Kacperski2003 wrote: zwiększyłem moc grzewczą kotła o 10 stopni
Pokrętłem zmieniasz temperaturę wody na zasilaniu c.o.
Nie ma to nic wspólnego ze zmianą mocy, bo moc maksymalna na potrzeby c.o. jest konfigurowana w menu serwisowym kotła.
Ja widzę problem w tym, że masz za dużą moc dla c.o. i jeśli podkręciłeś temperaturę o 10 stopni to po odpaleniu kocioł pracuje w pełną mocą, przez co stosunkowo sszybko osiąga zadaną temperaturę, dopiero wtedy kocioł zaczyna modulować, ale że ma minimum 7,3kW to moc jest zbyt duża, aby powstrzymać wzrost temperatury, więc temperatura rośnie dalej, aż do wystąpienia błędu CE.
Czyli masz typowe zachowanie przy przewymiarowanym kotle.
Wg instrukcji to:
- moc 7,3kW odpowiada na wyświetlaczu wartości 30,
Pytanie jaką masz wartość ustawioną obecnie dla maksymalnej mocy c.o.
Musiałbyś zgodnie z instrukcją wejść do menu serwisowego i sprawdzić jaką masz moc maksymalną dla c.o. (funkcja serwisowa 2.1.A).
Przy okazji warto byłoby sprawdzić moc minimalną (2.3.d), która powinna wynosić 30.
Nie podałeś jaki masz metraż do ogrzania ale zakładając, że moc minimalna kotła, czyli 7,3kW będzie aż nadto dla mrozów -20 to spróbowałbym ustawić pod funkcją serwisową 2.1.A wartość 30.
Wtedy kocioł jako maksimum miałby 7,3kW, co powinno rozwiązać problem błędu CE i ze spokojem mógłbyś ustawić sobie maksymalną temperaturę na zasilaniu, a regulator pokojowy będzie dozował czasem pracy palnika, bo im dłuższa praca palnika to finalnie tym większa temperatura na kotle ale przyrost będzie na tyle mały, że błąd CE nie powinien już występować, a jeśli już to zdecydowanie rzadziej niż obecnie.
Wszystkie działania robisz na własne ryzyko i odpowiedzialność, ja tylko daję Ci radę co sam bym zrobił będąc na Twoim miejscu. Ale to Twój kocioł, więc nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany.