Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo DLP26C3FB - Kompletny brak dźwięku na wyjściu TDA8931T

13 Mar 2015 14:44 1056 1
  • Level 14  
    Witam

    Telewizor jak w temacie (mój prywatny) - miał uszkodzony zasilacz, naprawiłem. Wszystkie napięcia są prawidłowe, telewizor startuje. Wszystko działa, poza dźwiękiem - skończyły mi się pomysły, co może być przyczyną.

    Głośniki są sprawne. Z procesora dźwięk wychodzi (sprawdzane oscyloskopem), dochodzi aż do wejść TDA8931T (na pin 4, na 3 nic nie ma) ale na wyjściu go już nie ma (pin 16). Jest natomiast na wyjściu DIAG. TDA8931T ma prawidłowe napięcia zasilające, ma również napięcie na nóżce POWERUP (pin 6), ale nie ma na ENABLE (MUTE) (pin 7). Wylutowałem więc U25, i zwarłem POWERUP z ENABLE (oba te wejścia wg. instrukcji serwisowej uaktywniają się przy napięciu > 3V i >11V (karta katalogowa 8931T - http://www.classiccmp.org/rtellason/chipdata/tda8931.pdf)) - nadal cisza.

    Pytanie: czy można sprawdzić jakoś, czy to wina uszkodzonych obydwu układów TDA8931T (pomimo że na wyjściu DIAG (pin 8 TDA8931T) jest sygnał - chociaż nie wiem czy to o czymkolwiek świadczy), czy może jeszcze coś innego być uszkodzone co przeoczyłem ?

    Telewizor odkupiłem od kogoś za symboliczną kwotę, więc nie znam jego historii (tzn. poprzedni właściciel twierdzi że przed uszkodzeniem się zasilacza dźwięk działał, ale potem ktoś w tym TV dłubał próbując go uruchomić bez efektu). Jest trochę zmaltretowany (ktoś za mocno poprzyciskał matrycę i są na niej ciemniejsze plamy), tak że chciałbym to uruchomić ewentualnie dla siebie (o ile się da sensownym kosztem), żeby nie musieć podłączać zewnętrznego wzmacniacza audio.

    Pozdrawiam

    UPDATE: napięcia na pinach 6 i 7 są jednak za niskie, na (6) jest 5V, na (7) 2.5V, według opisu TDA8931T powinno być od 11V do 12V na POWERUP (6) i od 3V do 12V na ENABLE (7). Może to jednak to. W razie czego mam kilka zapasowych układów TDA8931T, ale może to jednak coś ze sterowaniem nimi jest nie tak.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • Level 14  
    Witam

    Sygnały sterujące (powerup i enable) jednak były prawidłowe, po dokładniejszym wczytaniu się w instrukcję. Ponieważ sprawdziłem dosłownie wszystkie inne elementy, to stawiam jednak na uszkodzone układy TDA8931. W związku z tym, że wokół nich jest dużo kondensatorów elektrolitycznych, zrezygnowałem póki co z ich wymiany (HotAir by je uszkodził, a nie ma za bardzo miejsca na osłony, do tego pola lutownicze są niemałe i trzeba tą płytę mocno grzać żeby przy niektórych elementach cyna się roztopiła), tym bardziej, że posiadam moduł końcówki audio z telewizora Philips 32PF3321, którego konstrukcja jest niemalże identyczna. Tak więc odłączyłem zasilanie 32V od całego układu wzmacniacza audio na płycie głównej, odłączyłem przedwzmacniacz od wzmacniacza, i wykorzystałem płytkę ze wzmacniaczem na takich samych układach TDA8931 wspomnianą wyżej. Zamontowałem ją solidnie w TV, dorobiłem złączki na przewodach tak żeby za dużo nie modyfikować ani w TV ani w tym wzmacniaczu, no i wszystko działa poza wyciszaniem dźwięku przy zmianie kanałów itp (eliminacja trzasków) - ale tym zajmę się kiedy indziej jak znajdę więcej czasu.

    Tak że temat rozwiązany, TV działa. Myślę że na własny użytek takie rozwiązanie jest wystarczające, a parametry dźwięku nie różnią się niczym od tego który był oryginalnie w tym TV.

    Pozdrawiam