Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus K51ae - Uszkodzony procesor?

06 Mar 2015 07:03 1011 12
  • Poziom 19  
    Witam
    Posiadam laptopa Asus K51AE. Wczoraj miała miejsce sytuacja, po włączeniu czarny ekran, nic nie da się zrobić. Kiedy go rozkrecilem, układ chłodzenia w miejscu procesora jest bardzo gorący. poza tym dysk słychać że startuje, napęd optyczny również. Po jakimś czasie nawet na chwilkę zobaczyłem logo Asus po włączeniu sprzętu. Sądzę że to nie układ graficzny, gdyż był on już wymieniany na nowy model bez wady fabrycznej, która występuje w tych laptopach. Macie ewentualnie jakieś propozycje?
  • Poziom 26  
    A system startuje - dzwięki ?. Jeśli tak to wina podświetlania matrycy,samej matrycy LED,taśmy matrycy.Jeśli nie to wina płyty głównej,najczęściej układy przetwornic lub BIOS-wada,słaba bateria.Być może też panowie z serwisu nie postarali się przy wymianie GPU.Trzeba po kolei eliminować potencjalne przyczyny.
    https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=986
  • Poziom 19  
    Nie startuje system, czarny ekran kompletnie. Ale tak jak mówię, przez moment przy starcie uruchomił mi się, potem pojedynczy sygnał z komputera zauważyłem logo Asus i wylaczyl się. Procesor jest bardzo gorący od raZu po starcie.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Dysk oraz napęd ruszają, słychac ich pracę,natomiast gdy uszkodził mi się układ Bga kompletnie żadne podzespoły nie dawały oznak życia
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    Kiedy go rozkrecilem, układ chłodzenia w miejscu procesora jest bardzo gorący


    Na początek wymień AMD Sempron / AMD Athlon II / AMD Turion™ X2 M320 .. , cokolwiek tam masz .

    ______________
    Podaj napisy z MB.
  • Poziom 19  
    Tak zrobię na początek, dziś lub jutro będę miał na podmiane
  • Poziom 12  
    Wyłącza go z powodu temperatury procka, osiąga graniczną i odcina zasilanie, każda płyta ma zabezpieczenie przeciwko usmażeniu procka
    czy na zewnętrznym monitorze obraz się pojawia?
    czy na samej baterii, samej ładowarce objawy te same?
    czy masz pewność że mostek był wymieniany i czy na bank północny? bo szczerze mówiąc poprzednie objawy bardziej pasowały by do mostka południowego (to by wyjaśniało brak oznak życia) ewentualnie podstawka pod procesor czy sam procek, nie spotkałem się z ubitym chipsetem który nie dał by oznak życia dlatego te przypuszczenia że serwis przyleciał w kulki.
  • Poziom 19  
    Takie same objawy na baterii jak i na zasilaniu zewnętrznym. Płyta ma wymieniony układ Bga na nowszy bez wady fabrycznej, reaguje na połączenie ładowarki, ładuje baterie, startuje napęd jak i dysk i tak jak mówię na moment włączył mi się ekran startowy, po chwili pojedynczy pisk i zgasł komputer. Sprawdzę najpierw procesor. Od razu mówię że włączyłem po kolei z wyjetymi podzespołami. Zobaczymy co dalej się okaże
  • Poziom 12  
    Pisząc "Płyta ma wymieniony układ Bga na nowszy bez wady fabrycznej" rozumiem że masz na myśli chipset czyli mostek północny opisywany w necie jako "wadliwy fabrycznie".
    Określenie " Bga" oznacza typ lutowania układu wiec jest mało precyzyjne, zarówno mostek północny jak i południowy są w ten sposób lutowane.

    Mostek północny odpowiedzialny jest za komunikację pomiędzy procesorem, pamięcią operacyjną i kartą graficzną. Pełni on również rolę kontrolera pamięci, niekiedy zintegrowany jest z układem graficznym

    Mostek południowy odpowiedzialny jest z kolei za komunikację procesora z pozostałymi, wolniejszymi podzespołami takimi jak złącza IDE/ATA/SATA/ATAPI
  • Poziom 19  
    Dokładnie tak, wymieniony był mostek północy.
  • Poziom 19  
    Podłożyłem sprawny procesor i niestety sytuacja właściwie ta sama. Udało mi się raz go uruchomić i wejść do biosu. Ale po wyłączeniu i włączeniu nadal jest to samo. Czarny ekran i migające diody NumLock i CapsLock. Chyba znów do wymiany mostek północny...
  • Poziom 12  
    Nowy procek też się tak grzeje od razu jak poprzedni?


    Mateo_19_07 napisał:
    Udało mi się raz go uruchomić i wejść do biosu. Ale po wyłączeniu i włączeniu


    Ty go wyłączyłeś czy sam zdechł?

    Mateo_19_07 napisał:

    nadal jest to samo. Czarny ekran i migające diody NumLock i CapsLock.


    to w końcu jak to jest, poprzednio było tak

    Mateo_19_07 napisał:
    Nie startuje system, czarny ekran kompletnie. Ale tak jak mówię, przez moment przy starcie uruchomił mi się, potem pojedynczy sygnał z komputera zauważyłem logo Asus i wyłączył się.


    migają te diody czy zdycha z tym pojedynczym sygnałem?
    Ten sygnał to z głośnika czy pisk z płyty, po jakim czasie występuje?

    Uruchamiałeś z którymkolwiek procesorem bez radiatora?
  • Poziom 29  
    Amd nigdy nie wypuściło żadnych "układów poprawionych, bez wady fabrycznej" .Jak wstawi się faktycznie nowy układ to laptop przy dbaniu o chłodzenie podziała znów z 2 , 3może 4 lata a póżniej prawdopodobnie się uszkodzi/
  • Poziom 19  
    Sytuacja identyczna. Nie był to procesor a wina mostka północnego. Podgrzałem układ, póki co chodzi kwestia jak długo. Będę zmuszony po raz kolejny wymienić mostek na nowy. Cóż, uroki AMD... Jutro jadę po nowy laptop, na czymś trzeba pracować. Po włączeniu czarny ekran i pulsujące dwie diody NumLock i CapsLock. Tyle. Wentylator pracował, dysk i napęd również.

    Temat do zamknięcia