Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalny układ do oszczędzania... na oświetleniu.

nowy199 11 Mar 2015 15:14 2181 13
Computer Controls
    nowy199
    Level 9  
    1.Czy możliwe jest zaprojektowanie układu, który by pozwalał na oszczędzanie pieniędzy przy oświetlaniu z zastosowaniem diod LED, jednocześnie zmniejszając problem emisji CO2 ?
    2. Czy ktoś dysponuje wiarygodnymi, laboratoryjnymi danymi nt. zależności trwałości diody LED od prądu pracy?
    Wiem, że granica jest bardzo ostra ale chodzi o to zmniejszenie prądu do 2/3 max wartości podniesie trwałość o np. lat 30 ??

(temat nie jest przeznaczony dla dzieci, ani osób, które się na nim nie znają)

Niestety w życiu jest tak, że źródło, które jest tanie (parę lat temu kupowałem jeszcze żarówki za 1 zł.) jest energetycznie stratne, zaś rozbudowane układy LED-owe stają się kosztowne. Sam próbowałem budować panele składające się z pierwszych białych diod LED, lecz przy 100 szt. Sam ich koszt wynosił: 1zł x 100szt = 100 zł, lub 1,5 zł x 100 zł = 150 zł. To było zupełnie zniechęcające.
    Jednocześnie trzeba mieć świadomość, ze ten koszt dodatkowych części, związany jest z energią potrzebna do ich produkcji – to zaś zwiększa emisję CO2.
    Traktuję to, jako sygnał, ze takie pozorne oszczędzanie - jest błędne.

Czy dziś pojawienie się diod większej mocy, tzw. Power-LED ułatwia rozwiązanie problemu ?
    Problemy związane z budowa podstawowego układu zasilania diod LED z sieci jest przedstawiony tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14519094#14519094
    Prosty układ rodzi problemy z stratą mocy, rozbudowany – jest kosztowny.

Oczywiście, dzisiaj mamy gotowe oprawy z diodami LED.
    Czy są one optymalnie zaprojektowane? Czy firmy je produkujące nie starają się umyślnie popełniać błędy konstrukcyjne, ograniczające żywotność elementu LED?
    Ludzie już się zniechęcili do rożnych „nowinek” z powodu tzw. „żarówek energooszczędnych” będących w rzeczywistości świetlówkami z gwintem + układ zasilający, które się szybko przepalały i wymagały wymiany z całym układem zasilającym (który kosztował i zaśmiecił środowisko) krótko – zyski były żadne.

Przytaczam tu wypowiedź. p.Tomka Janiszewski’ego
    „Gdy parę lat temu podczas Targów Żeglarskich Wiatr i Woda zagadnąłem
    oferenta lamp do oświetlania kabin jachtowych - nie potrafił udzielić innych informacji na temat
    ich działania poza tym że zastosowano w nich... mikroprocesory. Nie zdziwiłbym się gdyby diody
    zasilane byłyby impulsami prądu o bliżej nieokreślonej wartości, ale za to regulowanym
    programowo wypełnieniu. Taki sposób zasilania jest krańcowo niekorzystny: i dla trwałości oraz
    niezawodności diod, i dla jakości światła (migotanie jak w świetlówkach, tylko nieporównanie
    szybsze) i dla wydajności LED-ów. Właściwe jest zasilanie diod prądem (nie napięciem!)
    stałym, potrafi to zrealizować prosta przetwornica tranzystorowa oparta na generatorze
    samodławnym. Kontroluje ona prąd lepiej niż rezystory, a przy tym wytraca znacznie mniej mocy.

Trwałość diod może być bardzo duża, praktycznie nieograniczona, pod warunkiem utrzymania
    niezbyt wysokiej ich temperatury.
    Sprzyja to zarazem wydajności (ilości światła z jednostki
    mocy)
    toteż lepiej jest zastosować więcej diod i nie wykorzystywać ich w pełni, choć
    oczywiście podraża to jednorazowe koszty. Na dłuższą metę jednak się opłaca, rzecz jasna nie
    producentowi
    .”
    Z:http://www.rynek-kolejowy.pl/56238/plk_przechodzi_na_diody_elektroluminescencyjne.html

To też trzeba przeczytać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12284722#12284722
    „Jak już ktoś napisał LED to nie żarówka. To skomplikowany i zaawansowany półprzewodnikowy element elektroniczny, który wymaga kompletnie innego podejścia. Zasilanie diod LED dużej mocy z wykorzystaniem rezystorów powoduje, że potem tworzą się mity, że oświetlenie LED jest do niczego, bo szybko się psuje!

