Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN

05 Mar 2015 22:28 2250 7
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Mam następujący problem z odbiorem telewizji naziemnej, z którym nie mogę sobie poradzić od dłuższego czasu.
    Instalację mam połączoną tak, jak na załączonym schemacie. Na TV3 i TV4 odbieram wszystkie multipleksy, siła sygnału to 98% jakość 100%. Natomiast na TV1 oraz TV2 praktycznie nie można niczego obejrzeć, w zależności od multipleksu siła sygnału wacha się od 20% do 1%, a jakość od 30% do 0%.
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dodam tylko, że gdy podłącze TV1 lub TV2 bezpośrednio do splittera, to odbieram wszystkie kanały, jakość i siła sygnału wynoszą wówczas 99-100%.
    Zastanawiałem się, czy sygnał podawany do multiswitcha nie jest za silny, ale po wyelimonowaniu zasilacza antenowego nie odbieram niczego.
    Z kolei po odłączeniu splittera od multiswitch i bez zasilacza antenowego, na TV3 i TV4 odbieram telewizję naziemną bez problemów z siłą sygnału wynoszącą około 80%.
    Kupiłem tłumik sygnału i zamontowałem go na wejściu multiswitcha, ale bez efektów.

    Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje; czy może być tak, że multiswitch tłumi sygnał DVB-T z niego wychodzący?

    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.


    Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN

    Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN
    Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN Słaby sygnał DVB-T po przejsciu przez multiswitch SPAUN
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Panu Michałowi zapewne chodziło o tor terrestrial :)
  • Moderator
    Piszesz: "ale po wyeliminowaniu zasilacza antenowego nie odbieram niczego.".
    Jeżeli tylko odłączasz zasilacz i nie demontujesz wzmacniacza przy antenie to nic dziwnego że nic nie odbierasz. Wzmacniacz bez podawania zasilania jest tłumikiem, im lepszy wzmacniacz tym (wówczas) lepiej tłumi. To tak odnośnie wzmacniaczy antenowych

    Multiswich jaki posiadasz jest dedykowany na rynek niemiecki i jest przeznaczony do podłączenia lokalnej kablówki do multiswicha. Niemcy tak robią u siebie w domach, dołączają kablówkę do sygnałów satelitarnych.
    Oznacza to że wejście "naziemne" ma wprowadzone tłumienie 20 dB oraz maksymalny poziom 102 dB. Przynajmniej tak wynika z niemieckiego manuala. .

    Dodatkowo producent powołuje się na normę EN60728-3, a to norma dotycząca sygnałów naziemnych analogowych i MPEG2 oraz satelitarnych DVB-S. W Polsce ta norma nie ma zastosowania.

    Z tego co pamiętam to sygnał w Swarzędzu nie jest najsilniejszy i o ile wzmacniacz przy antenie nie jest może specjalnie wskazany to cały system podziału sygnału musi być dobrze wyliczony by nie wprowadzać niepotrzebnych strat.

    Najprościej będzie założyć proste pasywne sumatory sygnałów naziemnych i satelitarnych i nie wprowadzać sygnału naziemnego do multiswicha.
    Może być coś takiego:
    http://www.dipol.com.pl/sumator_sygnalow_tv-sat_dc-009_terra_R85300.htm
    I zainstalowac na kablach pomiędzy multiswichem a TV1 i TV2.
  • Poziom 2  
    Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie tematu irekr. Spróbuję z tym sumatorem sygnałów.
    Swoją drogą sprzedawca wcisnął mi multiswitch, który nie powinien być sprzedawany w Polsce.
  • Poziom 2  
    Troszkę późno piszę, ale dłuższy czas byłem za granicą. Wracając do tematu, problem z odbiorem telewizji rozwiązało dodanie sumatora sygnałów naziemnych i satelitarnych pomiędzy TV1 i TV2 a multiswitchem. Zamontowałem dwa sumatory, takie jak zaproponował irekr.
    Obecnie na TV1 i TV2 siła sygnału DVB-T wynosi 90%, a jakość 100%.
    Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu, temat można zamknąć.
  • Moderator
    Miło że wszystko działa. Temat - jako jego autor - sam możesz zamknąć....
  • Poziom 2  
    A więc temat zamykam.