Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra F - Bardzo wysokie obroty na biegu jałowym

osliczka 07 Mar 2015 11:39 3126 20
  • #1 07 Mar 2015 11:39
    osliczka
    Poziom 14  

    Kolega przyjechał Oplem Astrą F 1996r. Silnik 1.4 8V. Problem jest w obrotach na biegu jałowym sięgają one 2600 obr./min.
    Po kilku sekundach od odpalenia wyrzuca Check z błędem 00035. (Brak sterownia biegiem jałowym). Interpretacja mówi, że to tylko różnica w obrotach zadanych i rzeczywistych > 170 obr./min.
    Podmieniliśmy krokowca ale jest bez zmian.
    Kilka razy sprawdzaliśmy szczelność dolotu osłuchując i oglądając dokładnie rurki oraz używając strartera. Korpus przepustnicy został wyjęty żeby wyeliminować uszczelki pod zespołem przepustnicy. Wszystko cacy.
    Analiza danych z czujników nic nie dała. MAP chodzi w zakresie 0,8V na jałowym do 5V po max. wciśnięciu gazu. Temperatury płynu ok. Zrobiliśmy eksperyment. Wysunęliśmy w max. położenie krokowca i przykręciliśmy na miejsce bez podłączania. Chciałem uzyskać efekt zamknięcia kanału bocznikowego. Nie spowodowało to żadnej zmiany. Wg kompa przepustnica uchylona jest na 7%, wtrysk leje paliwo na przepustnicę aż miło, wg mnie stanowczo zbyt dużo. Zdjąłem czujnik TPS żeby sprawdzić jego działanie i tu również jest ok, pokazuje pełen zakres o 0 do 99%.
    Co radzicie jeszcze sprawdzić? Co może powodować, że przepustnica otwiera się na 7% uchylenia a wtrysk podaje dość znaczną ilość paliwa?
    Zastanawiam mnie jeden fakt. Przepustnica ma sztywne połączenie z cięgnem. Jednak w momencie uchylenia cięgno pozostaje nieruszone w pozycji spoczynkowej i opiera się na ograniczniku.

    0 20
  • #2 07 Mar 2015 12:02
    Oprysk Stonki
    Poziom 29  

    A jakie jest widziane napięcie na ślizgaczu potencjometru? I jaki silnik, C14NZ czy C14SE?

    0
  • #3 07 Mar 2015 12:05
    osliczka
    Poziom 14  

    Silnik C14NZ.
    Napięcie zasilające 5V.
    Odczyt na komputerze czyli w sumie to co widzi sterownik jest raczej prawidłowy 0% w spoczynku i 99% przy maksymalnym uchyleniu.

    0
  • #4 07 Mar 2015 12:13
    pusty20
    Poziom 22  

    Czym było to diagnozowane?
    Pomierz napięcia na TPS przy zamkniętej przepustnicy i podaj.Jeśli sterownik będzie widział ją otwartą to nie podejmie próby sterowania regulatorem biegu jałowego.
    A co do otwarcia przepustnicy opartej o ogranicznik to może tam ktoś coś kombinował?

    To w końcu uchylenie przepustnicy w spoczynku masz 7% jak w poście #1 czy 0% jak w późniejszym poście?

    0
  • #5 07 Mar 2015 12:20
    osliczka
    Poziom 14  

    Skanerem do opla który wcześniej raczej się nie mylił co do podstawowych wartości podawanych przez czujniki do sterownika.
    Czy jeśli sterownik podaje do komputera wartość 0% uchylenia to nie jest to tożsame z tym że widzi niskie napięcie, a jak pokazuje 99% to napięcie wraca bliskie 4,98V?
    Nie widać śladów kombinowania, ogranicznik jest wkręcony w korpus w taki sposób, że wystają 2mm gwintu który nie ma nacięcia ani czegokolwiek do regulacji więc tkwi tam w takiej pozycji od początku.

    0
  • #6 07 Mar 2015 12:27
    pusty20
    Poziom 22  

    Pomiar napięć nigdy nie zaszkodził i jest to chwila roboty przy tym silniku.
    Potencjometr może być przytarty w początkowym zakresie.Widać to na oscyloskopie i w takich przypadkach potrafi skutecznie ogłupić sterownik.Tym bardziej że nie bardzo nadal rozumiem czemu w pierwszym poście masz 7% a potem 0%?To dla sterownika dużo gdyż z tego co dobrze kojarze to sterownik radzi sobie z odchyłka max do 3% na TPS.
    A co do ogranicznika to spotkałem się już z cudotwórcami którzy potrafili kręcić ta śrubką albo delikatnie przyginali blaszkę od ogranicznika jak im auto gasnęło na wolnych ;-).

    0
  • #7 07 Mar 2015 12:39
    osliczka
    Poziom 14  

    Niby tak, spróbuję je zmierzyć. Możesz podrzucić na których pinach jest zasilanie 5V a na których powrót do sterownika wartości odczytanej? Ja odkręciłem czujnik TPS z korpusu przepustnicy i próbowałem ustawiać wartości 1-10% tak żeby je utrzymać przez kilkanaście sekund na stałym poziomie. Nie było z tym problemu.
    W ogóle dziwi mnie trochę konstrukcja tego silnika bo przecież to jest monowtrysk, wtryskiwacz dosłownie leje paliwo na przepustnicę, musi być sporo uchylona, żeby paliwo mogło się swobodnie przedostać. Przy tych 2,6 tys obr./min. uchla się właśnie na ok 7% podawane przez TPS. Jeśli przyjąc, że to jest ok 7% z 90 st. kątowych to daje kąt otwarcie ok. 6 st. SPORO.