Proszę o odpowiedź osoby które dobrze rozumieją ten problem !
  • Computer Controls
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Problem ze źródłami światła jest taki, że tanie źródła wbrew pozorom nie dają oszczędności. Zrobione są niechlujnie, często mają przekroczone dopuszczalne parametry diod (żeby kiepskiej jakości diody świeciły z odpowiednią jasnością). To powoduje drastyczny spadek żywotności.
    Poza tym tanie źródła światła mają zwykle parszywą barwę i kiepski współczynnik oddawania barw, co na dłuższą metę wpływa negatywnie na wzrok i samopoczucie.

Z kolei markowe, dobrej jakości źródła światła niestety do tanich nie należą, co powoduje że inwestycja się zwraca bardzo długo lub w skrajnych przypadkach wcale.
  • Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Jak na razie LED to jedynie oświetlenie dekoracyjne. Do niczego innego się nie nadaje. Co prawda są diody o barwie określanej jako "natural" i faktycznie wizualnie to światło jest całkiem przyjemne, ale nie wiem jak na dłuższą metę. Kupiłem 5 takich diod, ale nie mam czasu żeby je zainstalować i sprawdzić jak mi się będzie funkcjonowało w takim świetle.
    kassans
    Level 32  
    @nowy199 to drogo jak 1zł za diodę skoro paczki 100 diód LED można kupić za 30zł z wysyłką. Tanie żarówki LED będą się psuły ponieważ układy zasilania są słabej jakości a same ledy często bywają przesilone.
    nowy199
    Level 9  
    Quote:
    "Jak na razie LED to jedynie oświetlenie dekoracyjne. Do niczego innego się nie nadaje."

Och, tym to jestem trochę zaskoczony...Jakby to powiedzieć?
    W mieście w którym mieszkam (Szczecinie) właśnie gwałtownie wymienia się oprawy latarń ulicznych, na nowe, z emiterami z diód LED...

Co prawda nowe światło wydaje się dość sine, ale to kwestia wieloletniego przyzwyczajenia do żółto-różowego światła lamp sodowych....

Nie wiem jak wygląda widmo światła nowych Power-LED-ów.
    Od bardzo poważnego człowieka (bada emisję fotonów przez kiełkujące ziarna, w warunkach suszy i chłodu [mierzy się ją w mikromolach !!]) dowiedziałem się, że nowe najmocniejsze LED-y emitują promieniowanie ultrafioletowe, które dopiero luminofor zamienia na promieniowanie widzialne ! (tak rozwiązano problem nieciągłego widma i groźby "niewidzialności" niektórych barwników [i przedmiotów])
    Wiadomości tej nie zweryfikowałem.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    nowy199 wrote:
    Och, tym to jestem trochę zaskoczony...Jakby to powiedzieć?
    W mieście w którym mieszkam (Szczecinie) właśnie gwałtownie wymienia się oprawy latarń ulicznych, na nowe, z emiterami z diód LED...

Zgadza się bo lampy uliczne nie muszą mieć wyśrubowanych parametrów. Typowe lampy sodowe mają przecież jeszcze bardziej parszywą barwę i jeszcze niższe Ra - tu nie ma problemu LED jest lepszy pod każdym względem.

Natomiast w domu niestety Ra jest istotne, barwa światła również bo to na dłuższą metę wpływa na nasze samopoczucie oraz wzrok.

nowy199 wrote:
    Od bardzo poważnego człowieka (bada emisję fotonów przez kiełkujące ziarna, w warunkach suszy i chłodu [mierzy się ją w mikromolach !!]) dowiedziałem się, że nowe najmocniejsze LED-y emitują promieniowanie ultrafioletowe, które dopiero luminofor zamienia na promieniowanie widzialne ! (tak rozwiązano problem nieciągłego widma i groźby "niewidzialności" niektórych barwników [i przedmiotów])

