Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarka udarowa lub młotowiertarka oraz szlifierka do domowego warsztatu.

.Archi. 09 Mar 2015 17:40 5556 20
    .Archi.
    Level 10  
    Witam.

Od niedawna jestem " na swoim", i zaczynam kompletować swój własny warsztat. Największy problem mam z wyborem elektronarzędzi, tj. wiertarki udarowej lub młotowiertarki oraz szlifierki.

W tych sprawach jestem kompletnie zielony, nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę aby nie zakupić jakiegoś "szajsu".

Chciałbym jakieś urządzenia do zastosowań typowo domowych i hobbystycznych, bez jakiś ciężkich prac. Czasem coś wywiercić w domu, coś skuć, uciąć jak to w gospodarstwie domowym.

Budżet to ok 500 zł.

Nie wiem czy lepiej kupić na allgro.pl czy w jakimś markecie budowlanym? U mnie w mieście jest Majster, Castorama, Nomi i Mrówka. Chciałbym kupić wszystko w jednym miejscu.

Ostatnio nawet w biedronce zauważyłem za ok 180 zł młotowiertarkę ale nie wiem czy kupowanie w tym sklepie takich rzeczy to dobry pomysł.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
    lesmian45
    Level 19  
    Nie musisz wybierać w sklepie typu Biedra, rozumiem, że jeśli prosisz o poradę to masz jakieś zaufanie do naszych opinii. Pomyśl o takiej młotowiertarce: http://www.ceneo.pl/11056832#tab=click_scroll . Dokup do niej szlifierkę, a wiertarkę sobie daruj. Lepsze we włansym warsztacie jest połączenie młotowiertarki i solidnej wkrętarko wiertarki, rozkładasz obciążenia na dwa urządzenia z przekładniami lepiej przystosowanymi do swoich zadań.
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    Musisz dołożyć do budżetu.
    Szlifierka Makita GA5030
    Młotowiertarka bosch GBH2600
    Wiertarka udarowa niepotrzebna
    Z czasem dobra wkrętarka i wiertarka dwubiegowa bezudarowa, duża kątówka...
    Lepiej kup raz a dobrze i może być allegro, tylko zwróć uwagę w przypadku Boscha czy sprzedający wystawia certyfikat wo 3 letniej gwarancji.
    wajkub92
    Level 9  
    Witam. Ojciec kupił kilka lat temu młotowiertarkę udarową eurotec hammer za 180zł... skuła w sumie z 20 m2 ściany, wywierciła kilkanaście otworów w betonie gr 60cm o średnicy 50mm. Przekuwała się przez wylewki itp. Jednym słowem zarobiła na siebie z 10x a mimo to dalej chodzi i póki co nie chce odpuścić. Szlifierkę mamy za 80 zł a jest z nami od kiedy pamiętam, dodam , że tez nieźle eksploatowana była, jest i mam nadzieję ,będzie przez następnych kilka lat. Tak więc nie warto przepłacać;)
    Anonymous
    Anonymous  
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    @wajkub92 Dla jednego niezłą eksploatacja to kilkanaście dziur pod kołki w miesiącu, a dla drugiego 1500 otworów 12x200 na tydzień w żelbecie. Wtedy to docenia się jakość sprzętu profesionalnego i jakość osprzętu, np wierteł, tarcz do kątówki. Swoja małą kątówką gdybyś musiał uciąć 2m blachy 15mm to byś ją wykońcył już po pierwszym metrze, a makita 5030 to przeżyje.
    wajkub92
    Level 9  
    zdenek_zdenek czytasz temat postu? " Wiertarka udarowa lub młotowiertarka oraz szlifierka do domowego warsztatu" wydaje mi się że jestes jedynym na tym forum który robi 1500 otworów 12x200 na tydzień w żelbecie w domowym warsztacie... Ps. do ciecia 2m blachy 15mm nie służy kątówka tylko gilotyna i to nie byle jaka..
    Sławek K
    Level 22  
    Wiertarka: celma dwubiegowa i bez udaru, albo używana mała "bułgarka" i bez udaru.
    Szlifierka - wybierz o mocy 600- 800W ale nie eurotec !!! Może małe Hitachi lub ..... ELTOS,
    Młotowiertarka: marketowy KingCraft z poziomym silnikiem. Jestem pewien ,że go nie zajedziesz.
    Nie śpiesz się z zakupami. Nie ma narzędzi do wszystkiego na dłuższą metę, doraźnie tak , możesz wiercić dziury w ścianie i w.w. Celmą z przystawką do udaru, i każda inną wiertarka z udarem, ale do remontu i poważniejszych robót to nie wystarczy.
    Jeszcze jakaś wkrętarka... .
    pozdrawiam Sławek
    zdenek_zdenek
    Level 26  
    @wajkub92 Jeżeli już chcesz się licytować co kto do czego używa to zauważ, że ja używając profesjonalnego sprzętu przy moim obciążeniu zajeżdżę go w rok, może półtora, a zwykły kowalski będzi miał go na całe życie. Dlatego warto kupować raz a dobrze.

