Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Orange - Internet w Orange nie można ustawić VPI 0 wyskakuje błąd

Ted07 11 Mar 2015 15:12 3495 8
  • #1
    Ted07
    Level 13  
    Szanowni koledzy i koleżanki,

    próbuję skonfigurować internet stacjonarny z Orange na routerze TP-Link TD-W8901G na linii TP (Orange) i podczas konfiguracji VPI gdzie powinno być 0 wywala mi błąd:

    Error Message:
    ERROR: FAIL TO UPDATE DUE TO... Duplicate to a VPI/VCI !

    mogę ustawić VPI 1 ale internet mi nie działa.



    To co się orientuję to na linii TP (Orange)
    parametry powinny być następujące: PPPoA (lub PPPoE tego tutaj nie jestem pewien) VcMUX, VPI 0 VCI 35

    Co może być tego przyczyną? Próbowałem już restartować router ale nic nie pomogło. Próbowałem ustawiać router również gdzie dostawcą internetu była Netia ale też nie działa.

    Prosiłbym o jakąś wskazówkę. Czy router jest uszkodzony czy też źle wprowadzam jakiś parametr?

    Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

    Zrobiłem kilka print screenów może to coś pomoże.
    Tak mi się wydaje, że problem jest w parametrze VPI. Nie mogę zmienić go na 0, bo pojawia się komunikat rys. 1.
    Orange - Internet w Orange nie można ustawić VPI 0 wyskakuje błąd Orange - Internet w Orange nie można ustawić VPI 0 wyskakuje błąd
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdź w rozwijanej liście, czy nie ma ustawionych więcej PVC.
  • #4
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pytasz się co jest ustawione na Twoim routerze ?

    Tak - to wirtualne kanały.
    Nie ma znaczenia, byle był aktywny i miał odpowiednie ustawienia.
  • #5
    Ted07
    Level 13  
    @ dzieki mbo. Miałeś rację, nie mogłem zmienić PVC 0 na VPI 0 i VCI 35, bo inny kanał miał te parametry. Na innym kanale zmieniłem VPI i VCI i bez problemu ustawiłem PVC 0.

    Mam jeszcze jedno pytanie. Po WiFi wszystko działa, strony www się otwierają, jednak po podpięciu kabla mogę się połączyć jedynie ze strona zarządzającą 192.168.1.1, internet nie działa. Przy zegarze jest informacja "połączenie ograniczone".
    Prawdopodobnie mam coś źle skonfigurowane.
    Zrobiłem screen ustawień LAN.

    Orange - Internet w Orange nie można ustawić VPI 0 wyskakuje błąd

    ustawienia internetu mam następujące.

    Orange - Internet w Orange nie można ustawić VPI 0 wyskakuje błąd
  • #6
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Obstawiam prostszy problem - ręcznie ustawione IP na połączeniu kablowym.

    Jeśli tak jest przestaw na automatyczne.
  • #7
    Ted07
    Level 13  
    @mbo obawiam się, że to nie jest ten problem.
    Podpiąłem innego laptopa i dalej jest ten sam problem.
    Komputer łączy się z routerem ale nie ma dostępu do internetu po przez kabel.
    Pomimo tego, że po wifi działa internet.
    Sprawdziłem ustawienie karty sieciowej i w opcjach jest:
    uzyskaj adres IP automatycznie
    oraz
    uzyskaj adres serwera DNS automatycznie.

    Może któraś z opcji w zakładce LAN nie jest poprawna? Lub ewentualnie jakiś problem z kablem sieciowym (pomimo tego, że łączy się z routerem)?
  • Helpful post
    #8
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ustawienia na routerze są te same dotyczące połączenia przewodowego i bezprzewodowego.

    Problemem może faktycznie być przewód.
    Sprawdź na innym.

    Podaj długość obecnego i kolejność przewodów w obu wtyczkach RJ45.
  • #9
    Ted07
    Level 13  
    @mbo dziękuję za pomoc, sprawa rozwiązana :-) Myślałem, że to raczej nie możliwe ale dla pewności sprawdziłem kabel połączeniowy. I jednak przyczyną problemów był wadliwa skrętka (kabel sieciowy). Po wymianie kabla wszystko poszło tak jak należy.
    @mbo przesyłam łapkę w górę dla ciebie i jeszcze raz wielkie dzięki.
    Pozdrawiam