To jest prawda - każda biała dioda to w istocie dioda niebieska z luminoforem dzięki któremu dioda ta świeci na biało.
    Niewykluczone że najnowsze LED-y białe są robione z UV. Tak samo przecież działa zwykła świetlówka. Natomiast daje nam to pogląd na sprawę widma - zasada działania identyczna jak zwykłej świetlówki, a więc i parametry światła będą zbliżone.
    Nie wiem jak Ty, ale ja się źle czuję w domu przy świetlówkach - jakbym był w jakimś zakładzie pracy, szkole czy szpitalu, a niektóre to już prawie jak w trupiarni.
    kuczy
    Level 11  
    To ja troszkę dorzucę - oliwy do ognia :P
    Ostatnio zastanawialiśmy się jakby wyszła wymiana lamp sodowych (ok 250W/żródło) na wymianę na LED przy oświetleniu placu w sporym zakładzie produkcyjnym.
    Nie sądzę, że wymiana na naświetlacze LED (największe jakie widziałem, to 100W (2x50 w jednej obudowie) dała taką samą ilość światła przy pomiarze luksomierzem.

Sodówki są paskudnie pomarańczowe, ale wg mnie wcale nie są "energożercze".

A co do oświetlenia LED - z powodzeniem stosujemy je w zakładach pracy - koszt jednej oprawy rastrowej z wbudowanymi źródłami LED jest taki sam jak oprawa rastrowa + świetlówki standardowe
    plusy to oczywiście brak mrugania, a barwa jest "neutralna" i neprawdę to juz nie to samo co "trupioniebieskozielone" LEDy które były w marketowych żarówkach z diodkami śr. 3mm.
    Ciekawym rozwiązaniem są zamienniki rur jażeniówkowych w postaci LED - mała modyfikacja (pominięcie) układu zapłonowego a cena "rury" taka sama jak starszego rozwiązania przy minimalnych koztach - ta sama oprawa.

Standardowe źródła światła w lampach ulicznych to 70W albo (np jeśli słupy są wyższe - 100W) - do tego od jakiegoś czasu montujemy jeśli zamawiający tego żąda - elektroniczne układy rozruchowe, które ograniczają moc świecenia lampy sodowej np od 23:00 - 5:00 ze 100 np do 60 procent (i już mamy oszczędność). Niech mi teraz ktoś włoży 50W LEDa i powie, że świeci to lepiej niż 70W sodówka (pomiary luksów) - a "oszczędność" to zaledwie 20W.
    Z praktyki okolicy w której mieszkam - zamiast oświetlenia tradycyjnego zastosowano naświetlacze LED - oświetlenie chodnika przy nowo wybudowanej szkole - efekt? - naświetlacze mają za bardzo skupione światło i chodnik wygląda tak:

ciemno - jasno - ciemno - jasno - ciemno........ - wykonawca ustawił inne kąty naświetlaczy, ale nie dało to żądanego pokrycia światłem.
    LEDy czasami oświetlają nowoczesne skrzyżowania, jest to efektowne bo białe, piękne i "daje po oczach" patrząc na żródło światła, ale nie widzę większego sensu ekonomicznego, naprawdę.
    ps - w swoim mieszkaniu mam 2 żarówki tradycyjne, 4 świetlówki "energooszczędne", na LED jeszcze nie pora.

podsumowując - moje osobiste zdanie (nie trzeba się z nim zgadzać)

LED do biur i fabryk - zamiast jażeniówek - TAK
    LED do oświetlenia ulicznego - NIE
    LED do domu - może za pół roku, rok
    LED jako zamiennik świateł do auta (stop "migacze", pozycje) - OCZYWIŚCIE.

I na koniec ciekawostka - Ostatnio w hurtowni elektrycznej - pani pokazuje mi żarówkę LED, bodajże 11W na standardowym trzonku...
    włącza przycisk - świeci
    wyłącza przycisk - gaśnie...
    Pani wykręca żarówkę z gniazda - 3 sek i ???? ŚWIECI !!!!

- żarówka z funkcją "lampy awaryjnej" z wbudowanym akumulatorem, czas podtrzymania podobno 4h..... - wspaniała sprawa na szybkie wykonanie oświetlenia awaryjnego bez żadnych przeróbek instalacji (zastanawialiśmy się, czy czasem nie trzeba odłączać "zera" zostawiając fazę na stałe, ale jeszcze nie miałem przyjemności się bawić takim cudem. koszt ok 120zł, więc jak na lampę "awaryjną" cena normalna, a widzę zastosowanie w mieszkaniu, albo w budynkach zabytkowych gdzie rozbudowa instalacji stanowiłaby problem :D
    nowy199
    Level 9  
    Quote:
    ale ja się źle czuję w domu przy świetlówkach - jakbym był w jakimś zakładzie pracy, szkole czy szpitalu, a niektóre to już prawie jak w trupiarni.

