Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cynowanie metodą galwaniczną...

Szopler 19 May 2005 00:17 5617 6
Renex
    Szopler
    Level 21  
    Jak pokryć scieżki cyną przy zastosowaniu metody galwanicznej / elektrochemicznej? Co jest potrzebne? Proszę o kompletny opis. THX z góry!

PS. Dlaczego słowo "p.o.m.o.c.y" (bez kropek pomiędzy literami) zmienia mi na "." ?!? :)

A czytałeś regulamin? <Acula>
  • Renex
    stas500
    Level 15  
    Szopler wrote:
    Jak pokryć scieżki cyną przy zastosowaniu metody galwanicznej / elektrochemicznej? Co jest potrzebne? Proszę o kompletny opis. THX z góry!

PS. Dlaczego słowo "p.o.m.o.c.y" (bez kropek pomiędzy literami) zmienia mi na "." ?!? :)

A czy nie lepjej posrebrzyc -metoda bardziej znana a propo cynowania poszukam w starych Mlodych technikach i dam znac
  • Renex
    rockykon
    Level 12  
    złocenie ?? a jak sie to lutuje ?? mogłbyś podac przepis ??

Dodano po 11 [minuty]:

chodziło mi oczywiście srebrzenie.. :d
    chemik29
    Level 12  
    Witam

W metodzie elektrochemicznej aby pocynować sciezki musialbys podpiąć do prądu kazdą ze sciezek płytki - przy wiekszym projekcie jest to raczej sado. Srebrzenie moze i jest trwalsze od cynowania i posiada kilka innych plusów, ale tylko do specjalnych zastosowań, a galwaniczne srebrzenie tez na tym polega (doprowadzenie prądu dop kazdej sciezki-elektrody). Natomiast bezprądowe osadzenie srebra daje bardzo cienkie powłoki rzędu 0,5-1 um. Na srebrzenie jest duzo przepisów - np. azotan srebra + chlorek amonu + tiosiarczan sodu.

pozdrawiam
    krzysztof
    rockykon
    Level 12  
    ale ja chce wykozystać galwaniczne cynowanie po pierwsze zeby uzyskac grusza wastwę, pozatym cynując kazda sciezkę, bede mogł od razu wykryć przerwy i ewentualne zwarcia, ( do tej pory cynuje lutownicą, i tez muszę kazda sciezkę osobno) pozatym galwanicznie bede mogł pokryć równomiernie większa powierzchnie.
    mun
    Level 16  
    Witam,

Przygotowanie roztworu cynianu sodu:
    1l 1,5% wodnego roztworu NaOH. Podgrzać do 70 stopni C. Anoda - cyna, katoda - blacha stalowa. Prąd 2,5A. Rozpuszczanie cyny 6 h. Co godzinę dodawać 6g stężonego NaOH. Na koniec dodać 15g octanu sodu i 15ml 3% wody utlenionej.
    Proces pokrywania:
    Temperatura 70 - 85 stopni C, gęstość prądu 0,7 - 7A.

Podaję za książką Stefana Sękowskiego - Galwanotechnika domowa.

Pozdrawiam