Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar do szkoły (w trakcie budowy)

jacik 13 Mar 2015 09:20 8898 16
Automation24
  • Zegar do szkoły (w trakcie budowy)

Witam.
    Przedstawiam zegar szkolny o wymiarach 50x35 cm w trakcie budowy.
    Zegar oprócz godziny będzie pokazywał, ile pozostało minut do lekcji lub przerwy.
    Przydatne głównie dla mam i babć pierwszoklasistów. ;)

Budowa:
    Czołówka wykonana z HIPS z naklejonymi literami (2 płyty 50x35 około 35 zł, folia 10 zł/m).
    Stelaż wycięty na CNC ze sklejki 14mm. ( dostałem gratis)
    PCB zaprojektowane w Corelu i wykonane na CNC.
    Głównej PCB jeszcze nie mam, ale to będzie atmega8 + DS1308 + bateria.

Scalaki w modułach LED będą wkładane od strony ścieżek - to tak na wszelki wypadek jakby któryś trzeba było wymienić, żeby nie rozlutowywać wszystkich LED.
    Niestety czeka mnie duża kabelkologia, bo na PCB przy każdej cyfrze wstawiłem uniwersalny moduł ULN2803 + 74hc595 (bez połączeń do LED).
    Font pod cyfry to Digital-7 jakby ktoś szukał. :)
    Projektowanie pod CNC Corel + CamBam.

Za kilka dni biorę się za lutowanie LEDek i przetestuję, czy się gdzieś nie pomyliłem.

Zegar do szkoły (w trakcie budowy) Zegar do szkoły (w trakcie budowy) Zegar do szkoły (w trakcie budowy) Zegar do szkoły (w trakcie budowy)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    jacik
    Level 12  
    Has specialization in: avr, delphi, cnc
    jacik wrote 136 posts with rating 138. Live in city Łódź. Been with us since 2007 year.
  • Automation24
    zdanek15
    Level 26  
    Bardzo fajny projekt, ale (nie krytykuję) mało funkcjonalny. Lepiej byłoby zainstalować we wszystkich klasach, korytarzach takie wyświetlacze i jedno centralne sterowanie powiedzmy wi-fi, czy radiowe nie ma znaczenia. Wtedy byłby to system powiadamiania wszystkich, a nie tylko mam czy babć. :D
    jacik
    Level 12  
    To jest podarunek dla szkoły od klas 6 na koniec roku. Koszty sam pokrywam dlatego będzie jedna sztuka przed wejściem do szkoły. Do dzwonków mają jakiś przestarzałą aparaturę. Jak się okaże że będą rozbieżności to albo się podepnę pod dzwonek żeby synchronizować czas albo sam będę nimi sterował. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie jak go powieszę.
    zdanek15
    Level 26  
    W klasach wystarczyłoby zainstalowć mniejsze :Czas bieżący i ile do przerwy :D Bo sam pamiętam jak sie kiedyś pociłem czy "pani"
    To jak zrobisz to daj jakieś foty jak wisi i działa.Bardzo fajny pomysł,Gratulacje.
    Damian_Max
    Level 15  
    Mnie tak się bardzo podoba -- fajny projekt.

Mam taką uwagę / sugestię:
    Czy zamierzasz stworzyć "stanowisko dla konserwatora"?
    Mam tu na myśli przypadek jak coś przestanie działać, jakaś dioda się spali (albo segment przestanie działać), czy też zginie synchronizacja.
    To fajnie by było, by jak konserwator (Ty) przyjdzie, to by mógł bez zdejmowania otworzyć, następnie w środku wyłączyć zasilanie całej tablicy, i włączyć jakieś światło + miał dostępny kontakt na potrzeby lutownicy lub innej aparatury serwisowej.

Pozdrawiam Damian.
  • Automation24
    gbd.reg
    Level 21  
    Myślę, że nie jest to aż tak duże urządzenie by tworzyć wewnątrz tego typu stanowisko. Lepiej po prostu na chwilę je zdjąć ze ściany.

Nie polecam montować takich zegarów w klasach, dzieciaki zamiast siedzieć i słuchać pod koniec lekcji będą się tylko wpatrywać w zegar. Niestety jest to czynnik mocno rozpraszający młode umysły...