Z takimi odczuciami to ja się zgadzam.

Nb. W latach 60-tych XX w. świetlówki były lansowane na siłę. (2 domy dalej, od mojego, ktoś miał rozbudowany żyrandol na świetlówki). Ale się nie przyjęły. Powodem było nie tylko uprzykrzone brzęczenie i irytująca przerywana praca, przed końcem "żywota", ale i "fałszowanie" barw.

Dla niektórych osób, szczególnie pań, było nie do zniesienia, ze: ulubiony sweterek (zdobyty w marynarskiego przemytu ([trzeba pamiętać tamte czasy, by to zrozumieć!] w sztucznym sztucznym świetle, nagle zmieniał kolor ! ZGROZA !! (niektóre osoby są szczególnie uczulone na kolory [a np. odcienie damskich szminek, różnią się minimalnie!])

Optymalny układ do oszczędzania... na oświetleniu.

Szczecin, pl. Rodła. Różnica w widmie światła starszych i obecnie montowanych opraw na latarniach.
    kuczy
    Level 11  
    Być może w latach 60 "świetlówki" faktycznie brzęczały, w swoim mieszkaniu mam 3 "żarówki energooszczędne" - czyli świetlówki z układem na standardowy gwint i nic nie buczy nic nie przerywa, za to sytuacja jest następująca:

gniazdo żarówek to "mały gwint" - puki wkręcałem edisonowskie żarówki - co chwilę przy włączaniu któraś z nich się przepalała - najczęściej przy okazji leciał bezpiecznik.
    Od momentu zakupu świetlówek nie zepsuła się ani jedna (chyba już 2 rok świecą), barwa światła nie przeszkadza, gdyż jest barwą ciepłą. Fakt, jeśli robię zdjęcie w pomieszczeniu to w aparacie ustawiam balans bieli kierując obiektyw na świetlówkę bo inaczej zdjęcia wychodzą za bardzo żółte.
    minusy - spory czas dochodzenia do odpowiedniego natężenia światła.

Zdjęcie ronda - ok - ale co z oszczędnością ? jest czy jej nie ma ? - temat wątku
    User removed account
    User removed account  
    nowy199
    Level 9  
    Chciałem przypomnieć, ze celem tego tematu jest; ocena opłacalności oświetlenia żarowego, na oświetlenie LED-owe.

Opinie na ten temat są zróżnicowane, bywają też negatywne.[2],[3]
    Np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2153726.html

1.Czy interesy firm energetycznych i oświetleniowych nie sprawiają, że potencjalnie energooszczędne i wiecznotrwałe źródło światła jest oczerniane ??
    2. JAKI % energii elektrycznej, zamienia się w światło w przypadku najbardziej wydajnych (niekoniecznie najmocniejszych) diod LED ?
    ?

Oto jakie informacje znalazłem w internecie:
    1. http://www.studioled.pl/webpage/jak-wyglada-oplacalnosc-zakupu-oswietlenia-led.html
    „Jak wygląda opłacalność zakupu oświetlenia LED?

Odpowiedź: Średnia cena żarówki ledowej na rynku waha się w granicach 19,90-80zł a długość świecenia określona w godzinach wynosi od 20 000 do 50 000 godzin, natomiast żarówka energooszczędna zazwyczaj ma gwarancje świecenia 7000 godzin i koszt takiej żarówki waha się w granicach 20-30zł. Jak łatwo zauważyć długość żywotności ledów jest średnio 5 razy dłuższa, co z pewnością przemawia za oświetleniem ledowym.
    Oszczędność w zużyciu prądu w gospodarstwie domowym lub firmie : np. Żarówka LED 4,5W http://www.studioled.pl/zarowka-led-osram-gu-10-parathom-par16-20-biala-ciepla.html
    Świeci dla porównania jak żarówka halogenowa 35W a zużywa 4,5W

Mając zamontowanych w pomieszczeniu np. 10szt takich żarówek GU10
    Przy zwykłych halogenach zużywacie Państwo 10 x 35W = 350W
    Wymieniając na żarówki LED 10 x 4,5W = 45W „
    ---------------------------------------------------------
    Przy okazji: określenie „żarówka LED-wa” brzmi dla mnie okropnie, gorzej niż „dorożka samochodowa”.

TO JUŻ NIE JEST ŻARÓWKA - TAM SIĘ NIC NIE ŻARZY!

