Sam sobie odpowiem na niektóre pytania:
Immo chodzi na HS CAN pin 6 i 14 przekaźnik K8
Poduszki , licznik i bcm itp. Na SW CAN pin 1 przekaźnik K6 - to can pojedynczy
Klima chodzi na MS CAN pin 3 i 11 przekaźnik K7 - can średni
Z tego co wywnioskowałem, to przekaźniki K6, K7, K8 mogę wlutować i wlutować tam gdzie potrzebuję. Oczywiście magistrala CAN obsługiwana przez dany, wylutowany przekaźnik nie będzie działać. Może ktoś wie, czy z pozostałych 5 przekaźników mogę któryś wlutować i stracić np. obsługę aut bez CAN, przy czym zachowując pełną sprawność wszystkich magistrali CAN?
Pewnie można by, ale istnieje ryzyko, że działające przekaźniki tak wysterują, że nałożą się razem ze zworą na tym samym wyjściu. Wtedy pewnie coś może się spalić.
Najłatwiej sprawdzić w następujący sposób. Rozebrać interfejs i podłączyć tylko do komputera, w programie op-com wywołać łączenie z danym modułem samochodu. W tym momencie odbędzie się sterowanie przekaźnikami, więc bierzemy miernik i mierzymy. Opiszę jeszcze nóżki przekaźnika. Dwie nogi od strony znacznika, odsunięte nieco od pozostałych to cewka. Przy odłączonym zasilaniu na cewce powinniśmy mieć jakiś skończony opór, co znaczy, że nie jest uszkodzona. Podczas testu na niej powinno pojawić się napięcie 4,5V. Dwie środkowe nogi z pozostałych sześciu, w stanie wyłączonym są zwarte z dwoma umiejscowionymi przy cewce. Podczas testu nastąpi rozwarcie i zwarcie z pozostałymi dwoma zewnętrznymi nogami.
Quote:Poprzedni właściciel auta dał mi nowo zakupiony zapasowy kluczyk który trzeba zaprogramować (car pass posiadam). Kupiłem sobie op-com china clone (taki sam koszt jak programowanie w ASO, a przy okazji od czasu do czasu zaczytam sobie błędy). Problem w tym, że op-com nie łączy się z silnikiem oraz immo przez co nie mogę go zaprogramować. Natomiast bez problemu łączy się REC (ustawiłem sobie komfortowe domykanie szyb) i UEC. Dzisiaj wieczorem rozbiorę go i zobaczę jak to wygląda w środku. W związku z tym, prosiłbym o podpowiedź który pin w wtyczce i przekaźnik odpowiada za łączenie się z immo.
Immo chodzi na HS CAN pin 6 i 14 przekaźnik K8
Poduszki , licznik i bcm itp. Na SW CAN pin 1 przekaźnik K6 - to can pojedynczy
Klima chodzi na MS CAN pin 3 i 11 przekaźnik K7 - can średni
Quote:
Gdyby przekaźnik okazał się uszkodzony, to czy mogę wylutować jakiś inny z tego op-coma i wlutować w miejsce tego uszkodzonego. Oczywiście stracę dostęp do innych modułów samochodu, ale to nie ważne, silnik i immo jest dla mnie najważniejsze. Może któryś z przekaźników służy do komunikacji z innymi samochodami bez can i jego mógłbym przełożyć?
Z tego co wywnioskowałem, to przekaźniki K6, K7, K8 mogę wlutować i wlutować tam gdzie potrzebuję. Oczywiście magistrala CAN obsługiwana przez dany, wylutowany przekaźnik nie będzie działać. Może ktoś wie, czy z pozostałych 5 przekaźników mogę któryś wlutować i stracić np. obsługę aut bez CAN, przy czym zachowując pełną sprawność wszystkich magistrali CAN?
Quote:
A może jednorazowo wlutować jakąś zworkę na przekaźniku aby połączyć się z immo i też będzie działać?
Pewnie można by, ale istnieje ryzyko, że działające przekaźniki tak wysterują, że nałożą się razem ze zworą na tym samym wyjściu. Wtedy pewnie coś może się spalić.
Quote:PS. W jaki sposób najlepiej sprawdzić przekaźnik. Na których pinach/nogach przekaźnika zmierzyć rezystancję? Mierzyć na wyłączonym, czy włączonym interfejsie. Wydaje mi się, że mierzyć podczas próby łączenie, wtedy, gdy przekaźnik jest załączany, albo podać mu napięcie z jakiegoś zasilacza (ładowarka do komórki 5V 500 mA).
Najłatwiej sprawdzić w następujący sposób. Rozebrać interfejs i podłączyć tylko do komputera, w programie op-com wywołać łączenie z danym modułem samochodu. W tym momencie odbędzie się sterowanie przekaźnikami, więc bierzemy miernik i mierzymy. Opiszę jeszcze nóżki przekaźnika. Dwie nogi od strony znacznika, odsunięte nieco od pozostałych to cewka. Przy odłączonym zasilaniu na cewce powinniśmy mieć jakiś skończony opór, co znaczy, że nie jest uszkodzona. Podczas testu na niej powinno pojawić się napięcie 4,5V. Dwie środkowe nogi z pozostałych sześciu, w stanie wyłączonym są zwarte z dwoma umiejscowionymi przy cewce. Podczas testu nastąpi rozwarcie i zwarcie z pozostałymi dwoma zewnętrznymi nogami.