Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór silnika 5000 obr/min małej mocy

Szakul91 09 Mar 2015 21:29 1584 12
    Szakul91
    Level 9  
    Witam.
    Szukam pomocy przy znalezieniu silnika np. wiertarki, jakiegoś urządzenia, lub silnik nie wielkiej mocy który osiągnie prędkość aż do 5000 obr/min lub może nawet trochę więcej.
    Lub zastosowanie silnika z przekładnią która na wyjsciu osiągnie 5000 obr/min lub trochę więcej (oczywiście pod obciążeniem - prądnicy rowerowej).

Silnik może być na prąd stały lub zmienny nie ma to znaczenia jedynie kwestia doboru odpowiedniego układu do regulacji prędkości obrotowej.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestię bo już trochę brakuje pomysłów, a niektórzy z Was może już wałkowali temat na własnej skórze.
    Pozdrawiam.
    cezars65
    Level 24  
    Weż zastosuj silniczek z taniej wkrętarki akumulatorowej , bądż z kompresorka 12v .....

Dodano po 1 [minuty]:

Weż zastosuj np . silnik z taniej wkrętarki akumulatorowej lub z kompresorka 12v zakupione w markecie.
    azibik
    Level 32  
    Chcesz rozwalić prądnicę,nie jest przewidziana do takich obrotów /wyważenie/.
    Szakul91
    Level 9  
    Ma ktoś wogóle informacje jakie obroty posiada prądnica rowerowa (dynamo starego typu napędzane przez koła) podczas jazdy rowerem.
    Proszę się nie zmylić iż prądnica nie wytrzyma takich obrotów, podczas 2500 obr./min prądnica nadal zwiększała swoje napięcie ładowania, a jak z charakterystyk wynika należy dać takie obroty aż prądnica wraz ze zmianą prędkości obrotowej zmiany napięcia będą niewielkie.
    Co do kwestii wyważenia to trzeba stworzyć jakąś dobre sprzęgło które przeniesie napęd na takie małe urządzenie. Ale najpierw trzeba dobrać silnik.
    Pozdrawiam
    Szakul91
    Level 9  
    sprzęgło napisałem dlatego że te dwa elementy trzeba ze sobą w jakis sposób połączyć. Chciałbym wykonać stanowisko do badania zachowań prądnicy rowerowej przy regulowanej prędkości obrotowej. Tylko mam problem z doborem silnika o takich obr./min
    Szakul91
    Level 9  
    Chciałbym właśnie spróbować taki silnik ale potrzebuje osiagnąć takie duże obroty a nigdzie nie znalazłem modelu czy firmy która ma takie wkrętarki. Byłbym wdzieczny za jakieś konkretne modele, lub silnika gdzie można nabyć.
    cezars65
    Level 24  
    Przecież napisałem ; kup w markecie budowlanym najtańszą wkrętarkę na 12v i masz dawcę.
    Szakul91
    Level 9  
    chyba się zbytnio nie rozumiemy gdyż nie udało się mi znaleśc takiej wkretarki która by osiagneła 5000 obr/min
    cezars65
    Level 24  
    Kolego ..... wrzeciono wkrętarki o której piszę ma ok 600 Rpm , ale tę prędkość obrotową i moment obrotowy zawdzięcza sprzęgniętej z silnikiem przekładni planetarnej . Sam silnik ma ok 120 w mocy przy zasilaniu 12v. Ty masz tę wkrętarkę rozbebeszyć i wymontować sam silnik .
    Szakul91
    Level 9  
    Dziękuje za pomoc. Udało mi się dobrać silnik prądu przemiennego komutatorowy który był wykorzystywany przy napędzie do napinania sprezyny odłacznika.
    Pozdrawiam.