Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitor LG W2252 (LCD) - poziome linie/paski.

miru7 10 Mar 2015 00:21 1968 4
    miru7
    Level 10  
    Pewnego dnia na moim monitorze (LG W2252) pojawily sie poziome linie.
    Monitor pracował w rozdzielczości 1650x1050 a linie wygladaja mniej wiecej tak:
    Monitor LG W2252 (LCD) - poziome linie/paski.

Linie nie są statyczne - zmieniają się co kilka -kilkanaście sekund. Odlaczylem monitor od komputera - okazało się że linie są nadal. Odłączyłem zasilanie od monitora. Gdy monitor ostygł, podpiąłem komputer, zasilanie i odpalilem ponownie - linie w początkowym stadium (ładowanie systemu) nie były widoczne, ale potem sie pojawiły. Wtedy w komputerze przestawiłem rozdzielczość z 1650x1050 na 1024x768. Linie nadal się wyświetlały. Zgasiłem kompa i monitor. Po 15 minutach odpaliłem....tym razem (przy 1024x768) linie sie nie pojawily. Pracowałem na tym komputerze z 15 minut i wszystko było OK. Wtedy przepiałem rozdzielczość ponownie na 1650x1050. Poczatkowo wszystko było ok, ale po 10-15 sekundach linie znów się pojawiły. Wniosek mój był taki że przy wyższych rozdzielczościach (a zarazem zapewne temperaturach) coś wadliwie działa.

Odłączyłem monitor i obadałem kondensatory. Wyglądają OK, zimnych lutów też brak. Ktoś wie co to może być ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    sosarek

Level 43  
    Podepnij monitor do innego komputera w celu sprawdzenia, równie dobrze możesz mieć problem z katą graficzną.
    captain4
    Level 24  
    A jak wyglada Menu Monitora??
    miru7
    Level 10  
    linie są niezależne od karty graficznej. Gdy odpalam monitor bez podłączonego komputera (pojawia się tam ekran kontrolny monitora z informacja o niepodłączonym kablu) to linie są nadal.

Na menu monitora też są te linie. Wyjątek jest gdy monitor sobie trochę ostygnie....wtedy jest bez tych linii.
    sosarek

Level 43  
    W takim razie uszkodzenie matrycy lub układu wizji - w warunkach domowych nie do naprawy.