PS. Takę blachę to tnę plazmą i to najczęściej CNC, ale jeśli zajdzie taka potrzeba to sprzęt profesjonalny podoła takiemu zadaniu, a tani badziew się "zjara" w połowie roboty.
    witoj
    Level 30  
    .Archi. wrote:
    nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę aby nie zakupić jakiegoś "szajsu"

500zł to zdecydowanie za mało na porządne sprzęty które chcesz kupić i trudno jest zdecydowanie polecić coś konkretnego.
    Ja bym najpierw kupił szlifierkę min.800W np.Makita 9558HN na olx widziałem nową za 269zł lub jeżeli potrzebna regulacja obrotów to np.Bosch GWS 850CE.
    Reszta po zwiększeniu zasobności portfela.
    Chyba że nie boisz się kupienia używek z gwarancją.
    jasioplo
    Level 17  
    witoj wrote:
    .Archi. wrote:
    nie wiem za bardzo na co zwrócić uwagę aby nie zakupić jakiegoś "szajsu"

500zł to zdecydowanie za mało na porządne sprzęty które chcesz kupić ...

ale przecież Kolega pisze wyraźnie: "... Chciałbym jakieś urządzenia do zastosowań typowo domowych i hobbystycznych, bez jakiś ciężkich prac. Czasem coś wywiercić w domu, coś skuć, uciąć jak to w gospodarstwie domowym. "

Moim zdaniem, kwota 500 zł (no max 550 zł - koszty ewentualnej wysyłki) spokojnie starczy na w miarę porządną wiertarkę SDS i szlifierkę kątową. I sprzęty te spełnią powyższe wymagania.
    1. wiertarka SDS ok 250-270 zł - podałem propozycje w poprzednim moim poście
    2. szlifierka ok 200 zł bez regulacji obrotów (Skil, Sparky, Bosch czy Black&Decker)
    lub - to co bardziej bym polecał - urządzenie z regulacją obrotów, koszt ok 250-260 zł np Bosch 850 CE, ale można znaleźć też ciut tańsze ...
    Thunder55
    Level 12  
    Młotowiertarka/wiertarka w jednym - Bosch GBH 2600 (~700zł) Masz w tym modelu wymienną głowice i można fajnie, precyzyjnie wiercić zwykłymi wiertłami do metalu/drewna bez 1cm "bicia" jak to bywa w adapterach sds+ > uchwyt wiertarski dlatego to super opcja.
    Szlifierka kątowa (do uniwersalnego użytku domowego warto z regulacją obrotów) - Bosch GWS 850 CE (~250 zł)
    Nawet do użytku domowego opłaca się kupić profesjonalny sprzęt bo wiadomo, że posłuży on dłużej nie wspominając już o jakości, komforcie pracy takimi narzędziami. U mnie do użytku domowego od zawsze były bosche/makity i uwierz, że nawet taki sprzęt po wielu latach idzie w końcu wykończyć a tania chińszczyzna nie dorasta takiemu sprzętowi do pięt, zwłaszcza jak lubisz majsterkować :)
    Do użytku domowego warto rozważyć zakup wkrętarki (najlepiej sieciowej bo w akumulatorowe są drogie i jak to w domu nieużywane akumulatory szybko padają a używane też wiecznie nie będą służyć) Tutaj polecam Graphite albo skill najlepiej 2 biegowe (~200 zł)
    No i do tego dochodzi osprzęt. 500 zł to zdecydowanie za mało na to wszystko.
    Takie moje zdanie
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Podepnę się pod temat, a mianowicie noszę się z zamiarem zakupu młotowiertarki do domowego warsztatu. Z uwagi na to, że inne elektronarzędzia mam Skil-a, myślę, że młotowiertarka też będzie tej firmy. Waham się pomiędzy polecanym już wyżej modelem Skil 1734 http://www.ceneo.pl/27599214#tab=click , a wycofanym już z produkcji modelem Skil 1033 http://www.ceneo.pl/24848646 Za drugą przemawia energia udaru 2,8J (pierwsza ma 1,0J).
    Możecie coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam.
    witoj
    Level 30  
    Pewnie że droższą wybrać, z tego co pobieżnie sprawdziłem ma podkuwanie a nowsza tańsza nie.
    witoj
    Level 30  
    bhtom wrote:
    czy też Pan w sklepie go negował aby sprzedać to co ma na stanie.

