Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 1994do2002 2.5 Diesel Niedzialajace swiatla

Janusz1983 09 Mar 2015 12:27 2937 5
    Janusz1983
    Level 8  
    Witam wszystkich pomocnych na forum, moj problem polega na tym, ze dzieja mi sie cuda ze swiatlami w Citroen Jumper. Nie wiem jak to opisac zeby Was zadowolic ale sie postaram.

Wiec zacznijmy od tego, ze po zgaszeniu swiatel i9 wyjeciu kluczyka caly czas pali sie tylne swiatlo przeciwmgielne i caly czas pozostaje zapalona kontrolka na desce rozdzielczej ale podkreslam , ze to kontrolka od swiatel mijania, a nie kontrolka od swiatel przeciwmgielnych. Do tego nie dzialaja stopy z tylu, 3 stop na szybie dziala. Nie dziala takze prawy tylny kierunek i nie ma swiatel mijania, ktore pojawiaja sie po przelaczeniu na dlugie za pomaca manetki ale na desce nie pojawia sie sygnalicacja , ze zapalone sa dlugie swiatla. Wiem, ze to pomyliny opis ale wlasnie tak to wyglada ;) Do tego nie dziala ogrzewanie, mam na mysli to, ze w ogole sie nie wlacza. Pies jakis czas temu przygryzl mi przewody od gniazda do przyczepy i tu widze pierwsza przyczyne problemu ale te grzanie mi nie pasuje do tego wszystkiego. Nie znam sie na tym a chce sprobowac sobie sam z tym poradzic, takze bede wdzieczny za wszystkie podpowiedzi. Rozkrecilem obie lampy z tylu, wszystko wydaje sie byc w porzadku, rozkrecilem pol deski rozdzielczej , poruszalem wszystkim co sie da, przekaznikami, kostkami , nie dotarlem jeszcze do manetek od kierunkow i swiatel. Te przewody od haka sa na wierzchu i sa podlaczone do lampy tewej z tylu polaczylem je ale zostaje mi jeden przewod , a po drugiej stronie nie ma do niego pary i zastanawiam sie czy ten kundel nie wyrwal go bezposrednio z gniazda ale i tak powinna dzialac cala reszta oprocz swiatla za ktore jest odpowiedzialny przewod czy cos w tym stylu. Dodam jeszcze , ze gniazdo przy haku jest 13 pinowe.

Pomozcie gamoniowi moze cos wykombinuje :)

Dziekuje za wszelkie podpowiedzi
    Mer_86
    Level 16  
    Pies zeżarł, pies powinien naprawić:)

Jeśli wcześniej działało, to zanim rozbierzesz pół auta, napraw to, co pogryzł pies.
    Porównaj sobie to co jest u Ciebie z zamieszczonymi obrazkami, może dojdziesz do ładu. Żaden kabel nie powinien sobie ot tak wisieć, bo jeśli to np. masa, to nie dojdziesz do ładu, dopóki jej nie zrobisz.

Citroen Jumper 1994do2002 2.5 Diesel Niedzialajace swiatla Citroen Jumper 1994do2002 2.5 Diesel Niedzialajace swiatla

Może ktoś z forum jeździ furą z 13-pinowym gniazdem przy haku, to Ci pomoże.
    Powodzenia.

Dodano po 37 [minuty]:

Pomyślałem jeszcze, że mógłbyś spróbować wyciągnąć bezpiecznik od gniazda haka i zobaczyć, czy światła zachowują się wtedy jakoś inaczej.

Jeśli porwane są przewody między gniazdem a lampą, to wtyczka dochodząca do lampy też mogła oberwać.
    Janusz1983
    Level 8  
    Dzieki za odpowiedz, co do psa to wyszczekal mi, ze moze ewentualnie umyc auto ;)

Pokombinuje jeszcze i moze cos uda sie zrobic;)
    Janusz1983
    Level 8  
    Udalo mi sie zrobic kierunki, swiatla postojowe, mijania i w ogole duzo sie udalo, gniazdo od haka dalej nieczynne, dopiero jutro je podlacze, poniewaz bylo tak zardzewiale, ze nie bylo opcji podlaczyc starego gniazda. Miernik to cudowna rzecz, tu sobie spojrzysz, tu sobie zerkniesz i wiesz gdzie jest napiecie, winne byly styki, szczotka druciana z dlugim wlosem i troche swiatelek wrocilo:)

Nie udalo mi sie jednak wyeliminowac tego, ze swiatla postojowe pala sie razem z podswietleniem tablicy nawet po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i ich totalnym wylaczeniu, jedyne co je wylacza to wyjecie bezpiecznika, ktory na obrazku odpowiada za gniazdo zapalniczki i swiatlo w kabinie, odlaczylem zapalniczke i nic nie pomoglo, mam pytanie czy na kostce do ktorej podlaczona jest zapalniczka, powinno byc zasilanie 12V na 2 przewodach czy tylko na 1 ??? Dodam jeszcze , ze sa 3 przewody. Moze to banalne oytanie ale nie jestem zadnym specjalista, a i tak morda mi sie cieszy, ze udalo mi sie juz troche zdzialac;)
    Janusz1983
    Level 8  
    Swiatla zrobione zostala tylko kwesta nagrzewnicy moze mi ktos madry powiedziec gdzie w Jumperze jest bezpiecznik od nagrzewnicy bo w kasiazce obslugi ducato jumper boxer przeczytalem, ze w komorze silnika a ja za chiny nie moge tam znalezc zadnych bezpiecznikow. Napiecie do wlacznika dochodzi jak przelacze na 1 pojawia sie takze na pozostalych przewodach na kostce czyli regulacja zakresow takze dziala i prad wchodzi jak i wychodzi. Moze jakies dalsze sugestie ktos ma ???
    Janusz1983
    Level 8  
    Po rozebraniu calej deski rozdzielczej i podkreslam tu slowo calej, po sprawdzeniu wszystkich mozliwych przewodow i po szale macicy jakiego dostalem bo wszystko wygladalo na sprawne walnalem w nagrzewnice piescia 2 razy konkretnie a ta, ta ..... ruszyla delikatnie hahaha pomyslalem sobie ludzie trzymajcie mnie bo zaraz podpale ten samochod. Potem sie rozkrecila i smiga jak szalona, juz nawet nie chcialo mi sie jej wyczyscic jak nastepnym razem zdechnie dostanie kijem basebolowym ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Tematu nie zamykam bo chcialbym zapytac gdzie jest czujnik obrotomierza w tym aucie??? Nie dziala , a ma dzialac i ja mam zamiar mu w tym pomoc, na poczatek dostanie z piesci ;) tylko musze wiedziec gdzie jest???