logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie wkładki mikrofonowe do 5 zł: pojemnościowe czy elektretowe?

rbrafi 12 Mar 2015 20:26 1344 4
REKLAMA
  • #1 14523855
    rbrafi
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ze względu na mój nowy projekt potrzebuję 5-15 tanich wkładek mikrofonowych.
    Z wymagań: dobre przenoszenie w paśmie 20 Hz -18 kHz, szum który nie zagłusza sygnału :D , wszystkie muszą być fizycznie takie same, cena jednej musi być koniecznie mniejsza niż 5zł.

Napotkałem takie oto wkładki "pojemnościowe":
    Sklep
    Jednak mam pytanka, czy uważacie że za taką cenę są to rzeczywiście wkładki pojemnościowe, czy zwyczajne, elektretowe?

Jakie inne wkładki możecie polecić w takiej cenie? Czy mikrofony elektretowe są rzeczywiście tak koszmarne, jak wszyscy je przedstawiają?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14524125
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Wkładki elektretowe to mikrofony pojemnościowe. A pod linkiem masz klasyczny przykład takiej wkładki.
    Nie, wkładki elektretowe nie są koszmarne, i są powszechnie używane zarówno w sprzęcie konsumenckim, jak i profesjonalnym. Od telefonów, przez dyktafony do mikrofonów estradowych. Choćby klasyczny AKG C1000, shure beta 87a itd.
  • REKLAMA
  • #3 14529206
    rbrafi
    Poziom 9  
    Dziękuje za odpowiedź. Naczytałem się masę dziwnych artykułów, że wkładki elektretowe są beznadziejne i że nie można nimi zarejestrować sensownego dźwięku, bo większość to szumy. Fakt, że stosowane są również w profesjonalnych mikrofonach podniósł mnie na duchu, w związku z czym, pewnie się w nie zaopatrzę i użyję w projekcie.

Jeszcze raz dziękuję za rozjaśnienie wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #4 14529453
    Szewc Amarantowy
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jeśli potrzebujesz dobrej jakości, musisz rozglądać się za wkładkami typu "back electret". Jakość dźwięku wyższa, ale też i cena.
    Może najpierw sprawdź na jednej sztuce zwykłego jakiegoś mikrofonu? Nie są drogie. zwróć też uwagę na to, że w większości to wkładki dookólne. AVT miał, z tego co pamiętam, jeden model kierunkowy.
  • #5 14530457
    rbrafi
    Poziom 9  
    Szewc Amarantowy napisał:
    Jeśli potrzebujesz dobrej jakości, musisz rozglądać się za wkładkami typu "back electret". Jakość dźwięku wyższa, ale też i cena.
    Może najpierw sprawdź na jednej sztuce zwykłego jakiegoś mikrofonu? Nie są drogie. zwróć też uwagę na to, że w większości to wkładki dookólne. AVT miał, z tego co pamiętam, jeden model kierunkowy.

Dziękuje za świetną poradę. Szczerze mówiąc nie zdawałem sobie sprawy że są różne rodzaje mikrofonów elektretowych. To co przeczytałem o back electret, sprawia że będę musiał przemyśleć czy nie kupie mniejszej ilości wkładek, ale tego typu (13zł sztuka :cry: ).
REKLAMA