2. http://jakoszczedzacpieniadze.pl/oswietlenie-led-prawdy-i-mity
    „Dla osób nielubiących czytać od razu przedstawię wnioski: oświetlenie LED rzadko kiedy jest opłacalne jako główne źródło światła”
    „Największą przeszkodą w masowym wykorzystaniu LED jest nadal wysoka cena oraz duży bałagan na rynku – świadomie i nieświadomie powodowany zarówno przez znanych producentów, jak i sprzedawców taniego sprzętu no-name.”

3. http://lumenmax.eu/blog/4-oplacalnosc-inwestycji-w-led.html

„Podzielę się dziś szczyptą informacji na temat podstawowych wad dotyczących parametrów źródeł światła LED. Nie chce tu pisać o seryjnej wadliwości produkcyjnej, polegającej np na złym doborze przetwornika do modułu LED, czy wadliwości produkcyjnej samej diody LED lub przetwornicy (skłamałbym gdybym rzekł, że z takimi przypadkami nie musieliśmy się w ciągu niemal 5 lat działalności kilkukrotnie mierzyć).”

4. http://www.akademialed.pl/xxiv-krajowa-konferencja-oswietleniowa/

W dniach 19-20 listopada 2015 r., w sali Sali Rady Wydziału Elektrycznego Politechniki Warszawskiej odbędzie się XXIV Krajowa Konferencja Oświetleniowa.

Przedmiotem Konferencji będzie szeroko pojęta technika świetlna obejmująca m. in.:

• Widzenie i psychofizjologię widzenia,
    • Miernictwo promieniowania optycznego,
    • Oświetlenie w transporcie, w tym oświetlenie dróg,
    • Oświetlenie terenów zewnętrznych i iluminację obiektów,
    • …………………………..
    • Oddziaływanie światła na ludzi, organizmy i materiały,
    • Oddziaływanie światła na środowisko naturalne.

5. http://www.akademialed.pl/zamiennik-led-100-watowej-zarowki-2/

Zamiennik LED 100-watowej żarówki

Firma ….. uruchomiła produkcję opartych na LED-ach zamienników tradycyjnych żarówek o mocy 100 W. Inżynierom ….. udało się rozwiązać problemy związane z prawidłowym odprowadzaniem ciepła. W efekcie powstała trwała lampa o niezwykle wysokiej skuteczności świetlnej – LED STAR Classic A100.
    Dotychczas produkowane ledowe zamienniki miały moc równoważną mocy 75-watowej żarówki. Po dopracowaniu radiatorów na rynek trafiła lampa o mocy 17 W, zastępująca wycofaną ze sprzedaży żarówkę o mocy 100 W. Oznacza to niższe o ponad 80 proc. zużycie energii w klasie energetycznej A+.

Nowość jest dostępna z matową bańką na trzonku E27, a temperatura barwowa wytwarzanego przez nią światła wynosi 2700 K (ciepłobiała). Trwałość nowej lampy szacowana jest na 15 tys. godzin, w ciągu których przewidziano 100 tys. cykli włączania/wyłączania. LED STAR Classic A100 po włączeniu świeci już z 60 proc. mocy po 0,1 sekundy.
    Strumień świetlny lampy LED STAR Classic A100 wynosi aż 1521 lm, podczas gdy 100-watowe żarówki 1340 lm. Nowa lampa przeznaczona jest do użytku w pomieszczeniach, a po zastosowaniu odpowiednich opraw można ją stosować na zewnątrz. Może ona pracować w temperaturze od -20°C do 40°C, przy wilgotności powietrza do 95 proc.
    Na bardzo dobrym poziomie jest także współczynnik oddawania barw lampy, który wynosi 80. Nowa lampa nie emituje promieni UV ani podczerwonych i nie zawiera rtęci. Producent udziela na produkt 3-letniej gwarancji.

6. http://www.akademialed.pl/montaz-drogowych-opraw-led-w-krakowie/

Montaż drogowych opraw LED w Krakowie

W Krakowie rozpocznie się montaż sprzętu oświetleniowego zakupionego w ramach programu „Sowa”. Do września br. zamontowanych zostanie 4375 nowych lamp LED, 4232 nowych słupów oświetleniowych i 116 szaf służących do sterowania oświetleniem. Wartość modernizacji wyniosła 33,2 mln PLN.