Jeśli może zajść potrzeba sterowania dzwonkiem z tego samego urządzenia, polecam dorzucić sekundnik (niekoniecznie widoczny dla wszystkich, może być np gdzieś przy samym panelu sterowania) by można było szybko zweryfikować, czy należy zsynchronizować zegar czy jest wszystko ok. Najlepiej by było jakby zegar sam się synchronizował z NTP lub DCF77 (wiele starszych zegarów w autobusach miejskich posiada synchronizację z DCF77, co można zauważyć tuż po rozruchu silnika na przystanku początkowym, zegar potrzebuje do 60 sekund by zacząć odmierzać czas).
    jacik
    Level 12  
    Synchronizacje DCF77 zostawię w spokoju. To już pociągnęło trochę kasy.
    Co do sekundnika to planuje zrobić miganie liczby minut do lekcji lub przerwy jeżeli zostało mniej niż 10 sekund do dzwonka. Taka migająca 1 ;)
    Pierwsze 88:88 obsadzone ledami ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    pszk
    Level 10  
    jacik wrote:
    Jak się okaże że będą rozbieżności to albo się podepnę pod dzwonek żeby synchronizować czas albo sam będę nimi sterował.

Polecam pod dzwonek się podpiąć najlepiej. Przez mostek prostowniczy kilka kondensatorów i rezystory, optoizolacja.
    JarekPrzybyl
    Level 15  
    Co prawda przy już wykonanej płycie czołowej trochę za późno na takie wnioski, ale niezbyt podoba mi się idea osobnych wyświetlaczy "do lekcji" i "do przerwy". I tak pracuje tylko jeden, a przez ich zdwojenie całość staje się mniej czytelna, za dużo się dzieje. Moim zdaniem lepiej by się sprawdził wspólny wyświetlacz poprzedzony napisem "Przerwa" albo "Lekcja" i odliczający wstecznie ile czasu jeszcze zostało. Napis mógłby być wykonany w formie podświetlanych stałych napisów wyciętych w folii i naklejonych na plexi, ewentualnie możnaby zaszaleć i wykonać alfanumeryczny pasek na ledach, co miałoby ten plus, że pozwalałoby na wyświetlanie także i innych informacji.
    Anonymous
    Anonymous  
    jacik
    Level 12  
    Nigdy nie będą się palić jednocześnie "Do lekcji" i "do przerwy" - za duży zamęt.
    Wsad prawie gotowy ale jeszcze trenuje na sucho.
    Może komuś się przydać symulacja zegara na PC sterowana przez uart.
    jest też opcja odbierania 2 liczb z tekstem w miejscu na log;
    Jak ktoś chętny to mogę napisać jak go wysterować przez uart.
    Wsad na Atmega32 + DS1307( sygnał zegarowy do D2-int0 Atmegi)
    Przyciski C0 C1 C2
    Jak zaprojektuje płytkę to zapodam schemat.
    Anonymous
    Anonymous  
    Mikusiek48
    Level 14  
    Hej,
    o jak udało się uruchomić zegar?
    Nie ukrywam, że chciałbym skorzystać z projektu, ponieważ nauczyciel męczy mnie już od zeszłego roku czy zrobię zegar, który będzie odmierzał czas do przerwy i do lekcji.
    jacik
    Level 12  
    Hej
    Zegar śmiga cały czas ale następny już nie będę robił na typowych ledach bo jest za dużo zabawy tylko na WS2813 ;)
    Jak zapadnie decyzja to będę działał bo podobno inna szkoła się zainteresowała :)
    Do nowej wersji mogę udostępnić wsad jak zrobię bo tej wersji nie ma co powtarzać.
    Michał643
    Level 26  
    Quote:
    Lepiej byłoby zainstalować we wszystkich klasach
    W klasach nie ma potrzeby. :) W każdej klasie są uczniowie-specjaliści z własnym zegarkiem zsynchronizowanym co do sekundy ze szkolnym dzwonkiem, którzy się cieszą się przez to szacunkiem kolegów. Byli obsypywani pytaniami typu "ile jeszcze" i to w sumie fajne :) Teraz każdy ma telefon to sprawdza sam. Pozdrawiam
    gbd.reg
    Level 21  
    Michał643 wrote:
    Byli obsypywani pytaniami typu "ile jeszcze"

u mnie w klasie w gimnazjum słowem klucz było "Dymu", bo kumpel który miał zsynchronizowany zegarek, miał właśnie taką ksywę :) Najlepsza była konsternacja nauczycieli, którzy jeszcze nie wiedzieli o co chodzi, gdy słyszeli nagle tego typu dialog prowadzony przez osoby na 2ch końcach sali:

- Dymu?
    - za pięć