    0
  • #8 07 Mar 2015 13:06
    pusty20
    Poziom 22  

    Styki A i B - napięcie zasilania czujnika ok.5V
    Styk C - napięcie proporcjonalne do otwarcia przepustnicy idące do sterownika.

    Inną kwestią jest czy wtryskiwacz nie przepuszcza paliwa oraz w jakim stanie jest oring uszczelniający na wtryskiwaczu bo może też spod niego cieknąć paliwo.

    1
  • #9 07 Mar 2015 13:09
    osliczka
    Poziom 14  

    wielkie dzięki, zmierzę i dam znać, chociaż po tym co pokazuje odczyt z komputera nie spodziewam się niczego złego. Pytanie dlaczego mimo że kanał krokowego zamknięty silnik ma tyle powietrza i czemu wtrysk podaje wg mnie tak dużą dawkę paliwa. Odczyt z kompa pokazuje wtrysk na poziomie 1ms co wg mnie jest bzdurą.

    0
  • #10 07 Mar 2015 13:15
    pusty20
    Poziom 22  

    Ten prosty silnik ogarnia się bez kompa ;-).Wszystko jest jak na dłoni i nie bardzo ma się co zepsuć.Klucze,śrubokręty,miernik i odrobina wiedzy oraz cierpliwości.

    0
  • #11 07 Mar 2015 13:28
    osliczka
    Poziom 14  

    tak było do tej pory, po objawach w 99% skupiłem się na szczelności dolotu, po sprawdzeniu że jest ok poległem bo odczyty są naprawdę ok. W ostateczności myślę nad tym czy nie jest uwalony ECU.

    0
  • #12 07 Mar 2015 13:34
    pusty20
    Poziom 22  

    Szczerze powiedziawszy wątpię.
    Narazie głowa do góry i zacznij od prostych rzeczy.Pomierz te napięcia i ewentualnie zobacz ten wtryskiwacz i oring.
    Zakładam że "lewiznę" sprawdziłeś rzetelnie...

    0
  • #13 07 Mar 2015 14:18
    osliczka
    Poziom 14  

    Tak, sprawdziłem "lewiznę" naprawdę solidnie. Co masz na myśli w sprawdzeniu wtryskiwacza i oringu?

    0
  • #14 08 Mar 2015 14:30
    osliczka
    Poziom 14  

    pusty20 napisał:
    Szczerze powiedziawszy wątpię.
    Narazie głowa do góry i zacznij od prostych rzeczy.Pomierz te napięcia i ewentualnie zobacz ten wtryskiwacz i oring.
    Zakładam że "lewiznę" sprawdziłeś rzetelnie...


    Dzisiaj sprawdzone ponownie wszystko tzn. szczelność i sygnał z TPS. Wszystko wygląda ok. Co dalej można jeszcze sprawdzić, niby prosty motor a zgubiłem zupełnie punkt zaczepienia.

    0
  • #15 08 Mar 2015 16:46
    ociz
    Moderator Samochody

    Nie jest przypadkiem po prostu rozwalona przepustnica?

    0
  • #16 08 Mar 2015 16:57
    1879006
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 08 Mar 2015 17:41
    pusty20
    Poziom 22  

    Podaj nam te napięcia na TPS między poszczególnymi pinami.Zwłaszcza na pinie C przy podpietym TPS i zamkniętej przepustnicy.

    0
  • #18 08 Mar 2015 23:18
    osliczka
    Poziom 14  

    ociz napisał:
    Nie jest przypadkiem po prostu rozwalona przepustnica?


    Auto nie ma zbyt wielkiego przebiegu, nie podejrzewam o wyrobienie ośki przepustnicy. Mechanicznie wygląda na sprawną, jednak fakt, że uchyla się dosyć znacząco przy pracującym silniku świadczy, że coś jest na rzeczy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    syrius32 napisał:
    Zdejmij rurkę od mapa(nie odłączaj mapa elektrycznie), zaślep i na zaślepionej odpal silnik.


    Wiem, że przewód do MAP'a to jedyne dojście powietrza za przepustnicą w korpusie przepustnicy. Zdjęcie przewodu i zaślepienie go powoduje spadek obrotów o jakiś tysiąc czyli do wartości ok. 1600 obr./min.

    Dodano po 1 [minuty]:

    pusty20 napisał:
    Podaj nam te napięcia na TPS między poszczególnymi pinami.Zwłaszcza na pinie C przy podpietym TPS i zamkniętej przepustnicy.


    0,76V przy zamkniętej i 4,81V przy otwartej.

    0
  • #19 09 Mar 2015 17:20
    1879006
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 09 Mar 2015 18:00
    pusty20
    Poziom 22  

    Linka gazu nie za bardzo napięta?Wężyk od kolektora do MAP uszczelnij bo chyba niezbyt ciasno siedzi...

    0
  • #21 22 Lip 2015 22:34
    osliczka
    Poziom 14  

    Problematyczny okazał się czujnik położenia wału. Zmieniał oporność w różnym zakresie temperatur.

    0
  Szukaj w 5mln produktów