Dobrze się domyślasz i tego się trzymać :)
    Trudno będzie znaleźć obiektywne opinie o Skilach, musisz sam zdecydować, a może kupić coś droższego?
    ppoliw
    Level 12  
    Sławek K wrote:
    Wiertarka: celma dwubiegowa i bez udaru, albo używana mała "bułgarka" i bez udaru.

W 100% popieram, do prac domowych IDEALNE. W obiegu jest sporo różnych przystawek, od ostrzałki do nożyczek, po pilarkę.
    Szlifierka - koniecznie na tarczę 125 i z regulacją obrotów.
    Młotowiertarka?, ta będzie najdroższa z zestawu. Możesz kupić w Stonce, za 150zeta, i za 2 lata oddać w ramach gwarancji, albo kupić coś bardziejszego, i mieć spokój na lata,ale tak czy inaczej w 5 stówach raczej się nie zmieścisz.
    Celma używana ~100zł,
    szlifierka od 100zł Lidl (z marketów chyba najlepsza jakość),
    młotek - 300+ (bardzo wskazane sprzęgło przeciążeniowe, dwa lub trzy dobre młotki zamordowałem przez głupotę, wiertło "złapało" zbrojenie, albo puszkownica się zaklinowała...)
    Wbrew opiniom niektórych forumowiczów, uważam że sprzęt aku, w domu nie jest niezbędny. 2 wkrętarki leżą w kącie, bo poległy akumulatory (od nieużywania). Owszem teraz używam następnych, ale poza domem, w pracy. Owszem raz na rok w domu też cóś się wkręci, ale to nie powód żeby kupować, przynajmniej na "start".
    Expert Grupa Topex
    Level 14  
    Uważam, że w budżecie można się zmieścić, ewentualnie niewiele go przekraczając. Jeżeli sprzęt nie będzie wykorzystywany do prac profesjonalnych przy dużym obciążeniu, to nie ma sensu inwestować wielkich pieniędzy w coś, z czego korzysta się kilka razy w miesiącu. W przypadku kucia, czy wiercenia niezbędny jest dobry udar, szczególnie jeżeli do czynienia ma się z betonem.
    Ze swojej strony poleciłbym młotowiertarkę GRAPHITE 58G509, ze względu na użycie udaru o energii 2,3J, który z łatwością poradzi sobie z betonem lub kamieniem. Ma też tryb wiercenia bez udaru (w drewnie i metalu), kucia i możliwość regulacji kąta dłuta dla precezyjniejszego kucia.
    Poza tym szlifierka GRAPHITE 59G093 spokojnie poradzi sobie z hobbistycznymi zadaniami. Posiada silnik o mocy 1010W, natomiast tarcza może wykonywać do 11000obr./min. W praktikerze taki zestaw w kosztuje 568 zł (według cen na stronie).

W razie jakichkolwiek pytań pisz, chętnie pomogę.

Tomek,
    Grupa Topex
    ppoliw
    Level 12  
    Expert Grupa Topex wrote:

Ze swojej strony poleciłbym młotowiertarkę GRAPHITE 58G509, ze względu na użycie udaru o energii 2,3J

A czy ten młotek ma sprzęgło przeciążeniowe? Pytam bo potrzebuję coś mocniejszego, ale podstawa to sprzęgło.
    Expert Grupa Topex
    Level 14  
    Tak, młotowiertarka ta wyposażona jest w uchwyt SDS-Plus oraz sprzęgło przeciążeniowe. Z pełną specyfikacją urządzenia można się zapoznać na stronie http://www.graphite.pl/mlotowiertarka.html. Prezentujemy tam wszystkie jej parametry techniczne.

Jeżeli mogę jeszcze w czymś pomóc, zapraszam.

Tomek,
    Grupa Topex