Prace obejmą teren całego miasta, a głównie prowadzone będą wzdłuż ruchliwych ulic. Dzięki nowemu oświetleniu miasto zredukuje wydatki, ponieważ oprawy LED będą potrzebowały o kilkadziesiąt procent mniej energii elektrycznej.
    Krakowski projekt jest największym spośród wszystkich ponad 30 przedsięwzięć finansowanych w ramach rządowego programu „Sowa”, którego organizatorem jest Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

7. http://www.akademialed.pl/7-tys-opraw-drogowych-led-dla-bydgoszczy/

Oprawy drogowe LED dla Bydgoszczy

Energa Oświetlenie wymieni w Bydgoszczy ponad 7 tys. opraw świetlnych starego typu na nowoczesne i energooszczędne oprawy LED-owe. Spółka wygrała jeden z największych przetargów na modernizację oświetlenia ulicznego w Polsce.
    Przetarg odbył się w ramach programu SOWA, polegającego na dofinansowaniu przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej modernizacji oświetlenia ulicznego realizowanego przez samorządy.
    Do końca sierpnia 2015 roku Energa Oświetlenie zmodernizuje na ponad 400 ulicach Bydgoszczy sieć oświetlenia ulicznego składającą się z 7300 energochłonnych opraw sodowych. Zastąpią je nowoczesne i energooszczędne oprawy ledowe o mocy od 26 do 148 W firmy………

CZASOPISMA BRANŻY OŚWIETLENIOWEJ:

http://www.swiatlo.tak.pl/1/index.php/czasopisma/

Światło i oświetlenie "Niechaj się stanie światłość!"
    Branża oświetleniowa może poszczycić się magazynami, które poruszają tematykę oświetleniową. Oto zestawienie wybranych:
    elektro.info
    Miesięcznik z branży elektrotechnicznej publikujący również materiały o oświetleniu.
    Elektroinstalator
    Miesięcznik przeznaczony dla osób z branży elektrotechnicznej. Na swoich łamach przedstawia często różne zagadnienia związane z oświetleniem.
    Elektrosystemy
    Miesięcznik z branży elektrotechnicznej publikujący również materiały o oświetleniu.
    Fachowy Elektryk
    Magazyn dla elektryków publikujący również materiały o oświetleniu.
    Luminous
    Magazyn wydawany przez firmę Philips Lighting.
    Oświetlenie INFO
    Kwartalnik wydawany przez firmę Brilux.
    Rynek Elektryczny
    Miesięcznik środowiskowy skierowany do branży elektrotechnicznej. Na swoich łamach przedstawia również zagadnienia związane z oświetleniem.
    Widzieć więcej
    Magazyn Klubu Światła
    kuczy
    Level 11  
    nowy199 wrote:
    Chciałem przypomnieć, ze celem tego tematu jest; ocena opłacalności oświetlenia żarowego, na oświetlenie LED-owe.

W takim przypadku nie powinien pan pisać o oświetleniu ulicznym, gdyż w tradycyjnych oprawach nie ma tam żarowych źródeł światła..... - punkt 6 oraz 7.

pozdrawiam
    Joker.
    Level 31  
    Zaczęto już produkować ledy o sprawności dochodzącej do 150lm/W. Sprawność lampy sodowej to 107lm/W, więc najnowsze latarnie ledowe będzą również oszczędniejsze.
    Jeszcze w labolatoriach ale jest 300lm/W
    http://www.elektroonline.pl/news/7209,Cree-pr...iere-300-lumenow-na-wat-w-wydajnosci-diod-LED
    Również są już ledy z bardzo wysokim wskaźnikiem oddawania barw CRI 97
    http://ce.citizen.co.jp/lighting_led/en/products/ver2_2700K_Ra97.html

Co do tego jaki % energii elektrycznej, zamienia się w światło to: 683 lm/W = 100%
    źródło:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Skuteczność_świetlna
    http://en.wikipedia.org/wiki/Luminous_efficacy

Do oświetlenia ogólnego ledowego najlepiej mieć lampę z większą ilością oprawek żeby było wystarczająco jasno. Warto sobie najpierw sprawdzić jak jasno będzie używając kalkulatora np.
    http://www.ledstuff.co.nz/data_calculators.php
    http://www.ledrise.com/shop_content.php?coID=19
    Oświetlenie led oczywiście się zwróci, prędzej czy później.
    Opłacalność zależy od czasu świecenia Led. Im dłużej się świeci tym szybciej się zwróci jego zakup.