Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór piekarnika do zabudowy max 1600zł.

zimon 14 Mar 2015 15:30 5691 18
    zimon
    Level 13  
    Witam potrzebuje pomocy w wyborze piekarnika do zabudowy w cenie max 1600zł.
    Jeżeli chodzi o wytyczne to zasilanie 230V, zabudowa w słupku, względnie mało elektroniki, moc tak do 3,4kW, liczy się też wyposażenie w sensie blachy ruszty itp. żeby później nie dokupywać osobno.
    Wstępnie brałem pod uwagę tylko Amice i Boscha, ale po przewertowaniu forum widzę że warto zainteresować się również AEG i Electrolux kosztem Boscha.

Moglibyście zaproponować jakieś modele w tej cenie, coś doradzić, wypowiedzieć się na temat swoich piekarników jak się sprawują ( plusy i minusy), wypowiedzieć się coś odnośnie producentów piekarników (awaryjność, serwis, koszty napraw).
    Będę wdzięczny za każdą pomoc
  • Helpful post
    Przemeek1988
    Level 22  
    Od 3 lat używam Electroluxa - made in Germany - prowadnice teleskopowe, turbo grill, termosonda, wkłady katalityczne. Spisuje się świetnie, pierwszy piekarnik do którego nie mam się do czego przyczepić. Równomiernie piecze, nie wysusza, powłoka ,na której nie widać śladów palców, łatwy w czyszczeniu. Mój model już jest zastąpiony nowszymi, dlatego w tej cenie polecam ci Electrolux EOA45751OX - również model produkowany w Niemczech (są jeszcze włoskie - modele niższe, wykonanie też ciut gorsze), grill ,termosonda, prowadnice teleskopowe, możliwość ustawienia własnych programów. Jako ciekawostkę powiem, że Electrolux i AEG jako jedni z nielicznych mają termoobieg z prawdziwego zdarzenia - tj. przy wiatraczku jest jeszcze jedna grzałka, konkurencja raczej produkuje piekarniki bez takiej grzałki, tylko z wiatraczkiem.
    W moim zestawie otrzymałem: zwykłe drabinki na blachy + prowadnice teleskopowe, 3 blaszki ,1 ruszt, termosondę i "2kg" makulatury do przeczytania w każdym możliwym języku : D, ponadto mój model posiada 3 szyby - nie powiem ,w skrajnych temperaturach front jest gorący ale bez przesady - praw fizyki nie przeskoczymy.

Jeśli chodzi o piekarniki to przerabiałem już Amice i Siemensa, a teraz właśnie Electrolux i to zdecydowanie najlepszy piekarnik który dotychczas używałem.

P.S. Electroluxy są zasilane prądem 230V, normalna wtyczka jak w pralce itp.
    Co do serwisu.. no cóż.. Już kiedyś pisałem ,że ta firma lubi robić pod górkę ,aczkolwiek osobiście jeszcze nigdy się nic mi nie zepsuło od Electroluxa - ja mam piekarnik E-luxa 3 lata, rodzice i znajomi mają lodówki E-Luxa od ok 5 lat i też nie było żadnej awarii.
    Generalnie jeśli chodzi o piekarniki to dla tej jakości kupił bym Electroluxa bez jakichkolwiek obaw, ale np. w przypadku zmywarki zastanowił bym się ze względu na serwis ( mimo że zmywarki robią dobre /Bosch robi najlepsze/).

Co do części.. musiał byś mieć pecha aby ci się zepsuł zaraz po upływie gwarancji. .Aczkolwiek myślę ,że grzałki będą kosztować tyle co u konkurencji (czyli ceny akceptowane dla zwykłego Kowalskiego) a jeśli padnie elektronika to cóż. .myślę ,że wtedy zdecydujesz się na nowy piekarnik (to dotyczy wszystkich marek) ;) ;) ;)
    zimon
    Level 13  
    a gdzie moge sprawdzić gdzie jaki model jest produkowany?
    Przemeek1988
    Level 22  
    Musisz udać się do sklepu i sprawdzać każdy model indywidualnie. Tabliczka znamionowa uwidacznia się po otwarciu drzwi. Z reguły modele made in Italy mają w/w tabliczkę po lewej stronie ,a modele made in Germany mają na samym dole i jest ona wymiarowo większa od produktów włoskich.

