Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rover 1.6 - Często pada CPWK, wymiana nie pomaga

08 Mar 2015 21:50 819 11
  • Poziom 12  
    Mam problem z roverem 1.6 .
    Dotyczy to CPWK który działa 100-200 km i te same objawy po nagrzaniu gaśnie i ciężko odpala a gdy odpali to nie dział na wszystkie tłoki. Wystarczy wtedy podmiana na inny CPWK i jest spokój na kolejne ileś tam km. Potem mogę wkręcić kolejny i tak w koło.
    Problem ten non stop jest.
    Cały zapłon wymieniony łącznie z kompem i nawet przewodem do CPWK.

    Ma ktoś na to pomysł, spotkał się z czymś takim?
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 12  
    Na bolcu CPWK? Zawsze czysty jak nowy wygląda
  • Poziom 12  
    Nic się nie dzieje z nim, przykręcony jest dobrze nawet rezystencje ma ok ale zachowuje się tak jak napisałem w pierwszym poście, po czasie świruje
  • Poziom 27  
    jakiej firmy ten czujnik
  • Poziom 12  
    Jak dobrze pamiętam to FACET 9.0006 to jest na tą chwile org. Nawet ze sklepu firmowego Rovera zamawiałem i tylko takie są innych nie ma. W sumie miałem dwa org z demontażu i dwa te FACET
  • Poziom 27  
    załóż oryginał nawet uzywany ale oryginał
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Pomiar oscyloskopem, na pinach sterownika, przy zapiętym i odpiętym sterowniku. Jeśli sygnał po czasie jest ok przy odpiętym, a jak zapniesz dzieją się cuda, masz do naprawy sterownik.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Prosty test, rozpięcie czujnika na wyłączonym zapłonie, Zrobienie zworki między sygnałem a masą na kostce, podłączenie ponowne czujnika. Powinien palić tak jakbyś kolejny czujnik założył.
  • Poziom 12  
    Zakładałem i to samo było.
    Chodzi o to co jeszcze może być związane z takimi objawami no bo CPWK można wykluczyć jeśli kilka się wymieniało i to nie działa na długo to co jeszcze może być. Z drugiej strony dlaczego jest tak że one działają dobrze ale jakiś czas. Potem mogę je zamienić wkręcając drugi i znowu jest dobrze jak ręką odjął.

    Teraz mam tak że nie gaśnie ale moc traci na chwile i szarpie a jak depnę gaz to znowu jest dobrze i po czasie to samo traci moc i szarpie. Pewnie nie długo znowu będę musiał CPWK przemienić i będzie dobrze na jakiś czas.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Masz na 99% uszkodzony sterownik. Miałem już kilka takich aut z tymi objawami. Nic nie pomaga, tylko naprawa sterownika. Inaczej, później w ogóle nie odpalisz auta.
  • Poziom 12  
    Napiszę na pw bo trochę musiał byś mi to wytłumaczyć.