Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

toyota avensis t25 116 brak mocy

michalosinski83 05 Mar 2015 14:48 9072 8
  • #1
    michalosinski83
    Level 9  
    Witam serdecznie wszystkich.Otoz mam problem z moja avensis t25 2.0 diesel.Problem wyglada nastepujaco.Jakis miesiac temu w trakcie jazdy zapalila sie kontrolka "check engine"wskutek czego gdy wcisnalem gaz auto nie mialo mocy.Zatrzymalem.sie zgasilem.silnik po czym ponownie go uruchomiłem i auto znowu zaczelo jechac ale palila sie kontrolka "check engine".Dwa dni pozniej po nocy odpalilem samochod i kontrolka sie nie palila i auto jechalo normalnie.Tydzien pozniej na trtrasie auto jechalo az do pewnego momentu i znowu stracilo moc ale zadna kontrolka sie nie zapalila.Po redukcji biegu i wcisnieciu gazu widzialem czarna chmura dymu(bąk) i auto znowu mialo moc.W chwili obecnej wyglada tak że czasami turbina sie zalacza a czasami nie.Po podlaczeniu pod komputer wyskoczyl popularny P1251(przeladowanie).Moje pytanie jakie moga byc przyczyny?Po moich wstepnych ogledzinach nic nic nie znalazlem.Mianowicie posprawdzalem wszystkie wezyki,wtyczki jak i rowniez ciegno ktore jest podlaczone do turbiny(gruszka) ktore jest odpowiedzialne za otwieranie kierownic i stwierdzam ze chodzi lekko.Prosze drogich forumowiczow o porade byc moze ktos sie spotkal z takim objawem.
  • #3
    michalosinski83
    Level 9  
    Witam.Dziekuje za podpowiedz jak i zarówno nasuwa sie kolejne pytanie.Czy ten elektrozaworda sie jakos spryskac i rozruszac bez wyciagania turbiny?Czy sensor(mowa o sensor pressure nad egr) moze rowniez zle funkcjonowac czy jest tak ze dziala lub nie dziala?Dodam jeszcze ze w czwartek postanowilem wymontowac egr do czyszczenia i wyjeciu go i rozkreceniu nie byl brudny ale po wcisnieciu tej sprezyny nie cofnela sie spowrotem.Po wyczyszczeniu i wymoczeniu chodzilo delikatnie i odbijala ta sprezyna.Od czwartku jezdze autem i nic sie nie dzieje.Czy moglo byc to spowodowane rowniez zasyfialym egr jak wspomnialem wyzej?pozdrawiam
  • #5
    michalosinski83
    Level 9  
    Bede wdzieczny jak kolega mi jeszcze podpowie w ktorym miejscu najlepiej spryskac?czy chodzi o to cięgno metalowe co jest polaczone z gruszka?A co miales na mysli ze dziala jak chce?
  • #7
    michalosinski83
    Level 9  
    Witam ponownie.jak wspomnialem we wczesniejszych postach o problemie jaki dotyka moja avke,po tygodniu jazdy problem powrocil.Dodam iz zostal wymontowany egr w celu wyczyszczenia i zamontowany spowrotem.Auto jezdzilo do dnia wczorajszego.W trakcie jazdy zapalila sie kontrolka "check engine",spadek mocy.Po.zgaszeniu i.ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy ale lampka dalej sie pali.Mam pytanie czy warto inwestować w nowy sensor czy od razu wymontowac turbine w celu wyczyszczenia? Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi
  • #8
    piotr2593
    Level 10  
    Witam. Mam problem... Mam toyote avensis 2.0 disel 116km. Dzisiaj wracalismy z wakacji. I bylo wszystko ok moc byla przyspieszal i ogolnie... Przyznac musze ze nie oszczedzalem silnik jechalem powyzej 140. I zjechalem na paekiecie zeby zjesc obiad... I zaraz po zatrzymaniu wlaczylem silnik. Po obiedzie opalilam i chcialam jechac dalej i... Nagle brak mocy... Do 100km/h ciezko mu sie rozbujac ogolnie max 120..... Co sie mogla stac... Czy to wina moja ze niezostawilem silnik na wolnego obratach chwile na przerwie w trasie?

    Dodac tylko ze zadna kontrolka sie nie zapalila
  • #9
    bandi21
    Level 30  
    Sensor praktycznie nigdy się nie psuje w tym modelu.Problem raczej jest w turbinie i geometria jest do czyszczenia.Czasami pomaga dynamiczna jazda z pełnym wykorzystaniem obrotów sinika na każdym biegu.