Druga sprawa taka - większość modeli w cenie od 1100zł wzwyż jest już produkowana w Niemczech ,ale są wyjątki.

Na infolinii E-luxa się niestety nie dowiesz takich informacji bo oni sami nie wiedzą gdzie mają fabryki (oddział Electrolux Polska pozostawia wiele do życzenia, aż wstyd dla tak dobrego szwedzkiego koncernu).

Tutaj masz kilka przykładów modeli made in Germany /fabryka AEG/:
    Electrolux EOC45751OX
    Electrolux EOA45751OX
    Electrolux EOA45551OX
    Electrolux EOA45551OK

I dla przykładu model made in Italy /fabryka Zanussi/:
    Electrolux EEB4231POX
    zimon
    Level 13  
    dostałem odpowiedź na maila z electroluxa:
    Quote:
    może Pan sam sprawdzić przez nr produktu (PNC)
    urządzenia
    944xxxxxxxxx produkowane w Niemczech
    949xxxxxxxxx produkowane we Włoszech

może się komuś przydać.
    Wracając do tematu odwiedziłem dziś kilka sklepów AGD i piekarniki włoskie rzeczywiście jeżeli chodzi o budowę to masakra (pulpit ugina się pod wpływem przyciskania) w niemieckich tego problemu nie ma.

Na chwile obecną rozważam te 3 modele:
    EOA 4551OX
    EEA4545POX
    EOA5551DOX
    rdkdmx
    Level 9  
    Witam
    A jak piekarniki AEG np BE301302PM również made in Germany?Jak jakościowo?
    Zastanawiam się też nad piekarnikiem firmy Gorenje czy ktoś ma jakieś informacje o jakości wykonania?
    Zastanawiam się nad płytami indukcyjnymi tych producentów którego wybrać?
    Podoba mi się ta płyta AEG HK63420PXB ramka stalowa szybki montaż
    Przemeek1988
    Level 22  
    Mówiąc szczerze, jeszcze nie spotkałem AEG made in Italy- wszystkie ,które miałem były made in Germany.

Gorenje są fajne ,ale mają jeden minus- blachy do pieczenia ocierają o kant piekarnika i zdzierają jego powłokę.
    Płyta AEG jak najbardziej, generalnie jak płyta indukcyjna to polecam coś od Bosch/Siemens lub AEG/Electrolux.
    zimon
    Level 13  
    po przestudiowaniu instrukcji i dokładnych danych wybór padł na EEA4545POX
    Przemeek1988
    Level 22  
    rdkdmx wrote:
    chyba made in Italy

Model EEA4545POX jest produkowany w Niemczech!
    Dobry wybór.
    Przemeek1988
    Level 22  
    Model EEA4545POX posiada jeden poziom prowadnic teleskopowych.
    rdkdmx
    Level 9  
    Witam
    Pytanie
    Jakie różnice Model EEA4545POX v Electrolux EOA 45551OX ?
    Electrolux EOA 45551OX oglądałem w sklepie i spodobał mi się tylko skoro nie ma różnicy w stosunku do EEA4545POX po co przepłacać?

A może jeszcze lodówka do zabudowy jakiej firmy (model)?
    zimon
    Level 13  
    45551OX ma bodajze sterowanie temp +/- a nie typowa nastawa na stopnie.
    Oba maja te same funkcje piekarnika
    zimon
    Level 13  
    tak niemieckiej, od 45551ox różni sie zakresem regulacji temp ten ma 30-300 przy 50-275 45551ox oraz programem szybkiego nagrzewania i zabezpieczeniem dziecięcym czy jak to sie zwie