutek czego gdy wcisnalem gaz auto nie mialo mocy.Zatrzymalem.sie zgasilem.silnik po czym ponownie go uruchomiłem i auto znowu zaczelo jechac ale palila sie kontrolka "check engine".Dwa dni pozniej po nocy odpalilem samochod i kontrolka sie nie palila i auto jechalo normalnie.Tydzien pozniej na trtrasie auto jechalo az do pewnego momentu i znowu stracilo moc ale zadna kontrolka sie nie zapalila.Po redukcji biegu i wcisnieciu gazu widzialem czarna chmura dymu(bąk) i auto znowu mialo moc.W chwili obecnej wyglada tak że czasami turbina sie zalacza a czasami nie.Po podlaczeniu pod komputer wyskoczyl popularny P1251(przeladowanie).Moje pytanie jakie moga byc przyczyny?Po moich wstepnych ogledzinach nic nic nie znalazlem.Mianowicie posprawdzalem wszystkie wezyki,wtyczki jak i rowniez ciegno ktore jest podlaczone do turbiny(gruszka) ktore jest odpowiedzialne za otwieranie kierownic i stwierdzam ze chodzi lekko.Prosze drogich forumowiczow o porade byc moze ktos sie spotkal z takim objawem.
    michalosinski83
    Level 10  
    Witam.Dziekuje za podpowiedz jak i zarówno nasuwa sie kolejne pytanie.Czy ten elektrozaworda sie jakos spryskac i rozruszac bez wyciagania turbiny?Czy sensor(mowa o sensor pressure nad egr) moze rowniez zle funkcjonowac czy jest tak ze dziala lub nie dziala?Dodam jeszcze ze w czwartek postanowilem wymontowac egr do czyszczenia i wyjeciu go i rozkreceniu nie byl brudny ale po wcisnieciu tej sprezyny nie cofnela sie spowrotem.Po wyczyszczeniu i wymoczeniu chodzilo delikatnie i odbijala ta sprezyna.Od czwartku jezdze autem i nic sie nie dzieje.Czy moglo byc to spowodowane rowniez zasyfialym egr jak wspomnialem wyzej?pozdrawiam
    michalosinski83
    Level 10  
    Bede wdzieczny jak kolega mi jeszcze podpowie w ktorym miejscu najlepiej spryskac?czy chodzi o to cięgno metalowe co jest polaczone z gruszka?A co miales na mysli ze dziala jak chce?
    michalosinski83
    Level 10  
    Witam ponownie.jak wspomnialem we wczesniejszych postach o problemie jaki dotyka moja avke,po tygodniu jazdy problem powrocil.Dodam iz zostal wymontowany egr w celu wyczyszczenia i zamontowany spowrotem.Auto jezdzilo do dnia wczorajszego.W trakcie jazdy zapalila sie kontrolka "check engine",spadek mocy.Po.zgaszeniu i.ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy ale lampka dalej sie pali.Mam pytanie czy warto inwestować w nowy sensor czy od razu wymontowac turbine w celu wyczyszczenia? Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi
    piotr2593
    Level 10  
    Witam. Mam problem... Mam toyote avensis 2.0 disel 116km. Dzisiaj wracalismy z wakacji. I bylo wszystko ok moc byla przyspieszal i ogolnie... Przyznac musze ze nie oszczedzalem silnik jechalem powyzej 140. I zjechalem na paekiecie zeby zjesc obiad... I zaraz po zatrzymaniu wlaczylem silnik. Po obiedzie opalilam i chcialam jechac dalej i... Nagle brak mocy... Do 100km/h ciezko mu sie rozbujac ogolnie max 120..... Co sie mogla stac... Czy to wina moja ze niezostawilem silnik na wolnego obratach chwile na przerwie w trasie?

Dodac tylko ze zadna kontrolka sie nie zapalila
    bandi21
    Level 30  
    Sensor praktycznie nigdy się nie psuje w tym modelu.Problem raczej jest w turbinie i geometria jest do czyszczenia.Czasami pomaga dynamiczna jazda z pełnym wykorzystaniem obrotów sinika na każdym biegu.